Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

De afgelopen twee jaar waren hectisch voor CBK Amsterdam. Van de Oranje-Vrijstaatkade verhuisde het kunstencentrum naar de Waldenlaan, midden in winkelcentrum Oostpoort, om daar al gauw geconfronteerd te worden met corona-restricties en lockdown. De locatie in Oostpoort was tijdelijk en is inmiddels verruild voor een permanente ruimte op IJburg. Daar ging CBK vanaf afgelopen juni j.l. verder als Factor IJ.

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

Jac Bisschops: ‘El Kabbash Road (Karnak Egypt)’ (1988): ‘El Kabbash Road (Karnak Egypt)’ (1988)

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

Nel Tadema: Kubus (1984)

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

    Yo Bwan Tjong Yahya: ‘Rosy’ (1976)

Voorlopig worden solo-exposities van jonge Amsterdamse kunstenaars afgewisseld met thematentoonstellingen op basis van de vaste (kunstuitleen-)collectie. Die tweede categorie wordt verzorgd door steeds andere gastcuratoren uit het culturele veld. Aan ons van Polderlicht de eer om als eerste zo’n thematische tentoonstelling te bedenken en samen te stellen. Dat resulteerde in Less Is More: een verstilde en – zeker voor ons doen – ‘klassieke’ expositie.

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

Wladimir Zwaagstra: ‘Wit-zwart 78’ (1979)

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

Norman Dilworth: ‘Cut Progression’ (1980)

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

    John Wortel: twee keer ‘Onderbroken vierkant’ (1982 en 1984)

Uit een collectie van ruim vierduizend kunstwerken selecteerden we zo’n dertig minimalistische werken: schilderijen, grafiek en enkele driedimensionale (licht)objecten. Veel daarvan dateert uit de jaren ’70 en ’80 – de tijd van de ‘contraprestatie’ – maar er zit ook meer recent spul tussen. Het getoonde is in de traditie van, of sterk verwant aan, de minimal art van de jaren ’50 en ’60: elementair, formeel werk dat alleen aan zichzelf refereert en daarmee ruim baan geeft aan de interpretatie van de kijker.

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

Frans Mossou: ‘Statisch Lichtobject’ (1975)

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

    Het meest recent is deze zeefdruk van Jan van der Ploeg: ‘A/P’ (2018)

We vroegen het eveneens in Amsterdam-Oost gevestigde platenlabel Moving Furniture Records om als randprogrammering een aantal zaterdagmiddagconcerten te verzorgen. Het label is gespecialiseerd in drones en experimentele ambient: uiterst minimalistische, veelal langgerekte muziek die, om Brian Eno te citeren, ‘fucks with the fabric of time.’ Muziek die het beste liggend en geconcentreerd kan worden genoten.

Less Is More @ Factor IJ, Amsterdam

    Coen Oscar Polack: ligconcert

Less Is More | minimalisme in beeld en geluid
Factor IJ, Pampuslaan 11-19, IJburg, Amsterdam-Oost | Gratis toegang
29 juli t/m 21 augustus | Openingstijden wo t/m za 11.00-18.00 uur

Resterende concerten:
zaterdag 7 augustus 16.00 uur: Reinier van Houdt
zaterdag 14 augustus 16.00 uur: Orphax (Sietse van Erve)
zaterdag 21 augustus 16.00 uur: Fani Konstantinidou

De concerten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats met inachtneming van de dan geldende coronaregels. Wel graag even aanmelden. En neem een (yoga)matje mee!

About John Prop 14 Articles
John Prop is als illustrator actief voor de sociaal-maatschappelijke sector. Daarnaast organiseert hij (samen met zijn partner Loes) kunstprojecten onder de naam Polderlicht. De meeste van die projecten speelden/spelen zich af in de openbare ruimte. Zij waren in 2001 de eersten in Nederland die een wandelroute langs lichtkunst organiseerden. Er zouden er nog tien volgen, negen in Amsterdam Oost en één in het Ruhrgebied. Verder is Polderlicht onder meer verantwoordelijk voor talloze tentoonstellingen in leegstaande ruimtes in/op metro-en treinstations.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*