Manzoni in Holland @ Stedelijk Museum Schiedam

Ook stom van me, er helemaal tussendoor geschoten, Manzoni ligt al weken op de plank. Vandaag is de laatste dag Manzoni in Holland en dan wordt het ook nog eens 32 graden. Hulde aan de weermakers, daar niet van, maar stormlopen zal het wel niet, die laatste dag kans op poep-in-blik-kijken in Stedelijk Museum Schiedam.

Een blikje poep is marketingtechnisch net zo’n kuitenbijter als een pindakaasvloer, denkelijk niet voor niets ook te zien op Manzoni in Holland. Ergens is het wel jammer – die poep wordt ingezet als schandaalmoment, kijk hem eens, die duvelse artiest, met zijn geblikte kak voor de prijs van goud, de aandacht is getrokken, ander werk van Manzoni blijft zo onderbelicht. Dat is wel jammer, ook al is het niet zoveel. Manzoni overleed op 29-jarige leeftijd.

De tentoonstelling geeft een aardig en klassiek overzicht zero en wat daar mee samenhangt. (Wie herinnert zich Nul=0 nog. Beter dan de zero bij de hoofstedelijke grote buren.)

Veel witte werken.

Meest aardig zijn de ingeblikte lijnen. Beeldend, prikkelend en poëtisch.

Hier in diverse soorten en maten te zien.

Alsmede kunst met balonnetjes.

Manzoni signeert Henk Peters…

…die door Brouwn was genummerd tot Brouwnist.

Mooiste werk op de tentoonstelling deze prachtige Marinus Boezem, twee enorme tegen elkaar gezette spiegels. Monumentale sculptuur. Wat een ding.

En op zolder Schipper’s pindakaasvloer als een soort pacman. Gelieve niet doorheen te stampen.

U heeft nog een uur of acht deze zondag 2 juni. “*Zijn blikje poep werd een icoon.” Het klimaat binnen is waarschijnlijk beheerst.

stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/manzoni-in-holland

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. ik moet hier toch altijd wel erg om lachen vooral omdat het toch ook zoveel over de kunstwereld zegt. Meer autenthiek kan kunst niet worden de poep van de kunstenaar. Poep die verkocht werd voor de prijs van het gewicht in goud (35 dollar geloof ik oorspronkelijk) en inmiddels veeeeeeeele malen meer waard was het niet iets van een kwart miljoen bij een laatste verkoop? Wat een return of investment hahahahahaha. Weten we eigenlijk wel of er poep in zit heeft iemand ooit zo’n blikje open gemaakt? Oprechte vraag, geen idee of iemand dat ooit gedaan heeft want wat doet dat dan met de waarde van het werk…. hehehe ook een mooie catch 22!. Geweldig… maar rest ziet er ook interessant uit en je hebt gelijk hoe jammer eigenlijk dat zijn poep (als dat er al echt in zit) dan de kunst overneemt tjaaaa of hij het nou zo bedoelt had, zijn poep is een beetje weggelopen met zijn carriere want al kost zo’n blikkie nou een kwart miljoen daar krijgt hij dan ook nog eens niets van, da’s wel shit… lololol

  2. Ik moest lachen om een anekdote gratis bijgeleverd op de totem waarin die blikjes tentoon werden gesteld. Vrij verhaald: Manzoni’s poep was niet wit genoeg en mocht niet meedraaien op een Duitsch zero event. Hij stelde voor een dozijn kippen los te laten. Immers ook wit en bewegelijk als des zero’s kinetische kunst. Welk voorstel niet met gejuich werd ontvangen.

  3. Over riool gesproken. JB vergeet ook nog de publieksprijs te pluggen. Zo brengt hij de relatie met de groot-adverteerder om zeep. Wij hebben de radio al aanstaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*