Collectiepresentatie @ De Groen

Maar even gesplitst – de presentatie van Hester Oerlemans beneden door Niels beschreven hier en de collectiepresentatie boven bij De Groen door mij hier. Ik wil(de) het er niet over hebben, maar het duurt wel bizar lang voordat dingen weer normaal keren. Zomaar een tentoonstelling zien is er niet meer bij. Laten we hopen: over een paar weken/maanden is ook De Groen weer te bezoeken.

Ergens een week geleden genoot ik van het voorrecht van private viewing. Een rondleiding van Marjolein De Groen langs Hester Oerlemans beneden en ontvangst door Peter Jordaan boven.

De collectie van twee kunstenaars/verzamelaars geopend (op afspraak) voor publiek (in normaler tijden.) Opvallend is de relatief lokale keur. Nagenoeg alle kunstenaars zijn geworteld in Nederland, een deel ervan specifieker nog uit de omgeving van Arnhem. Dat maakt het mooi geworteld. En het onderscheidt zich heerlijk van kijk ons eens van over de grens.

Ik denk dat dit de vierde collectiepresentatie is die ik bij De Groen zie. Leuk weerzien met sommige werken, goed om te zien hoe de collecti groeit. En met ondermeer werkelijk prachtig nieuw werk van Johannes Langkamp.

 
Eerdaags allemaal weer gewoon te bezoeken:
collectiedegroen.nl/nl/collectie

Een impressie/selecte greep uit meer:

Peter Jordaan waakt bij eigen werk, een porseleinen tentenkamp.

Een architectonische module, sample uit de werkelijkheid, een stuk keuken met melkpak? Theo Konijnenburg.

Sculpturale eenvoud van Johannes Langkamp, perfect geplaatst. Monumentaal in perceptie. Een persoonlijk hoogtepunt.

Oscar Lourens voor, Maria Roosen achter.

Roos van Haaften

Theo Konijnenburg’s stapeling van stoeltjes doet me aan Voorlinden’s Catalan denken. Daar de lift als gimmick, of dat muisje van Ryan Gander op de collectiepresentatie Momentum. Toch voelt dit niet als grapje maar als een aangenaam leuk terzijde. In ieder geval wars van aanstellerigheid wat altijd aan Catalan en Gander kleeft.

Johan Nieuwenhuize krachtige klassieke serie IMG_

Johannes Langkamp. Bewegend beeld. Je weet niet hoe het kan. Veel trompe de l’oeil in de collectie. Lieven Hendriks, Jochen Mühlenbrink. Gans andere koek dan dit maar ook daarbij denk je – geen idee hoe het kan.

Danny Foolen

Kees Goudzwaard

Chantal van Lieshout

Mungo Thomson geinverteerde kosmos. Een beetje vreemde eend in de bijt: nagenoeg de gehele collectie De Groen is opgebouwd uit lokale kunstenaars. Iig uit Nederland, veel ook uit de regio.

Topwerk Johannes Langkamp van de andere kant

Bram Kuipers

Rik Laging/Thijs Jaeger

Thijs Linssen; die is vet! Een video van zijn atelier dat nogal wreed opgekuist wordt. In de bijsluiter wordt uit de doeken gedaan hoe of wat dat is geproduceerd en eigenlijk is dat jammer.

Eerdaags allemaal weer gewoon te bezoeken:
collectiedegroen.nl/nl/collectie

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*