Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Vorig jaar werd ik naar aanleiding van de Entangled Species publicatie gevraagd om een tentoonstelling te maken met videowerken van kunstenaars uit het Caribisch gebied voor het Museum voor hedendaagse kunsten in Taipei (MoCA Taipei). NEXUS (connectie) opent 5 mei a.s. daarover in een later artikel meer. Ik was nog nooit in Taiwan geweest en wil niet aankomen en een tentoonstelling presenteren op een plek zonder daar ook maar iets te hebben gezien of meegemaakt, dat voelt gewoon verkeerd. Ik maak tijd vrij en vertrek een maand voorafgaand aan de opening voor een eerste kennismaking met de cultuur, het land, de mensen. Aangekomen op de luchthaven was me aangeraden om gelijk voor ik door de douane ga geld te wisselen (Taiwan is een cash geld economie 1 Euro is 33 NTD), en een lokale SIM card te kopen (Chunghwa Telecom heeft het beste bereik ook als je de bergen en het platteland ingaat). Nadat ik de douane uitkom, naar het MRT (=metro) station te gaan en daar een Easycard te kopen ook als ik een taxi neem. Ik kwijt mij braaf van al deze taken en klim vervolgens in een taxi. Mijn gastvrouw Catherine Lee heeft aangegeven om, na 20 uur reizen, niet met koffers over te stappen etc., en ook dat advies volg ik op. Ik heb geleerd dat je moet luisteren naar lokale mensen en niet eigenwijs moet zijn. Ik ben te gast in Treasure Hill Artist Village (THAV) waar gastvrouw directeur Catherine Lee, met een kleine staf, de scepter zwaait naast nog een aantal andere locaties voor kunstenaars.

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Catherine Lee (rechts) en Joana Fu (een bekende schrijver/journaliste die hier een week in Taipei is vanuit Hualien, een stad aan de oostkust van Taiwan, voor een workshop).

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

    Kunstproject voor ouderen op een nabijgelegen andere locatie.

THAV ligt in de wijk Gongguan, waar ook de National Taiwan University, de meest prestigieuze (Ivy League) universiteit van het land, is gevestigd. De straten zijn altijd vol met rondslenterende studenten. Er is een keur aan allerlei betaalbaar eetplekken voor ontbijt, lunch en diner, koelingen vol blikjes met wat ze hier bier noemen maar meer naar een sterkere (10%) variant van een ‘breezer’ smaakt ook hier allerlei smaakjes lime, hibiscus, etc., veel sneakerwinkels en tussen de metro en THAV steegjes in een nachtmarkt met straatventers… met jawel nog weer meer eten en snacks…yumyum.

De gemeente Taipei wees in 2010 THAV aan als plek waar kunstenaars (lokaal en internationaal) studio’s hebben en soms ook wonen naast een aantal van de oorspronkelijke bewoners die er nog steeds wonen. Alle ateliers zijn open voor het publiek de huizen van de bewoners hebben een kleine uitleg wie er woont maar die zijn verder natuurlijk privé.

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

    Bordjes met uitleg over de bewoners.

THAV organiseert verder veel publieke kunst en culturele activiteiten, talks, bijeenkomsten, en op het moment bijvoorbeeld The Chosen One, een lichtfestival (jaarlijks) met werken van internationale kunstenaars, meer daarover in een volgend artikel. Ik zie in de bibliotheek, jaarlijkse publicaties met daarin alle activiteiten en informatie over alle kunstenaars, lokaal en internationaal, die er dat jaar gewerkt hebben en/of in residentie waren. Zo vind ik in de verslagen ook ‘2day Studio’, Yu-Sheng & Iwen Lin terug. Zij waren vorig jaar in residentie bij NDSM waar ik ze ontmoette voorafgaand aan hun participatie in Documentafifteen (Trendbeheer.com/2022/05/27/atelier-lies-aris/).

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

    Jaarpublicaties

THAV heeft verder ATTIC hostel waar bezoekende culturele professionals, zoals ik dus nu, die ze te gast hebben ondergebracht worden en aangevuld worden met Taipei bezoekende toeristen die gewoon betalen ook om wat eigen inkomsten te genereren. Als je het leuk vind om op een dergelijk plek te zitten als je op vakantie gaat naar Taiwan dan kan je hier ook gewoon daarvoor een kamer boeken (zie informatie onderaan dit artikel). Naast een kamer met een bed (bedlinnen en handdoeken krijg je van het hostel), bureau en stoel, verwarming, deel je de badkamer, toilet, en keuken met de andere gasten. Er is gratis Wi-Fi bij zowel ATTIC als door het hele THAV gebied. Ik heb me er al comfortabel in geïnstalleerd en zit bij de klanken van mijn reis JBL-speaker dit artikel te schrijven! Prima toeven hier! En trouwens verfrissend om geen idee te hebben wat de nu in Chinees gesproken Spotify reclames me proberen aan te smeren.

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Het hostel, wat ook weer een leuke wir-war van kleine bouwsels aan elkaar is, staat boven op de heuvel en je kijkt uit op de Xindian Rivier die laat ik me vertellen oud en nieuw Taipei opdeelt. Over de rivier een netwerk van wegen/bruggen waarvan een geluid komt dat 24/7 een soort onbewuste soundtrack aan het dagelijks leven geeft. Niet anders dan een koelkast en ander elektrisch gezoem dat ook doet zonder dat we daar nog erg in hebben. Er is een groot openbaar park aan de voet van de heuvel waar mensen kunnen fietsen, lopen, recreëren, een bamboebos, moestuinen verspreid over het complex, inclusief kippen, die door alle bewoners inclusief kunstenaars gezamenlijk beplant, onderhouden en opgegeten wordt.

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

In het weekend is het hier superdruk met bezoekers, jong, oud, stelletjes, groepen met een gids door elkaar heen. Toch heb je daar qua geluid geen overlast van en de kamers van het hostel zitten achter met pasjes toegankelijk deuren, rust gegarandeerd.

Auto’s, scooters, een geliefd transport middel getuige de golf scooters die bij elk op groen gaand stoplicht optrekt en ‘wegspoelt’, en stadsfietsen (te gebruiken met je MRT (metro) kaart) moeten allemaal parkeren aan de rafelranden van THAV. Laat op de parkeerplekken ook gelijk je sigaretten, shag of jointjes achter want heel THAV is een rookvrije zone. Kan je gelijk aan je conditie werken, want vol met graffiti is er daar ook een enorme muur waarvan ik dit weekend ontdek dat er de hele dag mensen zijn om in de verschillende ‘ruimtes’ aan hun tennisvaardigheid te werken.

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

    De tennisbaan.

Vanaf de tempel kan je alleen nog lopen, kleine steegjes, trappen, en ‘bruggen’ verbinden alle bouwsels aan elkaar. Het doet me denken aan Vidigal een arbeiderswijk (favela) waar ik een jaar of 10 terug bij Nina Jurna verbleef in Rio de Janeiro maar dan veel kleiner. De gelijkenis wordt sterker nadat ik hoor van directeur Lee dat de mensen die in de jaren zestig en zeventig naar Taipei kwamen om werk te zoeken, bijvoorbeeld aan en rond de rivier, geen betaalbare woningen konden vinden en illegaal huizen bouwden tegen de heuvel aan de rivier, wat ook de oorsprong is van veel arbeiderswijken in Rio (en in andere steden in de wereld). Er was ook hier in Taipei een voorstel om alles met de grond gelijk te maken (dat lot overkwam wel een ander gebouw ook in beheer bij directeur Lee, in een andere wijk dit jaar) maar daar kwam destijds voor dit gebied veel protest over. Uiteindelijk heeft men in 2010 de plek een culturele bestemming gegeven waar ook de bewoners die er nog steeds woonden konden blijven. Het idee is dat een ieder in symbiose vanuit hun eigen context met elkaar zorgt voor de plek die ze samen delen en met die woon- en werkvorm wordt hier sindsdien geëxperimenteerd.

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

Standplaats Taiwan: Treasure Hill Artist Village

THAV heeft rond de 15 individuele studio ruimtes, en daarnaast ruimtes voor dans, muziek, theater, tentoonstellingen, een mediaschool met faciliteiten en apparatuur. Alles wat minimaal nodig is voor het proces van onderzoek, creatie en presentatie.

Er zijn sinds 2010 ook structurele internationale uitwisselingprogramma’s opgezet. Op dit moment met Japan, Zuid-Korea, Australië, Frankrijk, Duitsland, Singapore, UK, Canada en Thailand waar kunstenaars tussen beide landen uitgewisseld worden tussen twee gelijkwaardige residentie programma’s en zo netwerk kunnen opbouwen, een buitenland ervaring kunnen opdoen etc.

Verder is er ook een jaarlijkse Open Call (meestal rond april / mei) voor internationale kunstenaars (dit is ook opgenomen in de Transartist residentie database van Dutch Culture). Deze call is ook open voor Nederland (incl. de 6 eilanden in het Caribisch gebied). THAV bied dan gratis accommodatie, een studio en recht op gebruik van gemeenschappelijke ruimtes om te repeteren en presenteren. Aanvragen moeten vanuit de praktijk van de kunstenaar passen bij de natuurlijke ecologische omgeving en de culturele en historische context hier. Aanvragers moeten zelf reiskosten, en leef en materiaal kosten voor hun rekening nemen.

Buiten de open call om zijn er ook mogelijkheden voor ad-hoc vragen van kunstinstituten hier in Taipei die met kunstenaars of kunst professionals gaan werken uit het buitenland. Dat is hoe ik hier terecht kwam omdat ik met MoCA werk. En zo heeft, kwam ik achter nadat ik gearriveerd was en hem een foto stuurde waar ik zat, ook kunstenaar Tirzo Martha (Curaçao) eind vorig jaar hier (buiten de open call) een maand gewoond en werk gemaakt dat tot mid januari 2023 in het Hong-Gah museum te zien was.

De verschillende instituten in de stad die door de gemeente worden gesubsidieerd werken hier allemaal goed samen en versterken elkaar door gebruik te maken van elkaars expertises merk ik. Een ervaring die Tirzo ook deelt, hij was erg verrast door de vanzelfsprekende samenwerkingen. Daar werden we beide ook nog eens in bevestigd toen ik afgelopen week van het museum hoorde dat het Takamori Nobuo is, de curator van Hong-Gah, die tijdens de opnening met de aanwezige kunstenaars en mij een twee uur durend gesprek aangaat over kunst in het Caribisch gebied en de werken in NEXUS bij MoCA.

Ik word alleen maar heel blij van dit soort natuurlijke verbindingen en samenwerkingen ergo de tentoonstelling NEXUS.

OPEN CALL KUNSTENAAR RESIDENTIE THAV 2024
Ben je kunstenaar of kunstprofessional en nieuwsgierig geworden of geïnspireerd om op het vliegtuig richting Taiwan te stappen? Ik kan het je sowieso van harte aanbevelen en je hebt geluk want op maandag 17 april gaat de open call voor 2024 open!

Lees meer over de voorwaarden: https://www.artistvillage.org/planintro.php

TREASURE HILL ARTIST VILLAGE (THAV)
No. 2, Alley 14, Ln. 230 Dingzhou Rd. Sec. 3,
Taipei, 100, Taiwan
Email: thav@artistvillage.org
Telefoon: +886-2-2364-5313
Website: https://www.artistvillage.org/

ATTIC HOSTEL
No.38-2, Ln. 230, Sec. 3, Tingzhou Rd.,
Taipei, Taiwan
Tel: +886-2-2364-5313 #500 (9:00 to 18:00, local time)
Fax: +886-2-2364-2941
E-mail: attic@artistvillage.org

DANK:
Mijn verblijf in Taiwan is mede mogelijk gemaakt door The Department of Cultural Affairs, Taipei City Government, en het MoCA Taipei, met dank aan CP Yen voor het maken van de connectie met MoCa Taipei’s directeur Sappho Loh. Mijn accommodatie voor lang-verblijf is mogelijk gemaakt door Treasure Hill Artist Village en Trendbeheer. MoCA Taipei en Treasure Hill Artist Village/Taipei Artist in Residency vallen beide onder het bestuur van the Taipei Culture Foundation.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*