Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Thinking is Sculpture. Everything is Sculpture

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Ik ken Beuys eigenlijk vooral van werken die ik in Amerika zag in New York en de Broad in Los Angeles bijv. In Nederland weet ik sinds vorig jaar, omdat ik aan een documentaire over Beuys van Martijn van Blekendaal voor Cerutti Films werk, dat het Bonnefanten in Maastricht een deel van het archief van Beuys gedoneerd heeft gekregen, door COVID konden we dat tot nu toe nog niet inzien.

2021 is het jaar dat Beuys (1921 – 1986) 100 jaar zou worden en in heel Noordrijn-Westfalen zijn er allerlei activiteiten om dit te vieren. Met de lockdowns voorbij en grenzen weer open worden er ook weer persreizen georganiseerd. Ik ben blij te kunnen schrijven dat er voor kunstliefhebbers deze herfstvakantie -zonder te vliegen- van alles te doen is op een ca. 2 uur durend autoritje van ons vandaan in o.a. Duisburg, Düsseldorf en Bonn in het kader van #Beuys2021. Ik ben gefascineerd door Beuys dus antwoord gelijk ja op de vraag of ik mee wil op een persreis.

In Duisburg bezocht ik het Lehmbruck museum. Ik kende Wilhelm Lehmbruck (1881-1991) niet maar Beuys noemde hem in zijn dankwoord bij het ontvangen van de Lehmbruck prijs in 1986 tot grote verassing van de toehoorders als zijn inspiratiebron om kunstenaar te worden. Dit was voor het museum de aanleiding om in dit jubileumjaar samen met de Bundeskunsthalle in Bonn tentoonstellingen te maken met werken van beide kunstenaars en de links tussen hun werk te onderzoeken en presenteren. Die verbinding is niet eerder zo gemaakt. In het Lehmbruck Museum proberen de curatoren dat meer letterlijk door oudere tekeningen en sculpturen van Beuys te laten zien naast werken van Lehmbruck, dat is wat dun. Het zit hem meer in de zucht van beide kunstenaars naar het zoeken van grenzen, experiment, innovatie en verbeelding van beide kunstenaars gezien in de tijdsgeest waarin de kunstenaars leefden en werkten. Dit laatste komt meer naar voren in de tentoonstelling die we later zien in Bonn. De aandacht gaat in dit museum vooral ook naar Lehmbruck, niet zo gek natuurlijk want we zijn in het Lehmbruck museum.

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

    Lehmbruck

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Na wat eten treinen we naar Düsseldorf en bezoeken we het oude woonhuis (zijn weduwe en dochter wonen nog steeds in het pand ernaast) en atelier van Beuys. Gekocht door een vriend van de familie en momenteel te koop, voor de mensen met een goed gevulde beurs zie de informatie onderaan dit artikel. Het huis komt wel met een werk van Beuys er nog in, een open zwart geblakerde kachelpijp in de muur wat in het verleden in het museum van Düsseldorf tentoongesteld is (nagebouwd dan).

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

We lopen door de stad naar een parkje met een eik en basiliek van Beuys. Die waren onderdeel van zijn werk 7000 Eichen (Kassel, Dokumenta 7, 1982) en zijn in november 1983 verhuisd naar Düsseldorf. De kunstenaar/activist was zijn tijd vooruit, vier decennia later zijn we wereldwijd driest bomen aan het beschermen en planten omdat we anders als menselijke soort waarschijnlijk zeer binnenkort het loodje leggen.

We worden daar opgewacht door Fernanda Parente, medeoprichter van het AR/VR collectief Rosy DX. Zij maakten een hedendaagse AR reflectie op het 7000 Eichen project waarbij voorbijgangers kunnen participeren met met een QR code en hun I-phone of I-pad, iets anders werkt jammer genoeg niet. Tech-bedrijven in competitie, vraag me af wat Beuys de activist daar van zou denken?

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Als afsluiter van het dagprogramma gaan we naar K21 waar in het kader van Beuys2021 er 2 dagen lang een muzikaal tribuut aan Beuys is. Een marathon voor pianisten in de hal van het museum. Er liggen kussens en er staan strandstoelen waar het na een hele dag lopen goed toeven is op de meditatieve klanken van Erik Satie’s Vexations, perfect einde van de dag!

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Maar nee, hoppa, het programma is nog niet over en na een drankje en wat hapjes van een rollende keuken lopen we weer verder op weg naar Creamcheese. Een locatie die bekend werd door Kraftwerk, en een jonge Beuys die experimenteerde met performance art tijdens concerten. We ontmoeten daar de inspirerende kunstenaar/muzikant Eberhard Kranemann, een voormalig lid van Kraftwerk.

    Beuys en Pissoff in Creamcheese (1968)

Als student maakte Kranemann in de jaren zestig herrie (zijn woorden, terwijl hij moet lachen) met zijn band Pissoff tijdens optredens in Creamcheese, gedreven door alcohol en drugs. Dit en andere verhalen uit vervlogen tijd horen we van Kranemann in Ohme Jupp, het stam café van Kranemann, Beuys en consorten sinds hun studententijd. Nu komt hij er alleen nog door de week, de weekenden zijn overvol met toeristen. Drugs en alcohol waren overigens volgens Kranamann niet aan Beuys besteed. Hij had van zichzelf al genoeg verbeelding. Ter gelegenheid van Beuys2021 heeft Kranemann oude Pissoff opnames opnieuw uitgebracht op vinyl.

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

De volgende dag reizen we naar Bonn en zien de Beuys-Lehmbruck tentoonstelling in de Bundeskunsthalle (waar Rein Wolfs directeur was voor hij naar SMA kwam). Hier kom ik beter aan mijn trekken. Er is meer en aansprekender werk van Beuys en geeft meer context aan wie Beuys was als kunstenaar, sjamaan en activist. Zo was hij leer ik in deze tentoonstelling een van de oprichters van de Groenen, de groene partij in Duitsland. Ze gooiden hem al gauw uit de partij, onze buren vonden Joseph Beuys maar een lastpak en ook zijn werk was (is) onbegrepen. Beuys kent nog steeds een grotere bekendheid in het buitenland dan in Duistland. Misschien dat #Beuys2021 hem eindelijk de liefde en erkenning in eigen land geeft die hij meer dan verdient!

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

    Lehmbruck – Beuys

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

    Lehmbruck Kneeling Woman 1911.

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Honderd jaar Joseph Beuys #Beuys2021

Ik kan het aanbevelen: herfstvakantie met Beuys in Duitsland!

Vaccinatie of negatief test bewijs (72 uur) meenemen en mondkapjes zijn verplicht als je ergens binnen gaat.

Lehmbruck Museum
Friedrich-Wilhelm-Straße 40
47051 Duisburg
T: +49 203 283-3294

Bundeskunsthalle
Helmut Kohl Allee 4
53113 Bonn
T: +49 228 91710

Woonhuis en atelier Joseph Beuys
Drakeplatz 4
40545 Düsseldorf
Reinhold Schroers
T: +49 211 955-195

Ohme Jupp, stamcafé van Joseph Beuys
Ratinger Strasse 19
40213 Düsseldorf
T: +49 221 326-406

Creamcheese
Neubruckstrasse 12
Dusseldorf

Projectburo Beuys 2021 – 100 jahre Joseph Beuys
Heinrich Heine Universiteit Düsseldorf
Instituut voor kunstgeschiedenis
Universitatsstrasse 1
40225 Düsseldorf

Publicatie:
Thinking is Sculpture. Everything is Sculpture
Prijs: 29 euro
Taal: Duits
Volume 240 pagina’s / 24.5 x 28 cm, Hardcover
Uitgeverij: Hatje Cantz

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*