Ellen Spijkstra – An Artistic Journey – Curaçaosch Museum

Ellen Spijkstra Bubble and Burst 2019

Ellen Spijkstra Het Huis met de Gordijnen 1997

Ellen Spijkstra Hout en Koud 2019 – Looking for the Sky serie 2019

Ellen Spijkstra Orange Blossem 2019

Ellen Spijkstra Samen Sterk 2013

Ellen Spijkstra Totum of the Secret Messages 1999

De tentoonstelling komt met een catalogus, te koop bij het museum.

Ellen Spijkstra, vestigde zich, na haar academische studies aan de Minerva Academy of Fine Arts (Groningen, Holland) en het Rochester Institute of Technology (VS) te hebben voltooid, in 1986 definitief in het kruispunt van volkeren, culturen en beschavingen het Caribisch gebied genoemd. (…) Met haar rijke curriculum behoort Spijkstra tot de een van de gevestigde hedendaagse kunstenaars in het gebied (…). Ze vermijdt clichés en pigeonholing, zonder te doen alsof ze verbonden is met de conceptuele lijnen die het diepst geworteld zijn in Caribische visuele scènes of met de dominante oriëntatie in de regio, gericht op de deconstructie van historische alibi’s en postkoloniale benaderingen. In plaats daarvan legt ze, volgens de dictaten van een totale vrijheid van meningsuiting, niet gehaast en soepel, de solide basis van een stijl die veel meer geïnteresseerd is in de taal, de praktijk van de disciplines en de constructie van vormen – twee even legitieme manieren om kunst te maken en te begrijpen. (…)

(José Manuel Noceda Fernández, curator Wifredo Lam Centre and the Havana Biennial)

Meer over Ellen Spijkstra: Rust & Coral documentaire (English subtitles)

De solo tentoonstelling van Ellen Spijkstra is nog te zien tot februari 2020:

Curaçaos Museum
Van Leeuwenhoekstraat z/n
Willemstad – Otrabanda
Curaçao
Telefoon: +599 9 462 3873
Open: dinsdag t/m zaterdag van 08.30 – 16.00 uur (8.30AM – 4PM)

Het museum heeft helaas geen online representatie er is geen informatie over komende en lopende tentoonstellingen en activiteiten noch archivering hiervan, digitale collectie database, organisatie, toegang, ontstaan en geschiedenis, educatie enz.

Stichting Curaçaos Museum werd op 23 februari 1946 opgericht door Chris Engels en Rudolph Boskaljon. Meer informatie over het museum is vastgelegd in de publicatie Het Curacaosch Museum 70 jaar door Julie Hengeveld & Verele Engels. (Lulu.com, 2018, ISBN 9780244067915). Het museum heeft sociale media representatie op facebook en instagram.

Foto’s van de opening: Kim Bakker (met dank aan Ellen Spijkstra / Curacao Museum)

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*