Eindejaarslijst 2017 Sasha Dees

Belkis Ayon

  Belkis Ayon – Mi alma y yo te queremos / My Soul and I love you. 1993
  (Mijn ziel en ik houden van je)

Tentoonstelling van het jaar

Niels riep het al toen hij het artikel ontving, eindejaarlijst!! :-)

“Nkame van Belkis Ayón (curator: Cristina Vives) is “by far” de beste tentoonstelling die ik dit jaar heb gezien en zonder twijfel de beste die ik ooit in El Museo heb gezien in de 20 jaar die ik in New York ben. Adembenemend, wat een indrukwekkend werk. Werk wat je blijft achtervolgen tot je weer terug gaat om het nog een keer te zien en nog eens en nog eens.

[…] Haar fascinatie met de verhalen en rituelen springt van de doeken af. Ayón gebruikt de verhalen om issues die ze heeft met haar persoonlijke hedendaagse sociale, politieke omgeving, en onbespreekbaar in het Cuba van toen, zichtbaar te maken. De intolerantie, censuur, angst, dogmatisme, feminisme, het zit in alle werken.”

Trendbeheer.com/2017/08/31/nkame-een-retrospectief-van-de-cubaanse-collograficus-belkis-ayon-el-museo-del-barrio/

Persoonlijk geluk

In november dit jaar kon ik beginnen met een onderzoek in het Caribisch gebied naar de duurzaamheid van kunstpraktijken en de invloed van de internationale markt, (uitwisseling)projecten en fondsen daarop. Het onderzoek loopt door in 2018 en ik schrijf wekelijks voor Trendbeheer over mijn ervaringen op de verschillende eilanden waar ik heenga onder de noemer: Standplaats Caribisch gebied. In 2017 begon ik de serie met artikelen over mijn verblijf in Ayiti (Haïti) in November/December.

Mondriaanfonds.nl/aanvragen-2016/bijdragevrijepraktijkverdieping.html

Mondriaan Fonds

Fascinerend studiobezoek

Tuguldur Yondonjamts

Waarbij het ging over draken, valken, griffioenen en antipoden…

“De Saker Valk is de nationale vogel van Mongolië en staat op de beschermde diersoort lijst van de internationale unie voor natuurbescherming. In de vrije markt leveren ze een 20.000$ per valk op en dus verdwijnen er zeer regelmatig valken (gemiddeld een kleine 300 per jaar). De illegale dierenhandel in het algemeen levert het land ruim honderd miljoen dollar per jaar op.”

Trendbeheer.com/2017/01/23/sharpe-walentas-studio-program-studiobezoek-tuguldur-yondonjamts/

Unieke residency

Denniston Hill

Denniston Hill, een gastatelier “Upstate New York” opgezet door 3 succesvolle kunstenaars die op deze manier willen bijdragen aan hun werkveld. Deze zomer werd Clifford Owens uitgenodigd als kunstenaar in residentie. Hij werkte als mentor met 6 jonge beginnende performers. Ik ging naar de presentatie voor genodigden op de laatste zondagmiddag van de residentie periode.

Dennistonhill.org

Beste buitenwerk

Eindejaarslijst 2017 Sasha Dees

Collega Niels Post in Rotjeknor was weer spot on met zijn buitenwerk aan de Witte de Withstraat. Weer, wind en sneeuw, over de maanden wordt het eigenlijk alleen maar mooier en het blijft actueel!

Veelbesproken boek

Veelbesproken boek

  Gloria Wekker: Witte onschuld. Vert. Menno Grootveld. AUP, 348 blz. € 22,99
  ISBN: 9789462984776

Wat is anno 2017 eigenlijk een gewone Nederlander? Wat denkt en doet een gewone Nederlander? Hoe ziet een gewone Nederlander eruit? Wat zijn de gedragsregels en omgangsvormen? Hoe kunnen we als 16 miljoen individuele gewone Nederlanders rekening houden en samenleven met de vele verschillende zienswijzen, beleving van geschiedenis, religie, opinies, levensstijlen en visies, etc. van al die andere miljoenen gewone Nederlanders? Het polderen tussen al die verschillen, het houdt alle Nederlanders en de politiek behoorlijk bezig… Zelfreflectie en je goed informeren, over, en verdiepen in, de vele verschillende zienswijzen op onze gedeelde Nederlandse geschiedenis en de invloed van geschiedenis op ons denken en zijn in het heden helpt hierbij.

Kunstuitgave

kunstboek BAT

Beetje zelfpromotie dan toch ook maar, ik heb een essay in volume 3 van dit boek, BAT: Bridging Art + Text.

Sashadees.com/2017/11/24/bat-book-launch/

Nederlandse speelfilm

Nederlandse speelfilm

  Black Butterflies (2011), regisseur Paula van der Oest.

Zag de film in 2017 in New York op televisie. Wat een fantastisch film over passie, urgentie en kunst (poëzie in dit geval) en de persoonlijke noodzaak geaccepteerd en erkend te worden zoals je bent en de overweldigende emotie, conflicten en bizar gedrag die dat soms met zich meebrengt als dat je niet krijgt (van de vader in dit geval). Ik had de film eerder totaal gemist en had er ook nooit van gehoord. Bizar I know maar dat gebeurt soms dan als je zo door de wereld zwerft… En hoewel het een film is uit 2011, het was voor mij de beste (Nederlandse) film die ik zag in 2017.

Gaafste voorstelling

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=llU7GjOJ4ys” /]

  Elements of Freestyle door ISH.

Ik zag de voorstelling in een vrijwel uitverkochte grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Een dynamische voorstelling van internationale allure die op alle gebieden, artistiek inhoudelijk, decor, uitvoering, productioneel en technisch uitblonk. Waarin iedereen in de voorstelling binnen hun eigen discipline (skate, free running, BMX, etc.) de ruimte kreeg om te laten zien wat men kon. En wat ze kunnen? WOW! je kijkt met open mond! Dit ook tegelijkertijd bijdroeg aan het totaal waardoor 1 + 1 niet 2 maar 3 werd. Waanzinnig gewoon, dit is Nederlands (jeugd)theater op zijn allerbest!

Alle goeds voor 2018,

Sasha.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*