Gloeien van gelukzaligheid

Gloeien van gelukzaligheid

Soms heb je het geluk dat je een kunstpresentatie binnenloopt die meer is dan alleen een tentoonstelling; een plek waar iedere voorbijganger zich thuis kan voelen.

Negen kunstenaars zijn samengekomen om in de ruimte van W139 een feestelijk expositie neer te zetten. De kunstenaars hebben een totaalinstallatie gerealiseerd waarin beeldend werk, muziek en performance naadloos in elkaar overlopen.

De presentatie begint bij de voordeur. In de ramen lachen de posters van Marcel van den berg en Tabe Hemmes met teksten die stammen uit het krakersgedachtegoed je tegemoet. Zodra je een blik de ruimte in werpt word je op een prettige manier overrompeld door nog meer teksten die je meevoeren naar een dynamische expositie met een rustige ondergrond.

(een bericht van Najiba Brakkee)

Gloeien van gelukzaligheid

Midden in de tentoonstelling staat de geënsceneerde keuken van Bert Jacobs die een geheel vormt met de stoeleninstallatie, het plateau van tafelbladen, de rij schragen, de drankinstallaties en de kluwen lampen. Jacobs heeft gevonden materialen een nieuwe identiteit gegeven die de werkelijkheid doen veranderen en je meevoeren naar een fictieve wereld. Vanuit het kookvertrek worden met regelmaat versnaperingen geserveerd door de kunstenaars.

Nadat je lekker hebt gegeten kan je gaan klimmen in de Art Scraper van Jabu Arnell. De langwerpige platte kartonnen dozen zijn aan elkaar verbonden met flinke stukken tape en purschuim. Met touw en stukken hout worden zij naar de hemel getild.

Gloeien van gelukzaligheid

Gloeien van gelukzaligheid

De tentoonstelling voelt als een warm bad. Niet alleen vanwege de opzet, maar ook door de manier waarop is gewerkt om de expositie tot stand te brengen. De saamhorigheid is voelbaar en zichtbaar: de kunstenaars zijn gemoedelijk en ruimhartig naar elkaar toe. Tijdens de opbouw en duur van de tentoonstelling verplaatsen de kunstenaars de werken als zij denken dat dit de tentoonstelling sterker maakt. Dit organisch werkproces maakt dat er een ideaal samenwerkingsklimaat is ontstaan. Dat resulteert in een sublieme presentatie. Met een warm en gelukzalig gevoel loop je de expositie uit.

Als je tijdens deze herfstdagen nog even wilt ontspannen, loop dan bij W139 binnen en laat je onderdompelen en verwarmen door de tentoonstelling Als het zwart is heb je nog 5 minuten.

Gloeien van gelukzaligheid

Met Marcel van den Berg, Bert Jacobs, Jabu Arnell, Tim Breukers, Em’kal Eyongakpa, Quint Hartmann, Tabe Hemmes, Gareth Nyandro, Farida Sedoc.

Te zien t/m 5 november in W139, te Amsterdam

W139.nl/nl/article/24296/als-het-zwart-is-heb-je-nog-5-minuten/

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

1 Comment

  1. Gisteren gaan kijken. Die ondergrond is inmiddels zo rustig niet meer, want ligt vol scherven en andere troep. Of het daardoor beter wordt? Hoe dan ook, ik zag een hoop fijne ‘zooi’ die getuigt van een gezond Do It Yourself-ethos en een prettige tik van de Hirschhorn-molen. Om inderdaad blij van te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*