Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Ik ontmoet Monica Rodriquez Medina tijdens de opening van de tentoonstelling Topologies of Excess. We komen er achter dat ze in Los Feliz woont, dezelfde wijk waar ik verblijf. Haar studio is in Chinatown. een aangrenzende wijk en we maken een afspraak voor een studiobezoek. Het is Chinatown dus we maken een afspraak rond lunchtijd want een Ramen gaat er bij mij altijd wel in… yum! Google map brengt me op een parkeerterrein op een industrie terrein en ergens verborgen in dat complex is er opeens een kleurrijk wandelstraatje inclusief Chinese rode lantarens waar de studio is.

Het werk van Rodriquez Medina is gebaseerd op onderzoek en ze werkt veel met koloniale archieven zoals je al kon lezen in het artikel over de tentoonstelling. Zelf zegt ze daarover: “My art practice looks to the history of American Imperialism and its colonial impact on the politic, economic and social conditions of the Caribbean. I make work that experiments with historical documents in order to put into question the ways in which dominant historical narratives of power are constructed and represented. I approach this question by juxtaposing and connecting archival materials that I re-create into drawings, objects and videos. My process of compiling documents, connecting them and establishing new relationships aims to provoke critical thinking regarding the prevailing dominant narratives.”

Daarnaast is ze zelf ook begonnen met documenteren en archiveren van “het nu”. Zo bedacht ze samen met Sofía Gallisá Muriente een project waarin multimedia kunstenaars in de Caribische regio films maken van 1 minuut in een “Chinese whisper” framewerk. Een kunstenaar uit het Caribisch gebied krijgt de film te zien van de kunstenaar ervoor en reageert daar dan weer op. Zo proberen ze een archief op te bouwen van multimedia kunstenaars in het Caribisch gebied of met wortels in het gebied die reflecteren op het gebied. Op het moment van mijn bezoek heeft ze nu 11 films en gaat het project nog verder.

Een ander archief project is Las Antillas Para Los Antillanos, waar ze kunstenaars uit het gebied vraagt om 1 pagina te sturen waar ze een reactie geven over wat voor hun echt typisch is voor het gebied. Alle bijdrages vormen samen een boek wat immer groeiende is en variëren van tekeningen tot foto’s, gedichten, recepten, speellijsten, liedteksten, citaten, etc. die samen de identiteit vormen van de eilanden vanuit het perspectief van kunstenaars van de eilanden.

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Atelier Monica Rodriguez Medina

Monica Rodriguez Medina haalde haar BFA bij de Escuela de Artes Plasticas in San Juan, Puerto; MFA bij California Institute of the Arts (CalArts) in Los Angeles en is alumni van het Whitney Independent Study Programma in New York City (2012/2013). Hierna ging ze terug naar Los Angeles waar ze woont en werkt sinds 2013. Haar werk is internationaal te zien in Noord en Zuid Amerika, Azië, Europa en het Caribisch Gebied.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*