Los Angeles musea: Hammer Museum

Ik hoor dat Los Angeles het grootst aantal musea aan de westkust van Amerika heeft. Deze trip ga ik in ieder geval proberen alle musea die iets met hedendaagse kunsten doen te bezoeken. Na het Underground Museum waar ik eerder over schreef is het nu de beurt aan Hammer.

Opgericht door Dr. Armand Hammer, voorzitter van Occidental Petroleum Corporation, het bedrijf dat ook de bouw van het museum financierde, opent de Hammer de deuren in 1990. In het museum is de collectie van oude meesters van dr. Hammer ondergebracht en er is een zaal beschikbaar voor reizende tentoonstellingen. Drie weken na de opening overlijdt dr. Hammer.

In 1994 fuseert het museum met de galeries van de Universiteit van California, Los Angeles (UCLA) en wordt het onderdeel van UCLA. De studenten kunnen zo ook ingezet worden in het museum voor studiepunten of bijverdienste. Zo loop ik tijdens mijn bezoek een Nederlandse bewaker tegen het lijf die een film masters op UCLA doet.

In 1999 wordt de huidige directeur Ann Philbin aangetrokken. Zij maakt de Hammer tot wat het is vandaag de dag een gerenommeerd instituut met een internationale reputatie voor wetenschappelijke historische tentoonstellingen maar vooral voor hedendaags tentoonstellingen en kunstenaarsprojecten. Naast deze tentoonstellingen is er nog altijd een zaal waarin een keuze uit de collectie van Dr. Armand Hammer te zien is.

Hammer heeft een groeiende verzameling van werken in verschillende media die het museum zelf aanschaft of gedoneerd krijgt. Het is een internationale verzameling maar wel met de nadruk op kunstenaars die wonen in Zuid Californië of werken die hier gemaakt zijn.

Tijdens mijn bezoek zie ik de tentoonstelling Dirty Protest (te zien tot 19 mei, 2019) en de Hammer projecten van opkomende kunstenaars Tschabalala Self (tot 28 april, 2019), Math Bass (tot 17 maart, 2019) en Jamilah Sabur (tot 5 mei, 2019).

Dirty Protest: Selections from the Hammer Contemporary Collection laat een selectie zien van nieuwe acquisities en werken die eerder nog niet tentoongesteld zijn. Er zijn werken van 40 internationale gevestigde en opkomende kunstenaars in verschillende media. Kom hier ook weer Mark Manders tegen in de tentoonstelling.

Los Angeles musea: Hammer Museum

Analia Saban

Los Angeles musea: Hammer Museum

Andy Robert

Los Angeles musea: Hammer Museum

Christina Forrer

Los Angeles musea: Hammer Museum

Tala Madani

Los Angeles musea: Hammer Museum

Edgar Arceneaux

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Jeffrey Vallance

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Mark Bradford

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Mark Manders

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Mike Kelly

Bodega Run (2019) van Tschabalala Self (de vijfde en laatste editie van dit werk) opende op 2 februari in de projectruimte in de lobby van het museum. In de installatie, een winkel (bodega) werkt ze met verschillende media, schilderijen, behang, print, sculpturen en neon. Overdaad aan spullen en kleuren, het laat me terugdenken aan “mijn bodega” op de hoek in Harlem. De kleuren op de vloer hier in de ruimte zijn rood, zwart en geel ik vermoed een referentie naar de Pan African vlag overal te zien in Harlem. De bodega, een plek waarin iedereen elkaar nog kent, elkaar groet, praat over politiek, met goedkope (en daardoor vaak ongezonde) producten en waar de eigenaar nog spullen op de pof geeft of iemand waarvan hij weet dat hij het moeilijk heeft een boterham in de hand drukt.

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Math Bass’ Pink Dots is een muurschildering op de trap die van de begane grond naar de eerste verdieping gaan. Abstract en ook hier weer vol kleur.

Los Angeles musea: Hammer Museum

Los Angeles musea: Hammer Museum

Jamilah Sabur: Un Chemin escarpe / A steep path (2018)

Hammer Museum
10899 Wilshire Blvd
Los Angeles, CA 90024
Telefoon: +1 310 443 7000
Email: info@hammer.ucla.edu
Entree: gratis
Openingstijden: dicht op maandag

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*