Promising @ Park Tilburg

Tien jaar Kunstpodium T. Uit meer dan zeshonderd deelnemers van Apprentice/Master-serie het zevental Vince Donders, Danny Foolen, Annemarie Slobbe, Marthe van de Grift, Wouter van der Laan, Janine van Oene en Johnny Wiekhart. En ik mocht het openen. Vooraf de deelnemers gegoocheld maar hoe zou deze selectie van Park in natura uitpakken? Een opening moet cerebraal en feestelijk zijn. Enthousiasme delen is geen probleem, voor kritische noten is een opening niet het moment.

park013.nl/nl/activiteiten/promising

Gelukkig zag ik bij entree dat het wel goed zat. Een klassieke groepstentoonstelling, evenwichtig verdeeld over de machtige ruimte. Mooi werk van Janine Oenen, Danny Foolen, Wouter van der Laan. Maar die kende ik al.

Annemarie Slobbe in gesprek voor muurwerk Danny Foolen

Links Liza Voetman nieuw in het bestuur van Park, de opvolger van Reinoud van Vught, in gesprek met collega bestuurslid Linda Arts, voor werk van Wouter van der Laan.

Danny Foolen voor Wouter van der Laan.

Het grote schip Vince Donders.

Voorleesmomentje opening. (Foto René Korten.)

Wouter van der Laan’s schijnbaar terloops puik gepositioneerde elementen vormen klassieke composities met een zeker gevoel van randomness. Lekker ligt op de loer.

Niet te reproduceren monochromen Annemarie Slobbe. Beweging in kleurverschil door alleen een andere richting van kwasten.

Vince Donders Pirates of the Caribbean (originele lange titel als een gedicht ben ik even kwijt). Google leert dat eerdere versies/varianten met de voeten in olie stonden wat net meer morsigheid biedt.

Update 30-5, de originele titel:

“The Zero Hour

Black Rain, Black Rain
Thundering from the sky
Black Reign, Black Reign
This dark earth we defy”

David Salle meets Hokusai. Jeanine van Oene met vrij geschilderde figuratie…

…en in kleiner formaat in de vide boven meer abstract werk. Daniëls meets Zandvliet.

Danny Foolen doet ergens aan Maurice Bogaert denken door overeenkomstig materiaalgebruik en gebruik van modellen maar werkt vrijer, conceptlozer misschien. Tekent met sculptuur, architectonische uitsnedes neergezet in full force…

…en driedimensionaal aan de muur.

Bescheiden formaat foto’s Marthe van de Grift staan wat meer op zichzelf, kan ik weinig over zeggen.

Rood shaped canvas als sculptuur Johnny Wiekhart.

En boven een set draaiende bollen van zijn hand.

Glimmend van dikke lagen standolie. Opvallend weinig spetters op muur en vloer.

Vlnr Johnny Wiekhart, Janine van Oene, Vince Donders, Danny Foolen, Marthe van de Grift, Annemarie Slobbe en Wouter van der Laan.

Spannende ruimte, die Goretti kapel. Een overzicht van mijn werk daar damn nice. Ik droom maar wat. Of de spraakmakende groepstentoonstelling Sex Sells Marketing incluis boekpresentatie Jacques Plaques, de verzamelde ArtLeaks. Waarmee ik maar wil zeggen – jaloersmakend. Hebben we in Rotterdam niet. Zo’n monumentale hal, vrijheid van kunstenaarsinitiatief.

Promising is nog te zien tot 24 juni.

park013.nl/nl/activiteiten/promising

About Jeroen Bosch 4745 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

 1. Updated met originel titel Vince Donders:

  “The Zero Hour

  Black Rain, Black Rain
  Thundering from the sky
  Black Reign, Black Reign
  This dark earth we defy”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*