Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

WAKER / WACHTER, AMELAND

Ik ben wederom een zomer in eigen land, ik bezoek voor het eerst in mijn leven een waddeneiland, Ameland. Daar zie ik in de Tonneduinen, het werk van Astrid Nobel een kunstenaar uit Den Haag die geboren en getogen is op Ameland. Ik werkte met haar een aantal jaren terug en exposeerde haar werk Iland/Us in de tentoonstelling (t)huis bij CBK Zuidoost in Amsterdam. Op Ameland staat haar publieke werk Waker / Wachter, nadat ze een foto van mijn bezoek aan haar werk op Ameland ziet op instagram laat ze weten dat ik de eerste bezoeker die werkt in de kunst, die het werk is gaan zien. Dat is niet helemaal waar want ik ben met John Olivieira, kroonlid van de Raad van Cultuur, en zijn zus Papatya net afgestudeerd van de HKU, Kunst en economie, drie kunstvliegen in 1 klap…

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

    Astrid Nobel, Waker/Wachter (2021), Ameland

OPEN STAL, FRIESLAND

Open Stal, een kunstroute in Oldeberkoop in Friesland, bestaat dit jaar 50 jaar. Ik had er nog nooit van gehoord maar de organisator, keramist Peter Hiemstra, zat op de academie met keramist/fotograaf Ellen Spijkstra en die woont sinds haar afstuderen op Curacao. Hij vroeg haar of ze kunstenaars kon aanraden om uit te nodigen vanuit Curacao, en dus zijn er dit jaar werken te zien van Ailsa Anastatia en Avantia Damberg. Spijkstra is 3 weken in Nederland en we gaan samen naar Friesland om de werken te zien.

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Ailsa Anastatia

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Antoon Versteegde

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Chiel Kuijl

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Peter Gentenaar

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Avantia Damberg

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Gerrit Terpstra

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

    Jennefier Smit (l) en Ellen Spijkstra (r)

We lopen zomaar bij toeval ook kunsthistoricus Jennifer Smit (Curacao/Amsterdam) tegen het lijf, zij schreef (onder andere) samen met Dr. Adi Martis (Aruba/Utrecht), Arte Dutch Caribbean Art (2002, ‎ISBN 978-9068325140).

Open Stal, jaarlijkse kunstroute
Oldeberkoop
Entrée euro 3 – catalogus met route euro 5
Bereikbaar met de trein naar Wolvega of Steenwijk en van daaruit met Arriva busvervoer (max 8 pers.) die 1x per uur gaat, betalen kan met de OV-pas.
http://www.openstal.nl/

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

SONSBEEK 2020-2024, ARNHEM

Ook Sonsbeek werd een jaar uitgesteld maar kan sinds juli bezocht worden. Er zijn werken te zien in het park maar ook door de stad heen en om het evenement duurzamer te maken zijn er doorlopende activiteiten tot de volgende editie zomer 2024. Voor meer informative check website en catalogus.

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Agora HISK

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Buhlebezwe Siwani

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Eusebius Kerk (Antonio Guzman / Ibrahim Mahama)

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Justine Gaga

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Olu Oguibe

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Raumlabor

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Mae-ling Lokko

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Willem de Rooij

Dagjes uit in eigen land, kunst kijken

Sonsbeek 2020-2024
Arnhem
Entrée gratis in Arnhem stad en parken
(Veluwe en Kröller-Müller Museum normale entrée)
https://www.sonsbeek20-24.org

Bij het VVV kantoor, dat vind je in de Eusebius Kerk in het centrum op loopafstand (5-10 minuten) van station, kan het publiek een gratis boekje halen waar verschillende routes in staan die je kan lopen door de stad heen en in de parken. Er is ook een geluidsroute, daarvoor heb je wel een smartphone nodig en moet je een app downloaden en “oortjes” meenemen. Er staan geen straatnamen op de route kaarten maar de adressen van de locaties staan achter in het boekje.

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*