In Shop: Drie werken René Duinkerken / De Schilderijencentrale

Een vuig sprankelend rond doek met goud- en zilverachtige strepen en een blauw bloemetje illustratief schuins naast en onder het all caps gepenseelde woord Kwaliteit. Wat is het heerlijk om in een oogopslag een schilderij te kunnen vatten. Tegelijkertijd ervaar je onvermijdelijk en instantaan dat de betekenis van dat woord eensluidende duiding van het schilderij op hol doet slaan. Hoezo, kwaliteit? Kwaliteit is wat dit werk overduidelijk ontbeert. Maar omdat het zichzelf bruut en ongemakkelijk presenteert als zodanig ontsnapt het aan eigen vette platitude en wordt het weer wat het is. Juist, vooral als je het niet kunt vatten. Die geep, die leemte, die misvatting.

Ga er maar aanstaan – dubbelzinnig zijn zonder dubbelzinnig te zijn. Er is geen dubbele bodem. Ironie is gelukkig ver te zoeken. Het is verf op doek.

shop.trendbeheer.com/product/schilderijencentrale-kwaliteit

Maar kan het erger? (Jazeker kan het nog erger – moet je hier eens kijken.) Dit Eigen Bier Eerst appelleert aan politiek, doet zich maatschappelijk relevant voor, maar is buiten zichzelf eigenlijk weinig anders. Een ‘fijn’ geschilderd tekstwerk, veel overschildering en detaillering. Maar dat zie je allemaal niet op het eerste gezicht – de letters stellen iets anders.
Een conversation piece in de huiskamer. Een lichtvoetig werk dat aangenaam ongemakkelijk aanvoelt.

advertentie(s)

shop.trendbeheer.com/product/schilderijencentrale-eigen-bier-eerst

In de traditie van aangenaam absurdisme: Voor / Na is wel een heel kort gedicht in beeld gevat. In een milliseconde wordt een vraag gesteld en beantwoord. Bang! Zoom! Gogo! Maar wat is het? Was het eerst iets, en toen iets anders? Is het een schets?
Mooi abstract. Twee zuivere vierkantjes, schoorvoetend gekleurd in oranje/roze. Alsof er vooruitgang is.

shop.trendbeheer.com/product/schilderijencentrale-voor-na

(Andere werken check voor info op het bekende adres jeroenbosch@gmail.com)

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*