Eindejaarslijst NP 2014

Kunstwerk van het jaar 1

Eindejaarslijst NP 2014

    White American Flags, 2014.

Drie weken lang was het een raadsel wie er verantwoordelijk was voor het weghalen van de twee Amerikaanse vlaggen bovenop de Brooklyn Bridge en ze te vervangen door twee witte exemplaren. Toen viel alles op zijn plek, wie anders dan het duo Matthias Wermke en Mischa Leinkauf is in staat een dergelijke operatie van eerste idee tot vlekkeloos eindresultaat uit te voeren. Wermke & Leinkauf kent u ook als het duo dat in 2008 het metronetwerk van Berlijn omtoverde tot hun persoonlijk transportsysteem.

“They only wanted to celebrate “the beauty of public space” and the great American bridge whose German-born engineer, John Roebling, died in 1869 on July 22, the day the white flags appeared.”

Trendbeheer.com/2014/08/12/kunstwerk-van-het-jaar/

Kunstwerk van het jaar 2

Johannes Langkamp @ De Aanschouw

    Same same, 2014.

“Geen videowerk deze keer maar een kleine mechanische ingreep waarmee hij in een paar seconden de hele ruimte naar zijn hand zet.”

Trendbeheer.com/2014/10/17/johannes-langkamp-de-aanschouw/

Minstens zo elegant als de sculptuur bij De Aanschouw is de Sun Tracker van Johannes Langkamp op het dak van Kunst & Complex in Rotterdam. Een door een elektromotor aangedreven camera-installatie maakt inzichtelijk hoe de aarde rond haar eigen as draait ten opzichte van de zon.

    Testopname 2 K&C, 2014_09_18, 51°54’30.3″N 4°25’51.0″E.

Trendbeheer.com/2014/09/22/johannes-langkamp-kunst-complex/

Held/tentoonstelling van het jaar

Olphaert den Otter

“Afgelopen april toonde Olphaert den Otter zijn gehele serie World Stress Painting in een verkooptentoonstelling bij BuroRotterdam. Het was een van de beste presentaties die ik dit jaar heb gezien maar door tijdgebrek kon ik er toen helaas geen verslag van doen.

De World Stress Painting is een doorlopende serie aan (natuur)geweld, heel precies geschilderd in eitempera op papier. De werken zijn helder getiteld: de elementen Aarde, Wind, Water en/of Vuur aangevuld met de datum waarop het geschilderd is. Op de schilderijen zijn geen mensen te zien, slechts het onheil en de rampspoed.”

Het Centraal Museum in Utrecht kocht een blok van vierentwintig schilderijen aan en maakte dat middels een mooie solo wereldkundig. Ook was Den Otter een van de mensen, naast Groene journalist Sjors van Beek, die de beerput rond het functioneren van Wereldmuseumdirecteur Stanley Bremer open trok. Wat een held.

Trendbeheer.com/2014/08/28/olphaert-den-otter-centraal-museum/

Tentoonstelling van het jaar in een kunstenaarsinitiatief

Tentoonstelling van het jaar in een kunstenaarsinitiatief

“Drie zalen Brabo-Cumbia, van stoelen tot keramiek. Onnavolgbaar als altijd stuitert de boel volkomen logisch alle kanten op.”

Zowel Verdult als 1646 lijken een abonnement te hebben op deze lijst. Altijd spannend en vaak heel erg goed.

Trendbeheer.com/2014/05/30/dick-verdult-1646/

Tentoonstelling van het jaar in een museum 1

Gorgeous @ Asian Art Museum of San Francisco

“Het San Francisco Museum of Modern Art is in ieder geval tot 2016 gesloten wegens een grote verbouwing. Net als het Stedelijk destijds probeert SFMoMA zichtbaar te blijven voor de buitenwereld middels tentoonstellingen en projecten elders. In het Asian Art Museum een zomertentoonstelling met hoogtepunten uit beide museumcollecties. Kunstenaars op de toppen van het vakmanschap.”

Een salontentoonstelling maar zo fokking goed.

Trendbeheer.com/2014/07/31/gorgeous-asian-art-museum-of-san-francisco/

Tentoonstelling van het jaar in een museum 2

<strong>Tentoonstelling van het jaar in een museum 1</strong>

“[…] Modernism, een tentoonstelling met louter hoogtepunten uit de Amerikaanse kunstgeschiedenis van na de Twee Wereldoorlog. Allen afkomstig uit de collectie van Robert & Jane Meyerhoff. Een geweldige gelegenheid een hele rits klassiekers in het echt te kunnen zien.”

Het grote voordeel van steden met een overvloed aan privaat geld, er valt nog eens iets te zien dat u normaal alleen in de kunstgeschiedenisboeken treft. Waaronder de mooiste Lichtenstein die ik ooit zag.

Trendbeheer.com/2014/07/28/modernism-from-the-national-gallery-of-art-the-robert-jane-meyerhoff-collection-de-young-museum/

Rondleiding van het jaar

Eindejaarslijst NP 2014

“Diep geworteld in de culturele humuslaag van San Francisco maar voor de buitenwacht vooral wereldberoemd door hun projecten in de buitenruimte.”

Met onze neus in de boter blijkt wanneer we ondanks tentoonstellingsopbouw een uitgebreide rondleiding krijgen bij de Luggage Store, in de stockruimte een uitgebreid college ‘Beautiful losers‘ (incluis aanwezige sleutelwerken) en ter afsluiting een wandeling langs een viertal projecten in de buurt.

Een aan de vele hoogtepunten van een maand San Francisco.

Trendbeheer.com/2014/08/07/the-luggage-store-gallery/

Aankoop van het jaar

https://trendbeheer.com/2014/11/22/alles-moet-weg-prijzenfestival-kunstuitleen-rotterdam/

    Terrarium

Dit wel heel erg lekker geschilderde werkje van Carla Klein uit 1998. Het hangt hier nu een maand in huis en wordt alleen maar beter. Onbegrijpelijk dat het op de opruimdag belandde, wellicht omdat het als C.H. Klein in de boeken stond, een medewerker van de kunstuitleen heeft flink liggen slapen.

Trendbeheer.com/2014/11/22/alles-moet-weg-prijzenfestival-kunstuitleen-rotterdam/

Belgiëcorrespondent van het jaar

Welkom Vlaanderen: Interview Godart Bakkers

“Oplettende lezertjes zagen het al, des trendbeheer’s stal topauteurs is uitgebreid met een zekere GB – die wekelijks op eigen wijze opmerkelijks bij de Zuiderburen verslaat.”

Trendbeheer breidt uit. Godart Bakkers, kunsthistoricus, Nederbelg en mededirecteur van These Things Take Time in Gent laat u lezen dat België meer is dan Mukha en het S.M.A.K.

Trendbeheer.com/2014/11/21/welkom-vlaanderen-interview-godart-bakkers/

Broedplaats van het jaar

Broedplaats van het jaar

“Voormalig militaire vliegbasis in herontwikkeling tot culturele parel op de Veluwe. Geweldige plek, u waant uw eigen op vakantie, wonen en werken in het groot. Eens in de maand is het terrein open voor publiek.”

Schitterend gelegen is dan weer het understatement van het jaar.

Trendbeheer.com/2014/06/05/buitenplaats-koningsweg/

Zoekplaten van het jaar

Opmerkelijk

“‘s Avonds laat gespot op het station van Amersfoort. De letters X, W en I gefotografeerd in hun natuurlijk habitat plus het advies eens wat beter om je heen te kijken. Merkwaardig beeld zo in het kozijn van een loopbrug.”

Op station Amersfoort blijkt het rond middernacht prettig toeven. Nog steeds geen idee van wie of wat maar ik vermoed een academieproject.

Trendbeheer.com/2014/04/14/typografische-zoekplaten/

De tentoonstelling van het jaar die ik graag in het echt had gezien

De tentoonstelling van het jaar die ik graag in het echt had gezien

Geen overzicht titelt de eigenhandig samengestelde overzichtstentoon van Maurice Bogaert, een caleidoscopische totaalinstallatie van vier samengevoegde werken. Een prikkelend gesamtkunstwerk vol beeldende kruisverwijzing, cinematografisch haast.”

Trendbeheer.com/2014/04/03/maurice-bogaert-fabriek-eindhoven/

Eindejaarslijst NP 2014

Dat was het weer, uw correspondent gaat boodschappen doen.

Proost & een goed 2015!

NP

About Niels Post 3649 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*