Open Call gemeente aankopen Stedelijk Museum Amsterdam

Open Call gemeente aankopen Stedelijk Museum Amsterdam

Stuur in, stuur in. Het inschrijven voor de tweejaarlijkse “Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen” is weer geopend. Ben benieuwd of er veel kunstenaars zijn die zich door de tentoonstellingstekst geënthousiasmeerd voelen. Het zou eigenlijk wel verfrissend zijn als het Stedelijk eens een keer louter schilders aan zou kopen.

“[…] start vanuit een kritische blik op de museumcollectie met interesse in verhalen die ongezien blijven, genegeerd zijn of vaker verteld mogen worden. Kunstenaars en ontwerpers worden aangemoedigd om projecten in te zenden met ongrijpbare, intuïtieve, en persoonlijke vormen van kennisoverdracht waarmee traditionele manieren van kennisvorming worden uitgedaagd. Het Stedelijk zal een selectie van kunstwerken en ontwerpprojecten uit de tentoonstelling aankopen voor de collectie.

Traditionele kennissystemen zoals opleidingscurricula, openbare archieven en museumcollecties leiden vaak tot een specifieke selectie van informatie die vervolgens wordt geclassificeerd als ‘geldig’ of ‘betrouwbaar’. Er zijn echter andere vormen van kennisproductie die door organisaties herhaaldelijk worden uitgesloten: verhalen die bestempeld worden als niet-traceerbaar, controversieel, veranderlijk of onbetrouwbaar, zoals instinctieve, overgeleverde of mondelinge kennis, maar ook kennis uit bijvoorbeeld jeugdherinneringen, geruchten, of liefdesliedjes. Deze bronnen worden als onofficieel beschouwd en blijven daardoor buiten de structuren die bepalen wat publieke, collectieve kennis is. Hierin schuilt het risico dat eenzijdige verhalen met beperkte perspectieven overblijven. Het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ illustreert hoe deze onbewuste filtering van geaccepteerde kennisvormen blinde vlekken laat ontstaan die invloed hebben op wat een samenleving koestert en behoudt voor de toekomst. Dit leidt tot urgente vragen over de manier waarop kennis en informatie binnen organisaties als musea worden verzameld voor de collectie.”

Stedelijk.nl/nl/nieuws/open-call-gemeentelijke-kunstaankoop-2020

About Niels Post 3649 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*