Utopian Dreams @ TENT

IMG_8213

Met aanstaande vrijdag de dertiende een exclusief diepteinterview met Mariette Dölle op Het Wilde Weten in het verschiet goede voorbereid de week in: de laatste dubbel in TENT – Utopian Dreams samengesteld door Reyn van der Lugt en in the back room Charly van Rest gecurateerd door Boijmans’ Noor Mertens zag ik nog niet.

Utopian Dreams klinkt dubbel ver weg maar behelst een tiental fantasiën, waarvan sommigen concreet gerealiseerd – AVLVille van Van Lieshout – sommigen gelukkig niet gerealiseerd – kromme schroevenbrug van Oldenburgh is zo’n monstrum – sommigen helaas niet gerealiseerd – koeien op het schouwburgplein. Maar wat niet is kan nog komen.

tentrotterdam.nl/show/utopian-dreams

En Charly van Rest – dat is echt krek, werd ik heel blij van. Topper van toen die heel hedendaags oogt – die volgt later separaat.

tentrotterdam.nl/show/the-back-room-charly-van-rest

Een impressie:

IMG_8187

Elian Somers bezocht het eiland onder de Brienenoordbrug. Al naar gelang economisch tij opgenomen in ontwikkelplannen maar eigenlijk gebeurt er niets.

IMG_8188

Ontwerp voor foeilelijke pretbrug van Claes Oldenburg.

In retrospectief zijn al die uitvergrote dingen (troffels, schroeven, kegels) gedateerd, dingetjes van toen, extreem burgerlijk. Fop art. Het lijkt, het staat in de weg en kan op een rotonde.

IMG_8189

Dan is dit voorstel van Wim Gijzen heerlijk actueel: koeien op het schouwburgplein. Was het maar waar.

IMG_8190

“Ik als kunstenaar lig nu eenmaal voor. Ik ga veel sneller, dat is mijn beroep”

Tafel knipsels ter duiding en vermaak.

Het plein is nu ook goed met vervallen Pathé, stadspodium Adriaan Geuze. Maar stel dat de dag aanbreekt dat dat gesaneerd moet worden: stukje stad afbreken, weilandje maken en hop de koeien van Gijzen erop. Incluis landweggetje met boze boer: heerlijk, utopisch.

IMG_8191

Een ruimte OMA/Koolhaas.

IMG_8192

Opnieuw de tand des tijds niet doorstaan. Wilhelminatoren.

IMG_8197

Auteur Elfie Tromp neemt regelmatig plaats aan haar bureau in de tentoonstelling om live te werken aan haar toekomst.

IMG_8199

(Maar nu even niet.)

IMG_8201

Han Hoogerbrugge: lees of zie stadsgebrek en -huiver in de eerste 3D strip die ik zag.

IMG_8202

Krankzinnig mooie maquette, heel fraaie Körmeling.

IMG_8205

Deze mag er ook zijn.

IMG_8206

AVL-ville heb ik nog half meegekregen. Vrijstaat Van Lieshout is toch wel de meest concrete utopie geweest van de laatste decennia.

IMG_8208

Fraai staat, mix van prudente anarchie, veel vlees eten en genoeg bier drinken.

IMG_8214

Ponton 010 kende ik niet. Varende tribune, het water mocht één seizoen podium zijn; ondermeer The Gang of Four en The Slits traden op.

IMG_8219

Concreet: Richard Huttens windmolens zijn geen Don Quichotterie.

IMG_8221

Het functionalisme van energiebesparingskunst, op de torens ermee.

IMG_8223

Cookies met een fraaie biljartafel met stenen. (“Het architectencollectief Cookies wil Rotterdam omvormen tot de enige stad ter wereld waar we anoniem kunnen blijven, waarin geheimen geheim kunnen blijven, waarin codes en wachtwoorden niet te hacken zijn.”)

IMG_8224

Utopian Dreams is nog tot 10 juli te zien. En als zodanig de laatste tentoonstelling onder auspiciën van Mariette Dölle, tot en met vrijdag de dertiende officieel artistiek leider van TENT.

tentrotterdam.nl/show/utopian-dreams

En in de back room:

vanrest

vanrest4

Niet te vergeten Charly van Rest, blijkt allemaal lastig te fotograferen, maar series kleine werkjes; fotocollages, ionfot en vufot. Stof, alcohol, misosoep op papier.

tentrotterdam.nl/show/the-back-room-charly-van-rest

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*