DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 8

Documenta 15

lumbung uitgevers

Binnen de culturele sfeer zijn onafhankelijke uitgevers bijzonder afhankelijk van solidariteit en het delen van middelen om te overleven. Tijdens D15 biedt lumbung uitgevers onafhankelijke uitgevers de mogelijkheid om elkaar te leren kennen en kennis te delen. Het doel is om een netwerk te creëren dat bestaat na de 100-dagen van D15 (documenta-fifteen.de/en/lumbung-of-publishers/)

Alice Yard nodigde La Impresora opgezet door dichters Amanda Hernandez en Nicole Delgado, uit als artists in residentie om te participeren in de presentatie bij WH22 en deel te nemen aan de lumbung uitgevers (6-10 juli). La impresora is een door vrouwen geleide experimentele studio die zich toelegt op het publiceren van hedendaagse poëzie, kleinschalig redactioneel werk en het ondersteunen en publiceren van onafhankelijke hedendaagse dichtbundels in Isabelle Puerto Rico (cargocollective.com/laimpresora). Ze werken met Risograph print, een soort drukmethode die duplicaten van hoge kwaliteit produceert. De Riso Kagaku Corporatie vond dit type digitale duplicator voor het eerst uit in Japan in het midden van de jaren 1980. Voor afdrukken met een hoog volume kost riso-afdrukken minder dan het gebruik van een kopieerapparaat, een laserprinter of zeefdruk, en het is ideaal voor posters, strips, kunstafdrukken, boekomslagen en zines.


lumbung uitgevers, Oogst (Daniela en Camila van Hambre, 2022)

Een twintigtal onafhankelijke uitgevers waren uitgenodigd voor de bijeenkomst van lumbung uitgevers: Abdul Halik Azeez, Alice Yard, Banafish Books, Boloho, consonni, Cooperativa Crater Invertido, David Kaiza, Erick Beltran, Hambre, Jalada, Kayfa-ta, kus!, Kutikuti, La impresora (Alice Yard AIR), Marjin Kiri, microutopias press, N’fana Diakite, Nieves, Relampago, Rotopol Press, Strapazin, Stipburger.

Op 6 en 7 juli kwamen ze bijeen voor een interne meeting en van 8 t/m 10 juli waren er de hele dag door bijeenkomsten open voor het publiek waar allerlei onderwerpen ter sprake kwamen met gast sprekers, zoals o.a. Contemporary &.

1. het organiseren van onafhankelijke publicaties (8 juli)
2. het heroverwegen van boek distributie (9 juli)
3. creativiteit auteurs en kunstenaars (10 juli)

Als afsluiting was er een bookfair in ruruhaus, waar alle deelnemers hun publicaties presenteerden en te koop aanboden.

lumbung uitgevers had gelijk succes voor La Impresora, ze maakten de connectie met de lokale boekhandel Rotopol Press in Kassel die hun publicaties nu in Kassel te koop aanbied.

Terwijl lumbung uitgevers in ruruhaus gaande was had La Impresora daar maar ook vooraf in WH22 POEMIXYARD opgezet, een poëzie spel installatie voor de bezoekers:

1. Speel een rondje poemix
2. Documenteer je gedicht
3. Post het op sociale media
4. Tag #peomixyard @laimpresora @aliceyardinsta #lumbungofpublisher #documentafifteen

Poëtische interacties publicatie. Aan het eind van de Alice Yard residentie creëerde La Impresora een kleine publicatie met gedichten geschreven door documenta15-bezoekers die speelden met POEMIX de poëzie spel installaties bij Alice Yard in WH22 en bij de Lumbung of Publishers in Ruruhaus van 6 tot 10 juli. Bezoekers konden de publicatie ophalen bij de Alice Yard locatie in WH22.

Maar Alice Yard doet nog veel meer met drukwerk. Zo werkt Toofpress (Kriston Chen/Alice Yard) in Port of Spain samen met Trafohaus in Kassel aan het project Toofprints (eerder al genoemd in artikelen in Trendbeheer (www.trendbeheer.com/?s=toofprints).

Toofprints is een project dat hedendaags grafisch ontwerp in een openbare ruimte onderzoekt. Opgezet door toofpress / Alice Yard in gesprek met Erik Brandt, oprichter van Ficciones Typografika. Het is een voortdurend internationaal project. Het tentoonstellingsoppervlak is een 50 3/4″(B) x 39 1/2″(H) betonplaat, passend bij maximaal twee 25 3/8″(W) x 39 1/2″(H) posters, naast elkaar.
De eerste Toofprint werd afgelopen week voor D15 bij Trafohaus in Kassel geplaatst.

Alice Yard (als deelnemer van Lumbung Press) zal verder aan het eind van de 100 dagen ook een publicatie maken over de activiteiten van het collectief die plaatsvonden in D15.

(Financiële disclaimer: De activiteiten voor lumbung uitgevers en press hebben een apart budget voor de deelnemers, zo kan Alice Yard gebruik maken van de faciliteiten voor een waarde van 6K euro voor de publicatie. Het budget voor de lumbung activiteiten komen op het eerder besproken budget per collectief in (artikel 4).

Kortom ‘still no rest for the wicked’ Alice Yard deelnemers werken kneiterhard door aan diverse projecten in diverse locaties!

Wordt vervolgd…

ALICE YARD:
Alice Yard is een hedendaagse kunstruimte en network. Alice Yard wordt beheerd en samengesteld door architect Sean Leonard, kunstenaar Christopher Cozier, schrijver en redacteur Nicholas Laughlin en ontwerper Kriston Chen in samenwerking met een evoluerend groeiend internationaal netwerk van kunstenaars, curatoren en andere creatieve partners.

In Documenta zijn wisselend steeds vier kunstenaars / kunst professionals aan het werk, naast opeenvolgend Leonard (juni), Cozier (juli/augustus), Chen (augustus/september) en Laughlin (september), gelijktijdig opeenvolgend negen kunstenaars in residentie: Blue Curry, Louis Vasques Le Roche, Nicole Cecilia Delgado & Amanda Hernandez, Shannon Alonzo, Versia Harris, Michelle Eistrup, Bruce Cayonne en Ada M. Patterson.

Daarnaast een deels ad-hoc in te vullen groep van maximaal 2 kunstenaars en/of kunstprofessionals zoals ikzelf, Richard Fung, Jina Yimenez, Natalie Josten, Patricia Encarnacion, Russel Campbell, Kenny Bailey, Richard Williams, Razia Barsati, Tessa Mars, Irenee Shaw, Anders Juhl, Clara Brandt, Magda Buczek, Raquel Vasques La Roche and Oneika Russell.

Out of Place: Alice Yard presenteert verder kunstenaars uit de Caribbean die niet in Kassel zijn maar die scores insturen die dan uitgevoerd worden door degenen die op dat moment in Kassel zijn. Participerende kunstenaars tot op dit moment: Engel Leonardo, Heino Schmid, en Marlon Griffith.

Meer over Alice Yard: aliceyard.blogspot.com
Hashtags: #AliceYardD15 #ayardexchange #documentafifteen #ruangrupa

DOCUMENTA FIFTEEN INFORMATIE:

Curator/artistieke leiding
Het kunstenaarscollectief ruangrupa uit Jakarta Indonesië heeft de artistieke leiding van de vijftiende editie van Documenta. De normen, waarden en ideeën van Lumbung (Indonesische term voor een gemeenschappelijke rijstschuur) zijn het fundament van deze editie. De praktijken van de veertien geselecteerde kunstcollectieven en kunstenaars zijn gebaseerd op principes als collectiviteit, gemeenschappelijke verdeling van middelen en gelijke toewijzing.

lumbung werkgroepen:
lumbung Publishers, lumbung Film, lumbung Kios, lumbung Press (in Documenta Halle), lumbung members, lumbung.space (online platform), lumbung Radio (24/7 gedurende de 100 dagen van D15), en lumbung Indonesia.

Diverse locaties
Kassel, Duitsland
W: documenta-fifteen.de/en
18 juni – 25 september 2022

Openingstijden:
10AM – 8 PM

Toegang:
Dagkaart: 27 euro
2 dagen-kaart: 45 euro
Vrije toegang hele periode: 129 euro

REIS TIP: 9 euro!
In de maanden juni, juli en augustus in Duitsland wil reizen, kan dat voor 9 euro per maand, meer informatie: www.bahn.com/en/offers/regional/9-euro-ticket-en

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*