Aruba – De Kunstenaars

De kunstscene in Aruba is vergelijkbaar met die in Curaçao. Wat algemene vergelijkende context: Aruba is 179 km2, Curaçao 450 km2. Er wonen 115.000 inwoners op Aruba en 170.000 op Curaçao. Jaarlijks bezoeken 1.2 miljoen toeristen Aruba en 400.000 bezoeken Curaçao. GDP per capita is 25.300$ op Aruba en 15.000$ op Curaçao.

Ook op Aruba is er sprake van een groep gevestigde hedendaagse kunstenaars die opkwamen in de jaren tachtig en zich handhaafden als kunstenaar. Naast de gevestigde kunstenaars wiens werk hoofdzakelijk op het eiland zelf gepresenteerd wordt zoals Belinda de Veer en/of meer commercieel werk zoals Elvis Tromp, zijn het hedendaagse kunstenaars als Alida Martinez, Ciro Abath, Elvis Lopez, Glenda Heyliger en Osaira Muyale waarvan het werk sinds de jaren tachtig tot heden met regelmaat ook internationaal te zien is.

Een van de redenen dat kunstenaars zich in een kleine gemeenschap als Aruba zich al die jaren staande weten te houden is omdat ze het initiatief nemen om naast hun vrije werk zich ook in te zetten voor het grotere plaatje. Veel van hun tijd en energie gaat naar het ontwikkelen en later onderhouden van “de keten”. Een aantal kunstenaars zie je om die reden terug in het volgende nog te publiceren artikelen over de instituten.

Aruba – De Kunstenaars

Alida Martinez, pillow dreams, 2018.

Aruba – De Kunstenaars

Elvis Lopez, Shedevil, glas, 23 x 33 x 19 cm.

Aruba – De Kunstenaars

Glenda Heyliger, Mare Nostrum, 2017.

Aruba – De Kunstenaars

    Osaira Muyale, Un Mar de Suenos, 2017.

Het segment “mid-carrière” in Aruba is groter dan op Curaçao waar het jarenlang alleen Ailsa Anastatia was. Naast de lokaal presenterende kunstenaars als Desiree Rep Sporkslede en/of commerciële kunstenaars zoals Eliza Lejuez Peters, zijn het hedendaagse kunstenaars als Alydia Wever, Nelson Gonzalez en Ryan Daniel Oduber die zich als internationale hedendaagse kunstenaars profileren. Vergeleken bij andere eilanden zie je op Aruba veel performance en videokunst.

Alydia Wever is choreograaf en performance kunstenaar.

[arve url=”https://youtu.be/VFXAozB5v3E” /]

Nelson Gonzalez is een interdisciplinair kunstenaar die gebruikt maakt van audio visueel, performance en installatie.

Aruba – De Kunstenaars

Nelson Gonzalez, Installatie (Nederlandse Ambassade in Havana, 12th Havana Biennial).

Ryan Daniel Oduber maakt installaties en videokunst.

Aruba – De Kunstenaars

Ryan Daniel Oduber, Pompolonchi (Watamula).

New kids on the block om te volgen zijn onder andere Irvin Aguilar Contreras, Jess Wolf, Kevin Schuit, Natusha Croes, Samuel Sarmiento en Velvet Zoe Ramos. Allen afgestudeerde kunstenaars die zich (weer) op het eiland vestigden. Jess Wolf lijkt meer het commerciële pad op te gaan, Kevin Schuit neigt meer naar muziek dan naar geluidskunst. De tijd zal leren wie initiatief nam en het netwerk, uithoudingsvermogen en discipline had om zich te voldoende te kunnen ontwikkelen als internationaal hedendaags kunstenaar.

Irvin Aguilar Contreras maakt houtprints en installaties waarin de houtsnijwerken zijn verwerkt, een wat oudere ambacht dat niet veel door jonge kunstenaars gebruikt wordt en helemaal niet op Aruba. Een traditioneel ambacht gebruikt in hedendaagse setting is een interessante toevoeging op wat er aanwezig is op het eiland.

Aruba – De Kunstenaars

Irvin Aguilar Contreras

Jess Wolff keerde 5 jaar geleden terug na haar studie. Naast participeren in activiteiten die deze jonge generatie vaak collectief organiseert en uitvoert richt ze zich op het moment meer op craft en ambacht. “The island shop” bij de cruise terminal is van haar moeder, ze verkopen daar uitsluitend lokaal en vaak handgemaakte producten.

Aruba – De Kunstenaars

Jess Wolff

Kevin Schuit maakt installaties met geluid hij combineert zijn liefde voor muziek (drummen) met die voor kunst.

Aruba – De Kunstenaars

Kevin Schuit

Natusha Croes is een interdisciplinaire kunstenaar. Performance, poëzie, geluid en video zijn haar media. Haar onderzoek is naar het gebruik van zintuigen, object en ruimte en het vertellen van nieuwe verhalen over het leven op een eiland.

[arve url=”https://youtu.be/-mHwuzQAMbc” /]

Samuel Sarmiento vertelt simpele korte verhalen die de kijker vrij kan interpreteren. Zijn werk met symbolen, personages, en picturale elementen lijkt meer een vertaling van een gevoel wat hij heeft dan dat er een verhaal of boodschap is.

Aruba – De Kunstenaars

Samuel Sarmiento

Velvet Zoe Ramos is een interdisciplinair kunstenaar die performance, installatie en print gebruikt. Samen met Irvin Aguilar Contreras onderzoekt ze de mogelijkheid om een werkplaats voor ambachtelijke technieken als houtdruk op te zetten. De werkplaats is belangrijk voor hun eigen te ontwikkelen praktijk maar ze kunnen ook workshops in deze technieken geven en de faciliteiten beschikbaar stellen voor andere kunstenaars en studenten van Ateliers’89.

Aruba – De Kunstenaars

Velvet Zoe Ramos

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Aruba is mede mogelijk gemaakt door dr. Adi Martis. Met dank aan iedereen die me referenties gaf en alle kunstenaars, mensen werkend in de kunstsector en instituten die tijd vrij hebben gemaakt om mij te ontmoeten en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*