Gegeven Ruimte | Jan Theun van Rees @ Loods 6, Amsterdam

  Scheepvaartmuseum, Amsterdam (2009) – met Marieke van Diemen; Een van mijn favorieten: waar houdt de foto op en begint de ingreep?

Fotograaf Jan Theun van Rees is sinds jaar en dag gefascineerd door verborgen, verlaten en anderszins lege ruimtes. Zo documenteerde hij de ellenlange verbouwingen van het Rijksmuseum, het Stedelijk, het Scheepvaartmuseum en andere cultuurpaleizen.

Hij wachtte tot de bouwvakkers naar huis waren en legde de ontmantelde gebouwen die hij aantrof vast in uitgebalanceerde, haarscherpe composities. De afwezigheid van kunstwerken was welhaast voelbaar op die foto’s. Ergens dus best logisch dat het idee ontstond om die ‘leegtes’ aan te bieden aan kunstenaars. Jan Theun selecteerde er veertien, hing bij ieder van hen een enorme fotoprint aan de muur en gaf hen daarbij de opdracht: “Doe er wat mee, reageer er op in jouw stijl. It’s all yours!”

De resultaten van die wisselwerkingen werden vervolgens opnieuw uiterst secuur gefotografeerd en zijn nu als enorme blow-ups te zien in Loods 6 in een museale opstelling waar het prettig doorheen dwalen is.

De veertien werken vormen onmiskenbaar een serie maat zijn tegelijkertijd net zo verschillend als de werkwijzen van de deelnemende kunstenaars en dat maakt de resultaten zeer verrassend. Wat de veertien foto’s gemeen hebben, naast Van Rees’ scherpe oog voor detail, zijn de bijna Escher-achtige trompe-l’oeils. Dankzij geraffineerde composities en camerastandpunten zijn de grenzen tussen de oorspronkelijke foto’s en de ingrepen van de kunstenaars uiterst diffuus: waar het ene ophoudt en het ander begint laat zich niet altijd één-twee-drie doorgronden. Dat maakt de foto’s tot visuele puzzels: je blijft kijken.

  Christus Koningskerk, Amsterdam (2011) – met Sanja Medic

  Stedelijk Museum, Amsterdam (2006) – met Aam Solleveld
  Aam Solleveld was goed voor de meest rigoureuze aanpak van het ‘basismateriaal’.

  Stadsarchief Amsterdam, gebouw de Bazel (2004) – met Emiel Zeno
  Een tweedimensionale in een driedimensionale trompe-l’oeil.

  Stedelijk Museum, Amsterdam (2009) – met Guda Koster

  Twee keer Scheepvaartmuseum (2009) – links met André Pielage, rechts met Marieke van Diemen

Gegeven Ruimte – Jan Theun van Rees met Ronald de Ceuster, Guda Koster, Sanja Medic, Maze de Boer, André Pielage, Annabel Howland, Wim Vonk, Charlott Markus, Suzan Drummen, Aam Solleveld, Eiko Ishizawa, Lonneke de Groot, Emiel Zeno en Marieke van Diemen.

Er is een aanvullende expo (curator: Iris Dik) over ‘ruimte’ met bijdragen van Danielle van Vree, Marlies Rijneveld, Selin Kusku, Marianne van Aperen, Salomé Roodenburg, Ton Meijer en Van Rees zelf

Loods 6 – KNSM-laan 289, 1019 LE Amsterdam | t/m zondag 31 maart dagelijks van 12.00 tot 18.00 uur
Tijdens openingstijden zijn er doorlopend rondleidingen door Jan Theun van Rees en Iris Dik.

Zondag om 14.00 uur is er een theaterworkshop o.l.v. Ton Meijer en om 16.30 uur een performance/videoscreening van Danielle van Vree. Maar u bent ook welkom bij de finissage/slotborrel van 17:00 tot 18:00 uur.

De foto’s bij dit artikel zijn van Jan Theun van Rees, Sanja Medic, Marja van Putten en Marieke van Diemen

About John Prop 14 Articles
John Prop is als illustrator actief voor de sociaal-maatschappelijke sector. Daarnaast organiseert hij (samen met zijn partner Loes) kunstprojecten onder de naam Polderlicht. De meeste van die projecten speelden/spelen zich af in de openbare ruimte. Zij waren in 2001 de eersten in Nederland die een wandelroute langs lichtkunst organiseerden. Er zouden er nog tien volgen, negen in Amsterdam Oost en één in het Ruhrgebied. Verder is Polderlicht onder meer verantwoordelijk voor talloze tentoonstellingen in leegstaande ruimtes in/op metro-en treinstations.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*