Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

    Another Moon door Studio Kimchi and Chips.
    NEW NOW Festival voor Digitale Kunsten, Zollverein. (foto Sven Lorenz)

Goed nieuws voor de lezers die niets met Beuys hebben maar wel met kunst, cultuur, creatieve industrie en de behoefte om er voor een paar dagen tussen uit te gaan. Er is echt van alles te zien, ervaren en doen in Noordrijn-Westfalen. Urbanana is een initiatief om naast de klassieke musea als Ludwig in Keulen ook nieuwe en kleinere initiatieven binnen de hele creatieve industrie onder de aandacht te brengen.

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Essen

Begin bij het prachtige Zollverein in Essen. Zollverein was de grootste kolenmijn in Duitsland, tegenwoordig heeft het terrein een culturele bestemming.

Studio Kimchi and Chips is een collectief uit Seoul Korea, ze doen heel toffe projecten, ik ben echt een fan! Ze waren eerder al eens in Nederland te zien bij de STRP Biënnale in Eindhoven (2015) en Tetem in Enschede (2011). Super om een project van hen te zien in de line-up in het NEW NOW festival voor digitale kunsten op het Zollverein terrein in Essen. Het project is helemaal toegepast op waar het plaatsvindt.
Voor Another Moon wordt er door 40 zonnepanelen zonne-energie opgevangen gedurende de dag. Die energie wordt in de avond en nacht gebruikt door 40 projectoren die samen een tweede maan creëren in de hemel boven het terrein. De tweede maan is een baken voor mensen om elkaar te kunnen vinden en samen te komen. Samenkomen, gemeenschap, daar gaat mijn hart onmiddellijk van glimlachen in deze tijd van hyper individualisme. De laser projectoren vallen gedurende de nacht een voor een weer uit afhankelijk van hoeveel energie ze overdag hebben kunnen verzamelen. Het project maakt het misbruik, fragiliteit en onze afhankelijkheid van energie zichtbaar.

De Red Dot is internationaal een van de meest gewilde jaarlijkse prijzen voor een goed ontwerp. Er zijn drie categorieën: de Red Dot Award: Product Design, Red Dot Award: Brands & Communication Design en Red Dot Award: Design Concept. Op het Zollverein terrein is het Red Dot Museum waar op het moment de beste (ingezonden) ontwerpen uit 2021 te zien zijn.

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Fiat

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Kakao Enterprise

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Rotterdam opent het Boijmans depot, Zollverein het openbare Ruhr Museum Schaudepot, op loopafstand van het Museum zelf. We lopen door meters stellingen vol objecten. Ik moet denken aan Marcel Musters die in 2019 voor NTR het programma de Toren presenteerde en vertelde hoe het voelde om een kijkje te nemen in een depot en vertelde hoe het voelde alsof hij lid werd van een geheim elitair genootschap. De hiërarchie, apartheid en uitsluiting voorbij is het een openbaar depot en toont het aan iedereen die geïnteresseerd is de onlosmakelijke relatie tussen objecten, geschiedenis en medemens.

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

We sluiten af met een bezoek aan een klassieke locatie: Museum Folkwang waar de tentoonstelling Global Groove terugblikt op 120 jaar kunst- en dansgeschiedenis. Waarin je de culturele geschiedenis tussen Oost en West ziet en de invloed van eeuwenoude Aziatische danstradities op het Westen.

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Anouk Kruithof

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Düsseldorf

NRW-Forum Düsseldorf presenteert de eerste AR Biënnale in de wereld. Actueel en supertof! We worden enthousiast verwelkomd en rondgeleid door de inspirerende bedenker en artistiek directeur Alain Bieber. Door de hele Ehrenhof en Hofgarten zijn digitale sculpturen van 19 internationale kunstenaars te zien. Wij krijgen van de organisaties een i-pad om de werken te zien maar als je de app download kan je de werken zien op je telefoon of tablet. De app is heel gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen, zelfs ik als een techno-idioot had geen problemen. In het kader van URBANANA zijn er ook in Essen, Duisburg en Keulen werken te zien met QR codes die onderdeel zijn van de Biënnale. Detail: KesselsKramer werkte aan de campagne voor de Biënnale.

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

    Noriyuki Suzuki

We slenteren nog een beetje off the beaten path in Dusseldorf door Lorettostrasse en Brunnerstrasse waar recentelijk jonge ondernemers in de creatieve industrie boetiekjes, concept stores, restaurants en cafe’s openden zoals Pretty Portal een urban art gallery die ook een muurschilderingen tour verzorgd door Düsseldorf en het door modeontwerper Stephanie Hahn opgezette Live Lab Studios, waar ik ook Dirk van der Kooij spot. “Kijken, Kijken maar niet Kopen”, had ik toch een hedge fonds moeten opzetten i.p.v. met opkomende kunstenaars werken? …

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Live Lab Studios

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Pretty Portal

Keulen

In de klassieke locatie: Ludwig Museum opende Picasso Shared and Divided. Eerst denk ik, … and yet, another Picasso tentoonstelling,… Maar als ik de informatie krijg en door de tentoonstelling loop ben ik verrast. “Eye of the Beholder”… de tentoonstelling zet de perspectieven, interpretatie en associatie van Picasso en zijn werk van Oost- en West Duitsland op Picasso naast elkaar. We zien hoe het kapitalistisch Westen Picasso in de markt positioneert om een optimaal financieel rendement te krijgen en daar tegenover zien we hoe het Oosten Picasso die zijn leven lang communist was binnen die context positioneert. Verwacht niet een overzicht van originele werken van Picasso er is veel archiefmateriaal en werken worden soms niet vertoond maar zie je alleen een foto van een werk. Maar de tentoonstelling is origineel en actueel binnen de Zeitgeist waar meerstemmigheid en het incorporeren van perspectieven buiten je eigen perspectief hot topic is. De tentoonstelling komt met een catalogus, met diverse essays ISBN 978-3-7533-0067.

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Ook bezoeken we Ebertplatz een park en oud metrostation waar daklozen een thuis vonden en dat nu in transitie is met kleine projectruimtes als Gold + Beton, buitenwerken en activiteiten. Georganiseerd door jonge enthousiast kunstenaars die zoals overal vermoed ik over tien jaar in navolging van de daklozen weggebonjourd zullen worden… laten we hopen dat Keulen ons gaat verassen en kiest voor gemeenschap over hebzucht… en Eberplatz een kunstbestemming blijft die financieel ondersteund blijft. Keulen zou dan zomaar een gidsstad kunnen worden voor andere steden wereldwijd!

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

We sluiten af met Stefan Liehr, oprichter van het plantenlabel Modular Field voor elektronische en jazz muziek. Zijn organisatie geeft rondleidingen door Keulen over de geschiedenis van deze muziekgenres. Met een tas vol vinyl, foto’s en een speaker lopen we rond naar iconische plekken en laat hij ons de muziek horen die bij die plek hoort en de wisselwerking tussen wat er in Duitsland gebeurde en internationaal. We horen over ontmoetingen van muzikanten en componisten in Keulen van Stockhausen via Keith Jarreth naar Brian Eno, Leihr heeft geweldige anekdotes die de muziekscene in Keulen van de afgelopen decennia tot leven brengen!

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Urbanana: Noordrijn-Westfalen deel 2

Over de grens is een mondkapje binnen nog verplicht en vergeet je gele boekje, RIVM papier of QR code niet met bewijs van vaccinatie of 72 uur test!

URBANANA
https://urbanana.de

ESSEN:

Zollverein
Gelsenkirchener Str. 181
45309 Essen
(Parking A1)
https://www.zollverein.de/

Restaurant The Mine // Zollverein
yummmmm yuuuuummmmm yummmmm
www.the-mine.eu

Red dot Design Museum // Zollverein
https://www.red-dot-design-museum.org/essen

Rurh Museum // Zollverein
https://ruhrmuseum.de/

Open House Essen / eerste architectuurfestival Essen
www.openhouseessen.org

Museum Folkwang
https://www.museum-folkwang.de/en.html

DÜSSELDORF:

AR Biënnale (tot februari 2022)
https://urbanana.de/our-fetish-authenticity/ar-biennale/

KEULEN:

Museum Ludwig
www.museum-ludwig.de

Muziek tours
www.modularfield.io/guided-tours

Suggestie accomodatie:
www.ruby-hotels.com

Foto’s: Sasha Dees en Urbanana

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*