Petitie: Behoud W139 in het hart van Amsterdam

Petitie: Behoud W139 in het hart van Amsterdam

Geen plek zo monumentaal, speels en open als de W139. Een vrijhaven met kunstenaars aan het roer, kom er maar eens om in hartje Amsterdam. Twee ton is er nodig, kruimelwerk op de gemeentebegroting.

“- De W bestaat sinds 1979 en is, net als grote musea, 7 dagen per week geopend en gratis toegankelijk.
– Er is in heel Nederland geen andere plek waar zo’n divers publiek komt.
– Bewust voorvechter van risico en experiment zijn is een unieke kwaliteit.”

Petities.nl/petitions/behoud-w139-in-het-hart-van-amsterdam

About Niels Post 3653 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

4 Comments

 1. Ik ben niet zo heel erg van de petities – meer dan veelal wat gratuit medeleven betuigen danwel afschuw tonen over dit of dat of een voornemen de tyfus wensen is het zelden – maar ik heb deze met liefde en plezier ondertekend. Waarom? Ik denk dat W139 buitengemeen uniek is – voor Amsterdam maar ook voor de rest van Nederland. Uberhaupt eigenlijk. Ik ga altijd langs als ik in Amsterdam kom. Wat niet zo vaak is overigens.

  Erg ingewikkeld is het allemaal niet – de commissie heeft geen idee wat van belang is voor Amsterdam. “In zichzelf gekeerd” kom eens fukking langs in de Warmoesstraat. Nee kom vier, zes, acht keer ‘sjaars langs minimaal.

  Uit het Parool:
  ” De commissie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst gebruikte de typering ‘in-crowd’ en noemde het belang van de instelling voor de stad zwak.

  “Subsidieaanvragen verlangen een managementachtige manier van starre en strakke kaders van kunst ontwikkelen en presenteren,” stelt Van der Peet. “De kracht van W139 is dat de zeggenschap van kunstenaars centraal staat en dat we niet alles in dichtgetimmerde plannen vatten en daarmee ruimte blijven maken voor artistiek risico. Wat hier gebeurt en te zien is, doet er ook toe.”

  Laat dat ook maar weg. Doet er toe.

  https://www.parool.nl/kunst-media/w139-unieke-kunstplek-vecht-voor-bestaan~b265c883/

  Recent weinig maar eerder tweemaal sjaars in de kolommen:
  https://trendbeheer.com/tag/w139/

 2. De W werkt al een paar jaar zonder directeur en dat ging eigenlijk prima. Nadeel is dan wel er dan geen ‘een gezicht’ in de zin van ‘curator’ is. En voor commissies is dat dan al snel ‘vaag’ en ‘incrowd’. (Alle andere kunstplekken, zoals die nu verscholen zitten onder de bruggen en viaducten buiten de ring, zijn uiteráárd geen incrowd…

 3. Helemaal mee eens. Juist Super goed dat er geen curator/directeur is die de lijnen uitzet. Eerder gaf de Amsterdamse Kunstraad ( niet te verwarren met het AFK ) in een rapport aan dat er bij de presentatieplekken voor beeldende Kunst in Amsterdam vooral de schakel tussen de basis ( kleine kunstenaarsinitiatieven ) en de Museale plekken te veel ontbreekt. W139 is die schakel. Ook de lange geschiedenis van W139 verdient respect, maar in de ogen van de Kunstcommissieleden is een lange geschiedenis blijkbaar hetzelfde als ingeslapen zijn. Niets is minder waar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*