Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

Reizen in het Caribisch gebied blijkt een uitdaging. Waarom ik naar Amerika moet afreizen of via 3 eilanden naar een volgend eiland wat ik op een wolkeloze dag een beetje verderop zie liggen? En dat dat dan ook ongeveer de prijs van een hoogseizoen ticket van Amsterdam naar New York kost? … Ik snap er ook geen jota van maar dit is dus waar de mensen hier mee moeten dealen en het antwoord op de vraag zijn er veel connecties binnen het Caribisch gebied?

In plaats van een korte vlucht van Oranjestad naar Kingston reis ik dus om niet via Amerika te hoeven vliegen, van Aruba naar Curaçao (dagelijks mogelijk met Aruba Airlines), daar overnacht ik omdat er geen goeie aansluiting is en de volgende dag naar Trinidad (3x per week mogelijk met Surinam Airways) en maak daar een stop over van 2 dagen op weg naar Kingston, Jamaica (3x per week mogelijk met Caribbean Airways maar die sluit niet aan op de 3x per week van Surinam Airways).

Stopover Trinidad

Dus beland ik in Trinidad en dat is dan weer wel tof want dat maakt dat ik met Prins Claus Laureaat Chistopher Cozier naar Y-Art Gallery kan gaan waar zijn solotentoonstelling geïnstalleerd werd en die nog te zien is tot 7 april 2018.

Met zijn werk laat Cozier een ander Caribisch gebied zien dan we kennen uit de toerisme brochures. Het daagt ons buitenstaanders uit om na te denken over onze vooroordelen over de eilanden en de bewoners van de eilanden. Maar het laat ook zijn eigen veranderde en meer bewuste blik op zijn eigen eiland zien door zijn afwezigheid voor internationale projecten en de invloed van zijn ervaringen buiten het eiland. Alledaagse objecten worden voor hem gebruikt als symbolen voor gebieden, geschiedenis en cultuur waarmee hij de kijker op een subtiele abstracte manier bewust wil maken van die geschiedenis en cultuur en daarmee ook van hun hedendaagse leefomgeving en codes.

Stopover Trinidad

  Entanglement series (2014)

Stopover Trinidad

  Entanglement series (2014)

Stopover Trinidad

  Development Block (detail), in Development series, Mixed Media on Paper (2018)

Stopover Trinidad

  Development Block (detail), in Development series, Mixed Media on Paper (2018)

Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

Universiteitsstudenten van de faculteit kunst komen langs om de tentoonstelling te zien met uitleg van Cozier.

Stopover Trinidad

De ouders komen wat vroeger zodat ze rustig het werk kunnen bekijken!

Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

Stopover Trinidad

  Headstone, video (2018)

Stopover Trinidad

Christopher Cozier is kunstenaar, curator en schrijver. Zijn voornaamste media zijn tekenen, grafiek, video’s en installaties. Hij woont en werkt in Trinidad, waar hij co-coördinator is van Alice Yard, een ruimte voor creatief experiment, samenwerking en improvisatie. Prins Claus Lareaat 2013, Senior Research Fellow aan de Academie van de Universiteit van Trinidad & Tobago (2006-2010) en een belangrijke bijdrager (1998-2010) aan het baanbrekende Caribische tijdschrift van kunstkritiek, Small Axe (Columbia Universiteit).

foto’s: Melissa Miller

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

 1. Just great to see old friend Chris at an opening night with new surprising work. Thanks Sasha, also for mentioning the new complicated travel schemes within the Caribbean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*