Standplaats Taiwan: The Chosen One

Standplaats Taiwan: The Chosen One

    “The cave you fear to enter holds the treasure you seek”
    (Joseph Campbell)

Treasure Hills Light Festival is een jaarlijks festival geïnspireerd door het Taiwanees Lantaren Festival, de viering van de eerste volle maan van het nieuwe maanjaar.

Het thema van het festival dit jaar is ‘helden’. In een verhaallijn verteld door twaalf internationaal bekende kunstenaars in twaalf verschillende ruimtes door THAV heen ga je op reis naar een mysterieuze onbekende bestemming.

“Verhalen over helden beginnen altijd met een leven dat statisch lijkt. Na beproevingen en overwinningen, vriendschappen en verraad, gebrokenheid en voltooiingen keren alle dingen uiteindelijk terug naar het alledaagse, wachtend tot de cyclus opnieuw begint. Zelfs de kleinste verandering in een dagelijkse routine kan veranderingen in het gewone leven brengen.

De verandering voor vandaag is dat je hebt besloten om te geloven wat de dagelijkse voorspelling van het fortuin zegt: ‘Je zult een getuige worden van de geboorte van een held of de held worden.’”

Van 11.00 tot 22.00 zijn bezoekers iedere dag welkom op het complex. De hele week door zien we alle dagen mensen door het complex heen dwalen en slenteren op zoek naar kunst, en zoals ik al schreef in het eerdere artikel in het weekend is de belangstelling en het aantal bezoekers, van alle generaties en pluimage, overweldigend! En schreef ik eerder dat ik er eenmaal in mijn kamer weinig van merkte, deze week vergat een hostelgast bij het weggaan het hek (waar we met een pasje binnengaan) goed dicht te doen en dus liep er tot mijn schrik ineens een hele groep bezoekers op een tour door het complex naar binnen en piepte in mijn kamer… ‘de curator/schrijver aan het werk’ bekijkend, hahaha.

Het festival is alsof je een speurtocht doet op zoek naar kunst, je loopt op en af trappen, door steegjes van boven naar beneden, van links naar rechts, probeert deurknoppen of schuifdeuren te openen en vind dan kunstwerken in presentatieruimtes van verschillende grote. Het is iedere keer weer een aangename verrassing wat je vind. Het ronddwalen en steeds weer iets vinden maakt de ervaring met de werken eigenlijk alleen maar beter, alsof je iedere keer weer een onverwacht cadeau krijgt.

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Aka Chang – Ring

Standplaats Taiwan: The Chosen One

    Wu Chia-Yun – A Fleeting Beauty

Sommige video’s en licht projecties worden niet binnen maar buiten geprojecteerd en zie je pas als het donker is (rond 7 uur), zoals ‘The Ring’ in het park onder het balkon van het hostel waar ik elke avond van de projectie over het grasveld en op de bomen beneden mij kan genieten, of ‘Fleeting Beauty’ op een modderige plas water en ik door de soundtrack bij het werk verwelkomd wordt als ik er langs loop terug naar mijn kamer in de avond.

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Wu Ming-Lu – Daily Horoscope

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Cheng Hsuan-Hsun – Somewhere Out There

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Nieuwsgierige Aagjes (zoals ik dus) worden door de trap op te klimmen (geïnspireerd door het boeddhistische verhaal Kumo no Ito) onderdeel van het werk en in de wereld boven de wolken arriveren we in het land van onze dromen en idealen. Als je geen stappen durft te maken dan blijf je achter met het verlangen naar die ideale wereld…

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Huang Wei-Hsuan – Boundery

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Pygmalion’s Spectacles van Stanley G. Weinbaum (1935) kondigde al VR technologie aan, wat gebeurd er als de virtuele en werkelijke wereld samenkomt wat is echt en hebben we nog wel controle?

Ook in Taiwan onderzoek naar consumptie en de wegwerpmaatschappij in Trust. Onze relatie met andere soorten en het universum om ons heen, de zon, de maan in After the Sun. Naar met geluid vechtende wereldmachten in het geluidswerk The Periscope. Balanceren voor harmonie in gemeenschap in Fence en in ‘Wolf and Tiger and Others’, geïnspireerd door wat Wolven (in het Westen) en Tijgers (in het Oosten) symboliseren en het sprookje ‘The Town Musicians of Bremen’; en de balans tussen werk en privé leven in The Make Up Scene.

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Ying Ke-Jie – Trust

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Chen Zi-Yin – After the Sun

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Chen Ting-Jung – The Periscope

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Yen Yu-Ting – Fence

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Zhang Xu Zhan – Wof and Tiger and Others

Standplaats Taiwan: The Chosen One

Wu Hsia-Ning – The Make Up Scene 02

Standplaats Taiwan: The Chosen One

En dan is daar Walking Grass Agriculture, opgericht in 2014 door Liu Xin-You en Chen Han-Seng (Kaohsiung), net als ik lees ik uit een boerenfamilie. Ze studeerden kunstgeschiedenis en digitale media, hun werk laveert tussen kunst en ontwerp. Hun visie: “flourish a state through agriculture, intervene art through agriculture”. Het had zomaar de campagne slagzin van de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas kunnen zijn. Waarmee maar weer duidelijk wordt dat het altijd goed is om je beter te verdiepen in dingen voor je conclusies trekt.

In deze NFT Vanitas zijn de gekozen objecten allemaal agrarische producten die in Taiwan werden geïntroduceerd door Nederland, de eerste kolonisator van Taiwan. Destijds Nederlands Formosa (1624 – 1662).

In voorbereiding op mijn eerste bezoek aan Taiwan las ik een aantal boeken over de geschiedenis en kwam zo de aardappel tegen. Meegebracht en ook geïntroduceerd in Nederland vanuit Zuid-Amerika. En ik hoorde hier in Taipei ook over een specifiek soort suikerriet want het klimaat in Taiwan was daar geschikt voor en gaf de Nederlanders betere oogsten en hogere productie dan in Indonesië. Handel, handel, handel, winst, winst, winst, tjakkaaaa, VOC in full effect.

In het NFT grit zijn de alle agrarische producten immuun voor klimaat, zijn altijd in seizoen, hoeven niet gekoeld bewaard te worden, niet getransporteerd, en zijn beschermd tegen hebzucht en exploitatie door een batterij aan tussenpersonen en garanderen daarmee dus echt eerlijke prijzen en winst en daarmee zowel blije consumenten als blije boeren, stelt het collectief.

Ik kan helemaal meegaan met het collectief, ik denk aan het boerenbedrijf waar ik opgroeide (en met dat soort bedrijven voel ik echt wel mee). Maar de anno 2023 ‘s werelds grootste export door voedselbedrijven vanuit het kleine Nederland lijkt in niets meer op de boerderij waar ik rond huppelde als kleuter. Die grote voedselbedrijven van nu in Nederland hebben het credo van de 17e eeuw; handel, handel, handel, winst, winst, winst… nog hoog in het vaandel, en FAIR.. ‘anything’.. komt vermoed ik in hun woordenboek niet voor.

2x foto Walking Grass Agriculture – Cosmic Fruits and Vegetables: Vanita

Walking Grass Agriculture – Cosmic Fruits and Vegetables: Vanitas

2x foto Walking Grass Agriculture – Cosmic Fruits and Vegetables: Vanita

Kunstenaars:
Wu Ming-Lu, Cheng Hsuan-Hsun, Wu Chia-Yun, Huang Wei-Hsuan, Ying Ke-Jie, Chen Zi-Yin, Chen Ting-Jung, Yen Yu-Ting, Zhang Xu Zhan, Walking Grass Agriculture, Wu Hsia-Ning, aka_chang.
Curator: Chuang Chih-Heng. Curatorial Team: Han Ching-Ling, Iris WU, Pan Pin-Chieh, Dawn Tsang, Keng An, Mabel Wang.

THE CHOSEN ONE
Nog te zien t/m zondag 14 mei.
Tours: 22 en 29 april en 6 mei van 17.30 – 18.30 uur

TREASURE HILL ARTIST VILLAGE (THAV)
No. 2, Alley 14, Ln. 230 Dingzhou Rd. Sec. 3,
Taipei, 100, Taiwan
Email: thav@artistvillage.org
Telefoon: +886-2-2364-5313
Website: https://www.artistvillage.org/

DANK:
Mijn verblijf in Taiwan is mede mogelijk gemaakt door The Department of Cultural Affairs, Taipei City Government, en het MoCA Taipei, met dank aan CP Yen voor het maken van de connectie met MoCa Taipei’s directeur Sappho Loh. Mijn accommodatie voor lang-verblijf is mogelijk gemaakt door Treasure Hill Artist Village en Trendbeheer. MoCA Taipei en Treasure Hill Artist Village/Taipei Artist in Residency vallen beide onder het bestuur van the Taipei Culture Foundation.

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*