Apenkooi @ Billytown

Een synthetische jungle met verhulde boodschappen

Apenkooi @ Billytown

In onze huidige maatschappij worden we aan alle kanten bedolven door informatie: we worden overprikkeld en gemanipuleerd. In deze complexe communicatieve wereld moeten wij ons staande zien te
houden. Eric Giraudet de Boudemange laat de bezoeker in de tentoonstelling Apenkooi met behulp van doodles, appels, peren en hartvormige sleutelhangers op een speelse manier nadenken over de ontwikkeling van kennisgeving door de eeuwen.

Billytown is gevestigd in een oud schoolgebouw. Op de eerste etage bevindt zich de bijzondere tentoonstellingsruimte: een gymzaal. Vanaf de straat is de muurschildering zichtbaar. Direct in de entree van het gebouw begeleiden een paar kunstwerken je via de trap naar de expositieruimte, waar Giraudet de Boudemange gebruik maakt van de architectuur van de gymzaal door een ‘synthetische jungle’ te creëren met de originele attributen, zoals touwen, ringen en klimstructuren. Daartussen installeert hij video’s en sculpturen, waardoor de grenslijn tussen de objecten en de attributen vervagen, zij lopen in elkaar over.

Apenkooi @ Billytown

Zodra je de expositieruimte binnen loopt, zie je rechts een klimrek staan waarop een videoscherm is bevestigd. Er wordt een film getoond met daarin een frame van een aap die zich langzaam transformeert tot cyborg. De evolutie van de aap naar mens en taal wordt hiermee naar het huidige tijdperk gebracht.

Apenkooi @ Billytown

Door de hele zaal heen zijn gipsen werken verspreid. De kunstenaar heeft deze gemaakt door een silicone cast van zijn lichaam en natuurlijke materialen te maken, zoals bijvoorbeeld bladeren. Vervolgens heeft hij er gips overheen gegoten, waardoor er een bas-reliëfstructuur is ontstaan. Ze zijn ingelijst in een houtenframe. Het bas-reliëf refereert naar de overgang tussen een tekening en beeldhouwwerk dat door de eeuwen heen gebruikt werd om belangrijke thema’s verhalend weer te geven.

Apenkooi @ Billytown

Links achter in de zaal staat een rode sculptuur, gemaakt van dunne buizen met mooie ronde vloeiende bochten, die intuïtief lijken te zijn ontstaan als een gedachteloze tekening op papier. Vanuit deze hoek zijn dezelfde vormen te herkennen in de touwen die in de ruimte hangen.

Apenkooi is een vervolg op een onderzoek uit begin 2017 over de representaties van de figuur van de Wild Man in Europese folklore en de hedendaagse manifestaties in wetenschap, technologie en popcultuur.

De tentoonstelling is speels opgezet en fijn om doorheen te lopen. Alleen de aandachtige bezoeker zal alle objecten ontdekken en de verhulde boodschappen.

Apenkooi is tot en met 6 januari 2018 te zien.
Billytown, Capadosestraat 11, 2523 AB, Den Haag
Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 12u00 tot en met 18uoo (en op afspraak).
Vrij toegankelijk.

Extra events van en rondom de kunstenaar en Billytown:

-Solopresentatie The Story of Water, Milk and Peewit Eggs, in het Fries Museum (Leeuwarden) te bezoeken tot en met 31 december 2017.

-16 december zijn de studio’s van de kunstenaars van Billytown te bezoeken. Tijdens De Open Studio’s wordt er een speciale tentoonstelling en extra’s events georganiseerd door de Billies: Rachel Bacon, Maarten Boekweit, Melle Boer, Kim David Bots, Afra Eisma, Robbin Heyker, Bram De Jonghe, Mirthe Kluck, Marius Lut, Petra Maje, Bernice Nauta, Senus Noordmans, Nishi Ko, Iede Reckman, Machiel van Soest, Suzie van Staaveren, Marieke Van’t Zet en Sanne Luteijn.

-Het boek The Illusie van het Fries Landschap geschreven door Rieke Vos en Yvonne Grootenboer. Het novelle is een na-vertelling van de werkperiode van de Franse kunstenaar Eric Giraudet de Boudemange bij Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag in 2015 op uitnodiging van Festival of Sports.

Te koop bij Billytown en te bestellen bij festival.o.sports@gmail.com voor 20 euro.

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*