Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Verslag van uw gelegenheids reporter ter plaatse, Simon Schrikker

Galerie Larik presenteert Marjolijn de Wit, Michiel ten Bokum en Simon Schrikker. Drie schilders die ieder op hun manier een eigen wereld weten te scheppen. Zijn er overeenkomsten? Ja, verf als medium. Zijn er verschillen? Ja, de techniek en beeldtaal. Door de combinatie van drie verschillende manieren van schilderen ontstaat er een grote spanning tussen de werken en dat maakt de expositie uitdagend en aantrekkelijk. De toeschouwer wordt gevraagd goed te kijken en wordt uitgenodigd een eigen interpretatie te geven over dat wat er te zien is. Associëren mag, maar is op eigen risico.

Galerielarik.nl

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Liars: De algemene thematiek van het werk van Michiel ten Bokum wordt voortgestuwd door zijn nooit aflatende antropologische interesse in de sociale structuren van de lokale gemeenschap, terwijl humor en zelfspot dienen als de fundamentele instrumenten bij het vormgeven van zijn ideeën. In een gruizige mix van beeldende kunst en verwrongen popcultuur weerspiegelt zijn werk een duidelijke liefde voor underdogs en buitenstaanders. Subjectieve observaties van geweld, individuele krankzinnigheid en alle vormen van vernedering worden op een hoogst ironische, humoristische en politiek incorrecte manier tot schilderijen en objecten gekneed. Naast schilderen maakt Ten Bokum ook sculpturen en tekeningen. Op de tentoonstelling zijn de Liars in grote getalen aanwezig, zowel in olieverf op doek als kleinere ingelijste potloodtekeningen.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Openingsspeech van galeriehouder Oscar.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Diamonds: Marjolein de Wit creëert op de verrassende wijze discrepantie tussen de reclame en de redactionele inhoud van de National Geographic tijdschriften uit de jaren 1970 en 1980. Vanuit het oogpunt van onze tijd worden de artikelen en beelden die de wonderen en diversiteit van de aarde aanprijzen, tenietgedaan door een levensstijl die gericht is op de vernietiging van onze planeet. Winning van edelstenen, mineralen of fossiele brandstoffen, luxe die wordt ondersteund door ongeziene koolstofvoetafdrukken; voedsel dat in elk seizoen uit elke hoek wordt geleverd tegen milieukosten; deze kwesties zijn vandaag de dag prominenter geworden. Toch zijn haar schilderijen niet bedoeld om te hekelen. De Wit gooit geïsoleerde symbolen bij elkaar met de naadloosheid van behendig gehanteerde olieverf, terwijl ze onophoudelijk geniet van haar medium. Haar juweelachtige schilderijen fladderen met hun schilderachtige wimpers naar ons, verlegen koesterend in onze psyche. Schematische composities weerstaan duidelijke interpretaties, omdat elke ondoorzichtige maar esthetisch schokkende compositie de kijker prikkelt om De Wit’s verbanden te ontleden. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte zij een editie met een oplage van 50: ‘Name of the Game’ print, bewerkt met gouache op 310 grams A4 papier (ieder werk uniek)

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Dogs: Mijn werken zijn een strijd tussen vorm en inhoud, tussen materie en beeld. De onderwerpen hebben een schijnbare eenvoud: ik schildert zwerfhonden, haaien, inktvissen en rotsachtige zeegezichten. Maar deze beelden zijn geen illustraties uit een boek over dierenleven of natuur. Het medium maakt deel uit van de boodschap. Toen galeriehouder Oscar Larik mij een half jaar terug vroeg voor een schilder tentoonstelling zei ik gretig ja. Niet realiserend dat ik mijn werkterrein ging verschuiven en ik de laatste tijd met name 3D werk aan het maken ben. Op deze tentoonstelling toon ik dus vooral beelden. Want nieuw maar toch nog steeds een zelfde aanpak. Zoals de roterende octopus van polyester die ik van de zomer buiten in een CSI tentje in elkaar heb gezet. En ‘Yeckyll and Hyde Catching Ball’ de hond die met een fietsketting aan het plafond hangt, happend naar een denkbeeldige tennisbal. Voor de liefhebber van schilderijen zijn er nog wat kleinere ‘Thickheads’ (hondenkoppen) schilderijen en aquarellen te zien.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Genoeg in stock, Schrikker Ten Bokum.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Marjolijn de Wit special edition.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

De Wit, Schrikker en Ten Bokum.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Klassieke Utrechtse Chocolade als souvenirtje.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Liar ten Bokum, Diamond De Wit, Octpus Schrikker en nieuwe zin Stickit op voorgrond.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Artist in the World André Smits verbergt een gaap.

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Thickheads van Schrikker, wie heeft ze nog niet in de collectie?

Liars, Diamonds and Dogs @ Galerie Larik

Zonnetje, drankje, perfecte dag.

T/m 15 april a.s.

Galerielarik.nl

About [Redactie] 9054 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*