Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Felix Merites staat in de steigers, de renovatie is in volle gang en de locatie zal vanaf maart 2020 weer open zijn voor het publiek.

Felix Merites opende in 1788 als een vereniging voor Kunst & Wetenschappen. In het pand was de concerthal voor Nederland, de voorloper van het Concertgebouw, waar onder andere de negende symfonie van Beethoven zijn Nederlandse première had. Nadat de vereniging in 1888 werd opgeheven kwam er een drukkerij en weer later na WOII het hoofdkwartier van de Communistische Partij Nederland en rolde “de Waarheid” hier van de persen. In de jaren zeventig was er het Shaffy Theater waar de Nederlandse Avant-garde zijn huis vond met onder andere Ramses Shaffy, Neerlands Hoop en Hauser Orkator. Honderd jaar na het opheffen van de vereniging werd het in 1988 weer het Europees huis van Kunst en Wetenschappen. Alex Mulder eigenaar van Amerborgh, kocht het pand in 2014 en de renovatie startte in 2017.

Afgelopen week werden er een aantal rondleidingen gegeven voor cultureel ondernemers die wellicht in de toekomst in de locatie projecten kunnen gaan uitvoeren. Directeur Amerpodia Clayde Menso nodigde me uit voor de Hard Hat rondleiding zodat ik de lezers van Trendbeheer vast een kijkje in de keuken kan geven!

Nu Felix Merites onderdeel is van de vier Amerpodia (Compagnietheater, Nieuwe Liefde en Rode Hoed zijn de andere drie) en het personeel al kantoor heeft in de Nieuwe Liefde zal er extra publieke ruimte komen in Felix Merites. Er komt een restaurant/café op de begane grond, diverse presentatieruimtes, er is een “geheime” tentoonstellingsgang en een kunstenaar in residentie waar een (inter)nationale kunstenaar of professional, bij voorkeur iemand die werkt op het kruispunt van kunst en technologie, tijdelijk kan wonen en werken.

Bibliotheek

Stukje geschiedenis

De keuken

En zo wordt het.

De vroegere tekenzaal

Op zolder

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Wifi iemand?

De geheime tentoonstellingsgang.

Het aanstaande café.

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Het toekomstige gastatelier.

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Met luxe dakterras.

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Rondleiding met bouwhelm door Felix Meritis

Zaal inwording.

Felix Merites
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
email: info@felix-meritis.nl
telefoon: 020 627 94 77

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*