STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

    Van 7 tot en met 10 april 2022 ontmoet je kunstenaars, denkers en performers die ‘Het einde van de oneindigheid’ verkennen. Verschillende locaties in het centrum van Eindhoven staan in het teken van beeldende kunst, technologische perspectieven, experimentele dialogen en muzikale performances.

Dat klinkt veel belovend dus ik sprong op de trein, vooraf had ik me aangemeld voor een aantal onderdelen waar je een tijdslot voor moest hebben. Ik begon met Garden of Ghost Flowers, Lundahl & Seitl and Untold Garden een VR ervaring. Het festival opent vandaag en wij zijn de eerste groep dat was dus niet zo slim want dan gaat er vaak van alles mis. We beginnen laat en als de ervaring start is er toch wat mis en werkt het programma niet, dus moeten we op nieuw beginnen. Jammer, het idee is heel tof door middel van resonantie kan er communicatie zijn tussen mensen en een bepaalde plant, dat was de inspiratie voor deze VR ervaring. Het idee is dat we door het hummen en geluid maken, een bloem ‘wakker schudden’ in het scherm zie je je gehum/stem terug met oplichtende stipjes, als je naar elkaar toeloopt dan zie je ook elkaars stipjes. Dat alles samen geeft dan het idee van een ‘wakker wordende bloem’, dat lukt maar ten delen sommige VR brillen werken niet. We kregen dus niet echt de ervaring die het waarschijnlijk wel kan zijn. Note to self: festivals met technologie wellicht beter niet weer op de eerste maar op de laatste dag bezoeken als de kinken uit de kabels zijn.

STRP 2022, Eindhoven

Lundahl & Seitl en Untold Garden: Garden of Ghost Flowers

STRP 2022, Eindhoven

Omdat het uitgelopen is ren ik naar de volgende locatie voor een wandeling georganiseerd door KONT. KONT is een lokaal artistiek platform dat verrassende samenwerkingen tussen kunstenaars en niet-kunstenaars initieert. Vandaag is er een wandeling met Leif Czakai. Czakai is een ontwerper en illustrator en voor zijn ‘wandeling’ gingen we met de hele groep een busje in en reden we de stad uit, ons afvragend waar gaan we heen, we gingen toch wandelen? Na 25 minuten zagen we borden Eindhoven Luchthaven, gaan we op reis? Czakai nam ons weg van de technologie en digitale wereld naar een parkeerterrein aan de rand van een vliegtuigbaan om vliegtuigen te spotten. Tijd om even uit de stad te zijn en onze hoofden te legen. We hadden beetje pech want het was koud er stond een straffe wind en het regende maar er was koffie, thee, koekjes, fruit en chippies. Het viel ons op dat er in de auto’s altijd maar 1 persoon zat en dat ook allemaal mannen waren. Met Czakai gingen we dus een half uurtje vliegtuigen spotten en hardop denken over wat een dergelijk plek met je doet – ik miste ineens het op reis zijn maar Czakai vertelde dat toen hij nog in Eindhoven woonde hij daar op een romantisch date ging. Iedere dag is er een andere kunstenaar of niet-kunstenaar die een wandeling doet, er is geen wandeling hetzelfde.

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

Het was alweer tijd voor het volgende onderdeel dus we rijden terug naar het centrum. STRP Scenario #16, Interspecies. STRP Scenario’s is een doorlopende reeks openbare lezingen die zich richten op de ethiek van technologie en de impact die het heeft op individuen en de samenleving. STRP werkt samen met creatieve co-creators om spannende hybride formats te creëren en verrassende manieren te vinden om je in de theorie te verdiepen en gesprekken te initiëren.

STRP 2022, Eindhoven

    Scenario #16 – Soyo Lee

Moderator Ruben Baart (editor-in-chief of Next Nature Network) moest de bezoekers in de zaal teleurstellen want COVID had roet in het eten gegooid, Azië is op het moment in lockdown en co-creator Ayoung Kim en kunstenaar onderzoeker Soyo Lee konden niet afreizen uit Zuid Korea. Vanwege het tijdsverschil lag Soyo Lee op 1 oor en had een opname gestuurd waar ze vertelt over haar werk.

STRP 2022, Eindhoven

    Scenario #16 – Ayoung Kim

Ayoung Kim onderzoekt hoe de datasfeer kan integreren in de natuurlijke wereld en nam ons, voor haar midden in de nacht, mee in een door haar ontworpen VR onderwater wereld. We volgden haar avatar, een onderwaterdier met veel tentakels op de schermen. Via de VRchat kon je vanuit Korea of Nederland meedoen aan het metaverse. In het publiek zagen we hen als avatar poppetjes in een biosfeer onderwater lab heen en weer rennen en door een blauwe bubbel, een transportportaal, van de ene ruimte naar de andere ruimte gaan. Het ziet er indrukwekkend uit, maar ik realiseer me wel weer dat het vele werk en de tijd qua onderzoek en ontwikkeling wat er in dit soort projecten gaat zitten alleen terug te zien of te begrijpen is als je het veld en wat daar in omgaat kent.

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

    Carrie Chen – Flutter

De dag is bijna voorbij en ik heb nog geen tijd gehad de installaties van het weekend te zien. Ik ren nog gauw met de handige plattegrond door de drie locaties heen en voor ik richting station loop doe ik nog een langzaam drinkritueel van Spacemakers. een programma van STRP Educatie waarin studenten samenwerken met een kunstenaar. Dit jaar het project Mc Dommelsch.

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

Sabrina Ratté – Floralia

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

James Bridle

STRP 2022, Eindhoven

STRP 2022, Eindhoven

Spacemakers – McDommelsch

STRP 2022, Eindhoven

STRP Festival Eindhoven
7 – 10 april 2022
12.00 – 20.00 uur
Diverse locaties
W: https://strp.nl/events/strp-festival-2022

Online:
Je kunt de STRP Online Expo en STRP Scenario’s livestreams bezoeken met het reguliere STRP Expo ticket of met een STRP Digital ticket
https://festival2022.strp.nl/

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*