M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

ARTE EN LOS TIEMPOS DE LA CORONA

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

Per juni kan men weer volop met het openbaar vervoer en anders dan bij de horeca of evenementen laat de overheid hier de 1,5 meter los. Wel moeten we dan ons gezicht bedekken anders mogen we de trein bussen, trams en metro’s niet meer in. Sjaals om je gezicht draaien, koffiefilters, maandverbanden of sokken die je op een dusdanige manier knipt dat je er je gezicht mee bedekt alles is geoorloofd. Zolang het maar geen Boerka’s en goed functionerende beschermende mondkapjes zijn die komen je op een fikse boete te staan. Geen touw aan vast te knopen dus, het is ook verwarrend allemaal dat nieuwe virus waar we in realiteit nog weinig van af weten wat wetenschappelijk onderbouwd is. De economische depressie komt er aan dus moeten we nou links, rechts, voorwaarts, achteruit, schuins, recht, naar boven of….?

Ik hoor van derden die de trein moeten nemen om bijvoorbeeld naar werk of naar kinderen te gaan, dat de treinen nu nog leeg, leeg, en leger zijn. Ik bedenk ineens dat als ik ergens in Nederland wil gaan, te ver om te fietsen, ik dat beter nu kan doen voor juni. Afgelopen weekend trok ik de stoute schoenen en nam de trein naar Zeeland, eind station Kapelle Biezelinge. Geboren in Zeeuwsch Vlaanderen geen onbekend stationnetje.

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

Hoewel ik me afvraag van wie in godsnaam al die fietsen zijn die nog steeds gestald zijn op Amsterdam CS is het nog nooit zo makkelijk geweest om een plek voor mijn fiets te vinden. Het station zelf is ook super leeg alsof je de hoofdpersoon in een enge film bent krijg je het gevoel om steeds over je schouder te kijken. De trein staat er al en die is als ik er langsloop en door de raampjes kijk inderdaad leeg op enkele personen na. De reizende mensen hebben met een gemak een wagon voor zichzelf en ik heb de trein ook nog nooit zo schoon gezien. Ik denk aan de netflix serie the Crown, en hoe de Royals hun eigen trein met wagons hebben om ergens heen te treinen in UK. Here I am Queen Sasha op een tripje naar Zeeland. Er is een kleine verstoring tussen 2 stations, waarin een man opstapt die in de hele lege wagon er voor kiest om precies op de stoel schuin achter me te gaan zitten. Echt hoor, wat is er mis met mensen denk ik, een heeeeele lege wagon en je gaat precies met je snufferd op 30 cm afstand achter me zitten. Geïrriteerd sta ik maak een tjoerie, staar hem grimmig aan en ga 5 rijen verderop zitten. Hij draagt handschoenen en een masker valt me op en als ik eenmaal ver van hem vandaan zit hoor ik hem snuiten en niezen, waarom is deze man niet gewoon thuis?

Met een nieuw virus is er veel nattevingerwerk en iedereen maakt buiten de opgelegde regels zijn eigen keuzes en berekent risico’s die ze willen nemen. Ik ben niet zo van het autorijden, dan denk ik aan het klimaat (bij taxi’s meer aan mijn portemonnee). Volslagen hypocriet natuurlijk want ik reis wel minimaal 25K miles met een vliegtuig per jaar. Enfin, lokaal kies ik normaal gesproken dus in ieder geval altijd voor OV. Maar ik ben blij dat ik afgelopen weekend in de trein zat voor de nieuwe OV regels. Ik spreek met mezelf af dat ik hierna het OV voorlopig maar aan me voorbij laat gaan. Het komende jaar ga ik het maar houden bij lopen en fietsen. Ik ben wel van lokale bedrijven steunen en wil graag dat het OV nog bestaat als we Rona beter onder controle hebben dus ik besluit ook dat ik mijn NS kortingskaart gewoon door betaal en niet stopzet.

Als ik dan toch de trein neem wil ik er ook zoveel mogelijk uithalen, hoe Nederlands kan je zijn… ’s ochtends stap ik uit onderweg en drink een afhaalkoffie met mijn zus. Omdat het te ver is om te fietsen had ik haar sinds ik terug in Nederland ben nog niet in levende lijve gezien.

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

    Sasha & Zus (Annabel)

Daarna bezoek ik M_M_Art Space van Andre Smits en Monika Dahlberg in Kattendijke. Al jaren volg ik wat ze doen van Hoek naar Los Angeles en van New York via Curaçao naar Moskou. Ze organiseren nu live stream projecten vanuit hun Projectruimte in Zeeland. Ze hebben een grote buitenruimte waar 1,5 meter afstand geen probleem is zeker niet met het weer in Nederland dat ons tegenwoordig welgezind is, droog, zon en blauwe hemel.

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

Smits en Dahlberg hebben een missie om het kunstveld in Zeeland bij elkaar te brengen en ook meer zichtbaar en toegankelijk te maken voor Nederland en daarbuiten. Op het moment doen ze een project waar een kunstenaar steeds een andere kunstenaar aandraagt om een klein werk te maken wat in de ruimte komt te hangen. Die kunstenaar draagt dan weer een andere kunstenaar enzovoort. Binnen deze groeiende tentoonstelling is er ook ruimte voor andere disciplines, performance, poëzie, schrijvers, en muzikanten zoals vandaag de band Stamppot uit Zeeland. Ze spelen in een deel van de ruimte waar al wat werken hangen en sculpturen staan. Er is een buffet met een veganistische lunch met soep, salades en lasagne voor de aanwezigen en terwijl de live stream binnen gebeurt, luisteren wij naar de muziek en kletsen bij. Net als bij mij is hun reislust ook even in de kast gezet. Dahlberg had een project in Kenia in de planning en ze kijkt nu wat er door kan gaan op een andere manier en wat doorgeschoven kan en moet worden. Geplande residenties van Smit voor zijn Artist in the world project zijn geannuleerd maar er is het koppel nu wel een gastatelier aangeboden in Heesterveld waar ze in juni en juli van dit jaar deels zullen gaan wonen en werken. De activiteiten in M_M_Art Space in Zeeland gaan deze zomer ook gewoon door.

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

De band Stamppot speelt pop/jazz, veelal met een spontaan karakter. Wat het wordt, bepaalt het moment. Met de swingende rammende snare drum van Hans Walrave, percussie van Denz, de hakketakkende Bodhran en Afentoe gitaar met zang van ..NN.. en niet te vergeten de onvolprezen dub bob swing sax van Jaap Verseput. Een feest in crisistijd.

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

M_M_Art Space, Kattendijke Zeeland

Als afsluiting ga ik op de weg terug die avond nog naar de net geopende tentoonstelling van Trendbeheer mede-oprichter Niels Post en Petra van Noort. Niels pikt me op bij het station in Rotterdam en oprichter Jeroen Bosch komt ook buurten bij de galerie. We proosten met bier en wijn op het weerzien (zie vorige post).
Dat was een fijne drukke gezellige dag, Queen Sasha in haar wagon op pad door eigen land! Net voor middernacht arriveer ik weer in mijn paleisje en rol mijn bedje in.

M_M_Art Space
Kattendijke, Zeeland
Email: artistintheworld@gmail.com
http://www.artistintheworld.com/mm.htm

De nieuwe kunstruimte van Monika Dalhlberg (ABSO FUCKING LUTELY) en André Smits (ARTISTINTHE WORLD) laat werk zien van kunstenaars die met elkaar verbonden zijn in een onwillekeurig netwerk. Iedere deelnemende kunstenaar nodigt de volgende kunstenaar uit en bepaalt daarmee de richting en de samenstelling van de tentoonstelling. De reeks is volledig bij 52 kunstwerken. Het werk wordt opgehangen in de M_M_Art Space in Kattendijke. Foto’s, filmpjes, verhalen en live verslagen daarvan worden ‘uitgezonden’ op Facebook, Instagram en een website. Al het werk is te koop!

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*