Welkom Vlaanderen: Interview Godart Bakkers

godartbakkers

Oplettende lezertjes zagen het al, des trendbeheer’s stal topauteurs is uitgebreid met een zekere GB – die wekelijks op eigen wijze opmerkelijks bij de Zuiderburen verslaat.

Wie is die GB? Een een korte introductie is op zijn plaats.

Zeg GB, heb je er bezwaar tegen dat ik dit interview geheel en al verzin?

Nee, kom maar op. Saves time en kan buitengemeen doelmatig zijn. Als ik het maar kan inzien vooraf en mag corrigeren voor publicatie.

Wat wil je dat ik vraag?

Het lijkt me handig als je vraagt wie ik ben en wat ik doe. Eventueel pluk je wat van mijn website. Veel hoeft het niet te zijn. Wees kort en krachtig

Ok, introduceer jezelf

Ik ben Godart Bakkers, thans woonachtig in de schone stad Gent. Ik draai daar met Matthias Yzebaert, Charlotte Van Buylaere en Laura Herman de knettervette expoplaats thesethingstaketime.be. (Een voordeel van een verzonnen interview is dat je onbeschroomd enthousiast kunt zijn.)

Ik ben van nature mens, erudiet bohemien en breed geintereseerd, doch ik studeerde kunstgeschiedenis. Ik weet van alle 180 Jannen uit de laat zestiende eeuw. Maar laat dat geen last zijn.

Ik probeer in trendbeheer die dingen te delen die wellicht minder open en voor de hand liggen. Vlaanderen is rijk aan initiatieven en meer dan SMAK, Muhka en Bozar alleen. Hoewel ook deze initiatieven natuurlijk kritisch bekeken en besproken zullen worden.

12_tttt-leeg-img7306

En over These Things Take Time?

Wat wij in thesethingstaketime doen – komt buurten! – is middels tweewekelijkse danwel maandelijkse korte expo’s en events de mogelijkheden van een expo aftasten. Het evenementiele aspect centraal, tasten naar de grenzen van de mogelijkheden van een tentoon, de tentoonstelling als tentoonstellingsperformance, bezoeker, kunstenaar en kunst nuftig gerubriceerd op steeds andere wijze.

25_img1890

    Part of “Now, You Are Here“. 25-28 September 2014. Sil Krol, Ben Benaouisse

We proberen de ruimte op deze manier vooral als ‘ruimte’ of ‘plaats’ te benaderen en niet als expositieruimte, galerie, kunsthal of als een andere ruimte die automatisch aan kunst gelieerd is. Door dit open te houden hopen we op een open benadering van de toeschouwer. Een houding waarin de toeschouwer zich kan laten verrassen, geirriteerd, gechoqueerd kan zijn en al dat meer.

Zo proberen we te voorkomen dat bezoekers al een vastgelegde perceptie hebben, zoals men dat kan hebben als ze naar een museum gaan, een houding van “ik begrijp het niet, toch heeft het wel wat en ach het is kunst he”.

In een ideale situatie komt de bezoeker dus gewoon een ruimte in en geen kunstruimte.

23_img9597

    Give & Take, the Black Tape Edition – a miniature non-commercial art fair. Pick a number and you will be appointed a square, a booth of 1m2 you can fill in as you like.

In het verlengde hiervan ligt het geloof dat de ruimtes die expliciet voor de kunst bestaan in veel gevallen niet de meest ideale ruimtes zijn voor het kunstwerk. Het kunstwerk wordt hier juist buiten een samenleving getild, wat de ervaring niet ten goede komt. Dit zien wij ook terug binnen de hedendaagse kunst, kijk bijvoorbeeld naar de vreemde situatie die ontstaat als je Tino Seghal of Theaster Gates museaal probeert te tonen.

21_img8633

    Display Case – Kobe Vandenberghe – ‘Icarus’

Door onze ruimte als ‘ruimte’ of ‘plaats’ te behandelen proberen we dergelijke fricties in de mate van het mogelijke te voorkomen, een streven dat in veel gevallen overigens niet lukt; onze ruimte wordt uiteindelijk gepercipieerd als ‘kunstruimte, galerie of expositieruimte’ door de Gentenaar en de Vlaming.

En door ons…

Het ligt voor de hand dat ook trendbeheer naar Gent komt – zoals wij naar het Nederlandse zullen reizen, maar nu loop ik wellicht op de zaken vooruit.

Nou – het is dat je het zegt maar ik zie wel brood in een wisselparcours met thesethingstaketime, Trendbeheer en Het Wilde Weten, kunstenaarsinitiatief te Rotterdam. Drieledige kruisbestuiving over en weer.

Goed idee.

Niels nog wat toe te voegen?

Ja, laat niet onvermeld dat het Rotterdams VHS-festival naar Gent gaat, naar Art Cinema OFFoff. Voor de rest: verzin wat je wilt.

Waarvan acte

Alle artikelen van Godart:
trendbeheer.com/author/GB

thesethingstaketime.be

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*