Los Angeles musea: The Broad

Los Angeles musea: The Broad

De Broad is een museum voor hedendaagse kunst, opgericht door filantropen Eli en Edythe Broad waar hun privéverzameling van zo’n 2000 werken in is ondergebracht. Zeg maar vergelijkbare opzet en grootte met Museum Voorlinden / Caldic Collectie in Nederland. Het museum opende in 2015, heeft twee verdiepingen, en laat naast een wisselende selectie van de permanente collectie ook andere tentoonstellingen zien zoals binnenkort de TATE tentoonstelling Soul of A Nation. Het museum heeft zo’n 800.000 bezoekers per jaar.

Met de visie dat de werken zoveel mogelijk toegankelijk moeten zijn voor een groot publiek (ongetwijfeld met de verborgen agenda dat hierdoor werken ook altijd weer meer waard worden) worden werken uit de collectie veelvuldig uitgeleend aan musea en galeries, tot nu toe zo’n 8500 leningen aan 500 locaties wereldwijd.

Los Angeles musea: The Broad

  Jeff Koons, Michael Jackson and Bubbles, 1988.

Op het moment dat ik het museum bezoek is er geen speciale tentoonstelling (het te verwachten Soul of A Nation zag ik al in Londen). Ik zie een selectie van de permanente collectie en die is een beetje “all over the place” een willekeurige dwarsdoorsnede van werken uit de verzameling. Natuurlijk een aantal werken van Koons, zoals de op het moment controversiële Michael Jackson. De Broads staan bekend als een van de motoren achter het (financiële) succes van deze kunstenaar.

En ook hier in de Broad spot ik weer een kunstenaar uit Nederland, de in Rotjeknor wonende en werkende Ellen Gallagher!

Los Angeles musea: The Broad

  Ellen Gallagher, eXellento, 2004.

Los Angeles musea: The Broad

  Gallagher, detail.

Los Angeles musea: The Broad

  Andy Warhol, Big Electric Chair, 1967-68.

Los Angeles musea: The Broad

  Barbara Kruger

Los Angeles musea: The Broad

  Cy Twombly

Los Angeles musea: The Broad

  Edward Ruscha, Heavy Industry, 1962.

Los Angeles musea: The Broad

Los Angeles musea: The Broad

  Julie Mehretu, Cairo, 2013.

Los Angeles musea: The Broad

  Kerry James Marshall, Untitled, 2017.

Los Angeles musea: The Broad

Kijkje in de kluis.

Los Angeles musea: The Broad

  Robert Rauschenberg, Untitled, 1954.

Los Angeles musea: The Broad

  Takashi Murakami, Of chinese lions peonies skulls and fountains, 2011(detail).

Los Angeles musea: The Broad

Los Angeles musea: The Broad

  Jasper Johns, Watchman, 1964.

Los Angeles musea: The Broad

  Joseph Beuys

Los Angeles musea: The Broad

  Beuys, detail.

Los Angeles musea: The Broad

  Glen Ligon

De hele collecties is online toegankelijk. Klik hier.

In 2017 trokken Eli & Edythe Broad zich persoonlijk terug uit het actieve publieke leven en filantropische organisaties. Eli Broad bouwde in zijn 50-jarige loopbaan twee Fortune-500 bedrijven op, SunAmerica Inc. en KB Home (voorheen Kaufman en Broad Home Corporation) waarmee hij een persoonlijk vermogen van naar schatting ruim 7,5 miljard opbouwde naast de 2,6 miljard die is onderbracht in de Broad Foundation.

Los Angeles musea: The Broad

  De Broad met daarnaast de Walt Disney Concert Hall

The Broad
221 South Grand Avenue
Los Angeles CA 90012
Entree: Algemene toegang is gratis, speciale tentoonstellingen: $18
Je moet van te voren tickets reserveren voor een specifieke dag en tijdslot.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*