Een beetje geluk

    BroersenLukacs_videostill_0333 Courtesy the artists and Akinci

“Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden,” zei Aristoteles al. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar vind je dat eerste beetje geluk dat je blijkbaar op weg helpt? In Utrecht, zo bleek tijdens de filmpresentatie in Pathé Rembrandt van de tentoonstelling RE:Collecting, waar het kunstenaarsduo Persijn Broersen en Margit Lukács de zoekende geest de helpende hand bood met een blik in het paradijs.

Het curatorsduo Mels Evers en Hélène Webers heeft met het tentoonstellingsconcept bestaande uit verborgen verhalen uit bedrijfscollecties, de derde editie van de twee jaarlijkse curatorprijs van het VBCN OPEN 2017 – 2018 gewonnen. De tentoonstelling RE:Collecting was in een zaal in Museum Singer Laren en in een straal van 30 kilometer rond het museum te zien. Er werden naast bestaande werken van Marlene Dumas, Ryan Gander, Nicky Zwaan, Persijn Boersen en Margit Lukács, ook nieuwe werken van Erik van Lieshout en Navid Nuur tentoongesteld.

De filmpresentatie Establishing Eden van Persijn Broersen en Margit Lukács in Pathé Rembrandt in Utrecht, was van 4 tot en met 10 april te zien. En heeft mij het meest geprikkeld, door de keuze van de locatie, de presentatie en de inhoud ervan.

In Establishing Eden richten zij zich op het establishing shot: het moment waarop een landschap gedefinieerd wordt en hoofdrolspeler wordt. In blockbusters als Lord of the Rings van Peter Jackson, 2001-2003, zijn deze beelden gebruikt om Nieuw-Zeeland vast te leggen en te confisqueren als een nieuw paradijs. Broersen en Lukács herschiepen deze beelden en creëren een ‘Eden’ dat bestaat uit een serie uiteenvallende platte landschappelijke beelden, die gezammelijk samenvallen en je meenemen in een eindeloze openingsscène.

advertentie(s)

Het oorspronkelijk tien minuten durende Establishing Eden (2016) werd verkort en toegevoegd aan het reclameblok, voorafgaand aan alle Pathé-hoofdfilms die er draaiden. De toevoeging aan het reclameblok heeft wat weg van sluikreclame, de marketingtactiek waarbij stiekem reclame wordt gemaakt voor een commercieel product. In dit geval werd er dus reclame gemaakt voor Establishing Eden. En is er een zaadje van de film in het collectieve geheugen van de Pathé-bezoekers geplant. Een briljante interventie, goed voor een beetje geluk.

    Persijn en Margrit ( en ikke) aan de koffie nadat we de voorstellingen bij Pathe hadden gezien. Het was zo’n inspirerende ervaring.

RE:Collecting was te zien in tot en met 7 april 2019 Museum Singer Laren (trendbeheer verslag) en Establishing Eden was tot en met 10 april 2019 te zien in Pathé Rembrandt in Utrecht.

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*