Buitenplaats Doornburgh, een walhalla voor cultuur- en natuurliefhebbers

Buitenplaats Doornburgh, een walhalla voor cultuur- en natuurliefhebbers

    Continuous Life and Death at the Now of Eternity – teamLab.

Nadat het ondernemersechtpaar Ton Meijer en Maya Meijer-Bergmans succesvol het Amsterdamse Westergasfabriekterrein hadden herontwikkeld, lieten ze het oog in 2017 vallen op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Zij kochten deze buitenplaats aan de Vecht, inclusief priorij van de laatste drie overgebleven zusters van Kanunnikessen van het Heilig Graf. De MeyerBergman Erfgoed Groep wil het landgoed transformeren tot een culturele broedplaats voor kunst en wetenschap. De ambitie is om deze rijksmonumenten nieuw leven in te blazen. Aangezien dat allemaal maatwerk is, zijn ze van mening dat je maar gewoon moet beginnen. Ontwikkelen met de deuren open.

Buitenplaats Doornburgh, een walhalla voor cultuur- en natuurliefhebbers

    Film still detail Continuous Life and Death at the Now of Eternity – teamLab.

Buitenplaats Doornburgh is van donderdag t/m zondag geopend. Mensen kunnen wandelen in het park of langs de Vecht, het restaurant bezoeken en natuurlijk architectuur en kunst ervaren. Sinds 2018 zijn er regelmatig tentoonstellingen, bijzondere lezingen en bijeenkomsten. Met name architectuurliefhebbers zijn niet weg te slaan bij de in 1966 opgeleverde priorij op de buitenplaats. Het behoort tot de jongste rijksmonumenten van Nederland. En is een goed voorbeeld van de Bossche School, een naoorlogse architectuurstroming van benedictijner monnik en architect Hans van der Laan. Ruimtewerking en evenwichtige maatverhoudingen speelden een belangrijke rol in zijn ontwerpen. Hij hoopte hiermee de leefomgeving van de bewoners te ordenen. Om van zijn creatie een geheel te maken, ontwierp de architect ook de meubels. Een totaalkunstwerk dat zich door de jaren heen is blijven ontwikkelen, met restaurant DeZusters in de priorij, waar gekookt wordt met lokale producten. Ook de binnentuin, ontworpen door tuinarchitect Karin Blom van Assendelft, past in het verhaal. Je ervaart er dezelfde rust als in het gebouw en de meubels zijn er ook in terug te vinden.

Buitenplaats Doornburgh, een walhalla voor cultuur- en natuurliefhebbers

    Film still detail Continuous Life and Death at the Now of Eternity – teamLab.

In weer een ander gedeelte van het klooster, recht tegenover de kapel, kun je in alle rust genieten van het spectaculair digitale kunstwerk Continuous Life and Death at the Now of Eternity van het wereldberoemde digitale kunstcollectief teamLab. (Deze presentatie bestaat uit een enkel werk en niet uit een immersief werk, zoals in Tokio). Zodra je voor het werk gaat zitten en het over je heen laat komen, wordt je meegevoerd in de prachtige digitale bloemenzee die meebeweegt met de tijd van de dag. Het subtiele spel van kleur, vorm en licht voelt als een heerlijke hersenmassage. In de prachtig gecomponeerde binnentuin kun je op je eigen tempo terugkomen in het nu.

Buitenplaats Doornburgh, een walhalla voor cultuur- en natuurliefhebbers

    De binnentuin, ontworpen door tuinarchitect Karin Blom van Assendelft.

Doornburgh wil een plek zijn waar mensen elkaar in alle rust kunnen ontmoeten en waar ze kunnen nadenken over de toekomst. De aanwezige kunst en frequente lezingen van wetenschappers zijn er om mensen te inspireren. Een atelier voor de wetenschap en een laboratorium voor de kunst. Momenteel is Buitenplaats Doornburgh een residency programma aan het ontwikkelen zodat kunstenaars tijdelijk in de voormalige cellen van de zusters kunnen wonen om daar werk te ontwikkelen. Eén van de eerste residenten is componist Stef Veldhuis die eind dit jaar het werk dat hij maakt tijdens zijn verblijf zal presenteren.

Met een tevreden gevoel begeef ik me richting huis. En weet zeker dat ik vaker terug kom op Buitenplaats Doornburgh: een walhalla voor cultuur- en natuurliefhebbers.

Deelnemende kunstenaars: teamLab || De tentoonstelling Continuous Life and Death at the Now of Eternity is t/m 30 augustus te bezoeken op Buitenplaats Doornburgh || Diependaalsedijk 17 || 3601 GH Maarssen || Van donderdag tot en met zondag van 10am – 5.30pm

Extra’s:
De Bedachtzamen hebben met Anna Peeters op Doornburgh de mooie interviewserie Tijdsvensters gemaakt. Te zien in de filmzaal.

In restaurant DeZusters kan er op vrijdag en zaterdag een 5-gangendiner worden gegeten, inclusief wijn en rondleiding door het gebouw. Op zondag kun je er uitgebreide lunchen.
Corona maatregelen: De priorij is corona proof ingericht. Per tijdslot worden er maximaal 30 bezoekers toegelaten, zodat er onderlinge 1,5 meter afstand kan worden gehouden en er zijn voldoende reinigingsmiddelen aanwezig. Kaartjes kunnen gereserveerd worden via:

Buitenplaatsdoornburgh.nl

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*