Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Wat Rotterdam jarenlang bijzonder maakte wat betreft beeldende kunst waren de vele atelierpanden in de stad. Vaak gerund door kunstenaars zelf, met vaak ook een project-/tentoonstellingsruimte(tje) en/of een gastatelier(s) voor kunstenaars van elders. En omdat er wat betreft het tonen van werk niet zo gek veel aan de hand was (de meeste galeries zitten in Amsterdam) moesten al die kunstenaars het voor een groot deel toch samen zien te rooien in de initiatieven. Daardoor ontstond er een bijzonder gastvrij en verrassend internationaal kunstenaarsnetwerk. Behoorlijk uniek, ook in de rest van Europa.

Dat initiatieven vaak ook weer stoppen is niet zo erg, dan komt er weer iets nieuws. Maar wat je de afgelopen tien jaar vooral ziet is dat atelierpanden de huur krijgen opgezegd maar dat er daar bijna geen andere panden voor terug komen. Opmerkelijk omdat de gemeente Rotterdam in de media wel graag goede sier maakt met al die kunstenaars en ontwerpers maar ondertussen wel huurcontracten opzegt, niet verlengt of panden verkoopt. Zelfs wanneer kunstenaars aankoop of zelfbouw kunnen financieren (of ruim overbieden) vissen ze achter het net.

Atelier Unie Rotterdam bracht het een en ander in kaart (ze organiseerde ook de Groot Rotterdamse Atelier Enquête) en toont nu bij Tent/Melly een zo compleet mogelijk overzicht van al die atelierpanden. En dat stemt niet bepaald vrolijk.

Alleen nog vandaag, 4 september, te zien.

Tentrotterdam.nl/tentoonstelling/rotterdam-cultural-histories-21-the-studio-crisis/

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Wellicht een idee voor een oplossing. Stop met het betalen van al die schimmige antikraakbureaus en verkoop of verhuur een pand rechtstreeks aan de gebruikers.

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Rotterdam Cultural Histories @ Tent/Melly

Alleen nog vandaag, 4 september, te zien.

Tentrotterdam.nl/tentoonstelling/rotterdam-cultural-histories-21-the-studio-crisis/

About Niels Post 3645 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*