Blackness in Abstraction @ Pace Gallery

Blackness in Abstraction

In Blackness in Abstraction, traceert curator Adrienne Edwards (de tentoonstelling is haar thesis, ze promoveert bij NY University), de blijvende aanwezigheid van de kleur zwart in de kunst met nadruk op monochrome uit de jaren 40 tot vandaag.

Het is nog maar net augustus maar Blackness in Abstraction zou wel eens in mijn eindejaarlijst terecht kunnen komen als de beste tentoonstelling van het jaar! Een must see als je nog in New York komt voor 20 augustus, wat een juweeltje!

De tentoonstelling beschouwt het gebruik van zwart als methode, mode en het materiaal in werken van negenentwintig kunstenaars die de expressieve en symbolische mogelijkheden van zwart hebben onderzocht als een kleur. Een derde van de werken zijn nieuwe werken van een internationale en intergenerationele groep kunstenaars.

De tentoonstelling verkent duisternis als een zeer suggestieve kracht in verschillende benaderingen van abstracte kunst. Het gaat in op de rol van de kleur zwart in een heel scala van praktijken van geometrische abstractie, minimalisme en conceptualisme tot het gebruik ervan in het heden.

Edwards doet haar onderzoek in verschillende media schilderkunst, beeldhouwkunst, video, fotografie, installatie en verkent de theatrale mogelijkheden. In de dialoog tussen kunstenaars, werken en kijkers roepen de werken vragen op die de betekenis en de functie van de werken alleen nog maar versterken.

“I wanted this show to have some surprises, but I also wanted it to have a feeling of being among peers, in the way that Rauschenberg and Reinhardt were peers. An artist like Glenn Ligon is a peer of Rauschenberg now—I want that. I wanted to work with people who I see as being, if not yet fully established, solidly on good ground to be there. That was very important to me. I think a different conversation can be had.”

(Adrienne Edwards in Artspace interview 1 July 2016)

smoke stack, 2003 Terry Adkins

Terry Adkins, Smoke Stack, 2003 Copper, aluminum and tar, 41.9 × 76.2 × 76.2 cm, Photograph by Jeff Elstone © Estate of Terry Adkins Courtesy of The Estate of Terry Adkins and Salon 94, New York

Louise Nevelson, City-Reflection, 1972, wood painted black; Adam Pendleton, Untitled (code poem), ceramic, 2016

Louise Nevelson, City-Reflection, 1972, wood painted black; Adam Pendleton, Untitled (code poem), ceramic, 2016

Laura Lima, Sem titulo (Agrafo), 2015, black tissue and dyed rope.

Laura Lima, Sem titulo (Agrafo), 2015, black tissue and dyed rope.

Koji Enokura

Koji Enokura, Figure No. 7, 1982, Acrylic on cotton, 210.8 × 206.1 × 46 cm, Photograph courtesy Blum and Poe © Estate of Kōji Enokura Courtesy of the Estate and Blum & Poe, Los Angeles/New York/Tokyo

jack whitten

Jack Whitten, Epsilon Series I, 1976, Acrylic on canvas, 106.7 × 106.7 cm Photograph courtesy Alexander Gray Associates, New York Courtesy the artist and Alexander Gray Associates New York, NY © 2016 Jack Whitten

sol lewitt

Sol LeWitt, Wall Structure Black, 1962, oil on canvas and painted wood, 99 x 99 x 60 cm. Courtesy: © 2016 The LeWitt Estate / Artist Rights Society (ARS), New York; photograph: Ellen Page Wilson

Oscar Murillo, I - a fine rousing fire that will soon warm you, 2016, colored pencil, graphite and oil on book pages

Oscar Murillo, I – a fine rousing fire that will soon warm you, 2016, colored pencil, graphite and oil on book pages

Ellen Galagher

Ellen Gallagher, Negroes Battling in a Cave, 2016 enamel, ink, rubber and paper on linen, 1.1 m x 1.4 m. Courtesy: Gagosian Gallery © Ellen Gallagher; photograph: Tom Powel Imaging

Adam Pendleton, Black Dada Column D 2015

Adam Pendleton, Black Dada Column (D) 2015

wangechi mutu

Wangechi Mutu performing Throw at Pace Gallery. (Photo: Courtesy Wangechi Mutu Studio)

“This color so indescribable isn’t just or even a color, it’s a conclusion, a condition and a combined existence of matted meaning and mushed matter,”

(Wangechi Mutu, in persbericht)

Blackness in Abstraction (incl. catalogus)
t/m 19 Augustus (dicht in de weekenden)
Pace Gallery, 510 W25th Street, Chelsea

Kunstenaars: Terry Adkins, Jonathas de Andrade, Rasheed Araeen, Kevin Beasley, Sergio de Camargo, Kōji Enokura, Ellen Gallagher, Robert Irwin, Sui Jianguo, Rashid Johnson, Sol LeWitt, Glenn Ligon, Laura Lima, Turiya Magadlela, Steve McQueen, Ulrike Müller, Oscar Murillo, Wangechi Mutu, Louise Nevelson, Lorraine O’Grady, Adam Pendleton, Pope.L, Robert Rauschenberg, Ad Reinhardt, Fred Sandback, Jack Tworkov, Carrie Mae Weems, Jack Whitten en Fred Wilson.

(Foto’s: courtesy artists & Pace Gallery)

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*