Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

    Leasho Johnson buiten op het strand voor zijn studio.

Ik ontmoet Leasho Johnson in 2016 tijdens zijn residentie bij Residency Unlimited (RU) in New York waar ik als “bezoekend curator” ieder jaar een aantal kunstenaars spreek over hun werk. Zijn werk is geïnspireerd door Dancehall* en daarbinnen onderzoekt hij meer specifiek wat zijn eigen plek is binnen deze cultuur. In zijn buitenlandse residenties werd hij zich ook vooral bewust van de onbekendheid van de internationale gemeenschap met Dancehall en het daardoor ontbreken van context in die internationale (kunst)wereld om niet alleen zijn werk te begrijpen maar ook om zijn gemeenschap te begrijpen. Hij was verrast door mijn bezoek want hoewel ik in geen geval een kenner ben van Dancehall ben ik er mee bekend. Ik herken zeker niet alle maar wel net genoeg codes en symboliek dat ik toegang tot zijn werk heb en we een heel ander gesprek hadden dan hij blijkbaar tot dat moment had. We bleven elkaar zien in NY en bleven in contact na zijn terugkeer in Jamaica. Ik zie er naar uit om hem te ontmoeten in zijn studio in zijn eigen omgeving en werkomstandigheden en te zien en horen wat hij de afgelopen 2 jaar allemaal heeft kunnen doen na de Davidoff Art Initiative Residentie in New York.

Johnson is een van de kleine groep jonge hedendaagse kunstenaars die een studio ruimte hebben. Hij is een populaire kunstenaar, in collecties (groot en klein) die ik zie bij verschillende mensen op het eiland zie ik altijd een of meer van zijn werken. Lokale verzamelaars begrijpen zijn werk waar wij in Europa en Amerika vaak niet verder komen dan het in onze ogen zien van eendimensionale platte beelden en zowel de ironie als de referenties missen. Lokale en met Jamaica en Dancehall bekende verzamelaars en collega’s zien alle verschillende lagen en abstract gemaakte referenties in zijn werk, wat met de jaren alleen maar meer diepte krijgt, they love it. En terecht. Johnson is ook een oprecht fijn mens, een ambitieuze harde werker, die geen zin heeft in gedoe. Iedereen kan het goed vinden met Johnson en gunt hem zijn carrière wat in deze gemeenschap die bol staat van persoonlijke politiek een unieke en bewonderenswaardige aanwinst is. Maar zoals zijn whatsapp bericht zegt: “I’m nice. Doesn’t mean I’m an idiot”. Johnson is gedisciplineerd, heeft focus en neemt de tijd voor onderzoek en reflectie in zijn werk en zijn praktijk. Hij timmert langzaam maar gestaag aan de weg naar een wat ik voorzie rooskleurige toekomst!

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

Atelier Leasho Johnson

[arve url=”https://vimeo.com/198772418″ /]

Leasho Johnson (St James) woont en werkt in Bull Bay, St. Andrew. Hij deed een BFA in Visuele Communicatie bij het Edna Manley College voor de beeldende kunsten. Hij is een van de oprichters van het kunstenaars collectief Dirty Crayons (2012/2013). Johnson exposeerde in Jamaica, Aruba, UK, Frankrijk, USA en Brazilië en deed residenties in Aruba, Liverpool en New York. Johnson werkt in verschillende media waaronder keramiek, mixed media, gevonden voorwerpen, publiek werk, grafisch ontwerp en print.

*Als je geïnteresseerd bent om meer te weten over Dancehall Culture zijn er de boeken van dr. Dona P. Hope, Professor of Culture, Gender & Society op de University of the West Indies. Hope doet Onderzoek, geeft lezingen en publiceert uitgebreid over aspecten van populaire cultuur, populaire Jamaicaanse muziek (dancehall en reggae), gender, mannelijkheid en culturele studies. Johnson zelf adviseert het boek: From slave ship to Ghetto van Stanley Niaah wat volgens hem een goed beeld geeft over hoe het muziek genre binnen de Jamaicaanse gemeenschap evolueerde en geplaatst in een historische context.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Jamaica is mede mogelijk gemaakt door Annie Paul en Deborah Anzinger. Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*