Standplaats Taiwan: Taoyuan

    Taoyuan Museum of Fine Arts

Lin Yu-sheng & I-wen van 2 Daysstudio collectief nodigen me uit om naar Taoyuan te komen waar ze wonen en werken. Hun project ‘Car Artist Village’ werd geselecteerd als 1 van de 15 finalisten voor de Taoyuan International Art Award (TIAA) in Het Taoyuan Museum of Fine Arts (TMoFA).

Het museum is in een nieuw nog niet helemaal in gebruik genomen complex met daarin ook auditoria en zalen voor podiumkunsten, de planning is dat het helemaal klaar is in 2025.

De eerste editie van TIAA was in 2021 het is een van de belangrijkste internationale hedendaagse kunstprijzen in Taiwan. Voor deze 2023 editie dienden circa 700 kunstenaars uit 62 landen werk in. Er werden 15 werken in verschillende media geselecteerd uit Taiwan, Hong Kong, China, Syrië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en Peru. Er worden 2 prijzen uitgereikt. De ‘Sojourn Award’ is voor een Taiwanese kunstenaar, een geldprijs om een werkreis naar het buitenland te maken voor inspiratie en buitenland ervaring.
De ‘Grand Award’ is voor internationale kunstenaars met een geldprijs van ongeveer 20.000 euro en 3 eervolle vermeldingen die ieder ongeveer 7000 euro krijgen. De volgende open call voor 2024 wordt najaar/winter 2023 bekend gemaakt. Alle geselecteerde buitenlandse kunstenaars worden naar Taiwan gehaald, kosten voor reis, verblijf en installatie van het werk worden betaald door het museum. Dus kunstenaar lezers: ‘MARK YOUR CALENDER’.

Car Artist Village

Car Artist Village van 2daysstudio is een mixed media werk dat gaat over de meerwaarde van gastatelierprogramma’s. Het verblijven in een andere, nieuwe omgeving en onderdeel worden van het dagelijks leven van de lokale bevolking en andere kunstenaars is vaak een bron van inspiratie voor nieuw werk en andere manieren van denken die weer bijdragen aan de ontwikkeling van de resident en ook aan de gemeenschap waar de resident verblijft. Iets wat ik terwijl ik dit schrijf in de Treasure Hill Artists residentie alleen maar kan onderschrijven!

Car Artist Village probeert bij te dragen aan de gemeenschap en een dialoog te creëren tussen automobilisten en kunstenaars. Verschillende kunstenaars werden geselecteerd om mee te doen aan het project. In TMoFA is een installatie, video en foto’s te zien.

De Grand Award ging dit jaar naar Pull Up van Delphine Pouillé (Frankrijk) in de foto het werk rechts. Een sculptuur waar ze speelt met twee en drie dimensionaliteit met uitputting als uitgangspunt; de fysieke inspanning van het hangende lichaam en het ‘wrak’ op de grond.

Productivity Project 2023 van Wang Yen-ran (Taiwan) kreeg de Sojourn Award. Hij ‘kopieerde:’ IKEA-mokken maar produceerde die met de hand, om te onderzoeken en bespreekbaar te maken hoe keramische kunstenaars en ambachtslieden hun praktijk moeten aanpassen aan het tijdperk van geglobaliseerde industriële massaproductie.

Migran-t, First skin: Nostalgia by Belén Santamarina (Argentina), kreeg een eervolle vermelding. Andere eervolle vermeldingen waren: I CAN NOT BE WITH YOU van Jiao Yan (China) en The Shadow Lands Yonder van Lee Kai-chung (Hong Kong).

Je eet hier niet om in leven te blijven (zoals traditioneel meer gebruik is bij ons) maar eten is echt cultuur hier, dat blijkt ook maar weer in dit werk ‘een dagboek’ van eten… hahaha, ik kan die liefde voor eten wel waarderen!

TAOYUAN

De Austronesische bevolking bewoont al 6000 jaar Taiwan. Pas in de afgelopen 600 jaar kwamen daar bewoners uit alle windstreken bij. Er zijn verschillende groepen in Taoyuan en omstreken wonen Ketagalan, anno 2023 circa 3% van de totale inwoners. Taoyuan is het distributiepunt voor goederentransport en het heeft de grootste internationale luchthaven van Taiwan waar alle reizigers, incluis ik dus, Taiwan binnenkomen.

Het kreeg de naam Taoyuan = perzik tuin, in de 17e eeuw vanwege immigranten uit Zuid China die o.a. fruit gingen telen, in dit gebied perziken. Anno 2023 is Taoyuan de 4e grootste stad van Taiwan. Het heeft ca. 2,5 miljoen inwoners, en inclusief alle buitenwijken telt de bevolking ca. 8,5 miljoen, gewoon tien keer meer inwoners dan in Amsterdam of Rotterdam met hun buitenwijken. Taoyuan ligt naast Nieuw Taipei en is ongeveer een uur/anderhalf uur met de metro/bus of een half uurtje met de HSR van Taipei City. Zoals bij ons Amsterdam, Den Haag, Rotterdam eigenlijk bijna aan elkaar gebouwd zijn lijkt dat hier ook het geval met Taipei City, Nieuw Taipei en Taoyan als ik onderweg in de bus naar buiten keek.

    Ganzenvlees en andere heerlijkheden….

Om terug te komen op eten en eetcultuur, Toayuan zo leer ik tijdens de lunch op de dag van het bezoek van Yu-shen en I-wen is ook bekend om zijn delicatesse, ganzenvlees. We gaan speciaal lunchen bij een restaurant dat hier bekend om staat, en dat was inderdaad yummmyyyyy een op je tong smeltende malse versie van eend, echt super lekker. Vergelijkbaar met het verschil tussen kip (eend) en fazant (gans) in Nederland. Ik had nog nooit gans gegeten realiseerde ik me hoewel wij ook ganzen hebben in Nederland maar blijkbaar nooit eten of deden we dat vroeger wel, geen idee eigenlijk?

Nadat we onze buikjes gevuld hebben en we weer vol energie zijn, haalt Yu-shen de auto en hun hondje Fala op en rijden we naar het ‘Hengshan Calligraphy Art Center (HCAC)’. HCAC is een dependance van het museum in een ander gedeelte van Taoyuan (half uur rijden) waar de eerste Kalligrafie Biënnale te zien is.

“Era of Principle and No Principle Interwoven—Calligraphy as a Visual Form” richt zich op de invloed, ontwikkeling en van kalligrafie en intersectie met hedendaagse kunst vanuit een multicultureel perspectief. Er zijn werken van 42 kunstenaars te zien uit Taiwan, Japan, Zuid Korea, China en Europa. De tentoonstelling is opgedeeld in ‘Herinterpretatie van de klassiekers’ die context geeft aan kalligrafie in Taiwan. ‘No Principle” met werken van binnen en buitenlandse kunstenaars die het gebied tussen kalligrafie en abstracte schilderkunst onderzoeken waar de curatoren ook een connectie maken met Europa (Frankrijk/Duitsland) die werken voelden daar misplaatst en geforceerd. Soms kunnen dingen prima op zichzelf bestaan, sterker nog dan staat het in de authentieke kracht en ontwikkeling kan ook prima ontstaan van binnenuit. Als laatste is er ‘Experiment’ dat stelt de vraag of er een avant-garde is in kalligrafie.

Kawao Tomoko, maakte haar werk Change/No Change tijdens de opening van de Biënnale waarmee ze de spanning tussen traditie en innovatie in de hedendaagse inktkunst wilde vastleggen.

Park Jinwoo, Ink Stick Pagoda

Hsu Yu-jen, Billows from the Island’s End Waves of Dry Ink Writing (2022)

Fu Ying-ying, All That Has a Form is Illusive and Unreal

    Liu Kuo-sing, Let the Spirit Freely Wonder, Let the Mind be Free

Yu-shen vertelt dat tijdens zijn schooltijd alle kinderen nog kalligrafieles kregen op school (tegenwoordig is kalligrafie een vrijblijvende buitenschoolse activiteit) en hoe ontzettend moeilijk het is om te doen maar ook om de criteria voor kwalitatief goede kalligrafie te doorgronden, wat hij mooi en goed vond tijdens de lessen werd vaak alsnog afgekeurd door zijn docent.

Ik weet zelf helemaal niets van kalligrafie en zie ook vrij weinig werk in dit medium. Ik kan de kwaliteit of hoe werken passen binnen het kunsthistorisch perspectief voor dit medium niet echt beoordelen anders dan gevoelsmatig en esthetisch, de eenvoud en rust die het uitstraalt spreekt me aan het laat me stilstaan en beter kijken zodat ik kan zien, naar de werken kijken en in de zalen rondlopen is meditatief, kalm, prettig. En dan zijn er de titels:

‘Hearing of the One Pure as Lotus, Restorer of Order, I Gaze Quietly over the Garden and My Heart Rejoices in the Clear Sunny Sky of Knowledge’ van Wesley Tongson. Jij nu, ….!

    Shi Jin-hua

Mijn persoonlijke favoriet is Shi Jin-hua, een bekende gevestigde conceptuele kunstenaar uit Kaohsiung, Taiwan leer ik van Yu-shen en I-wen. De grenzen van het medium kalligrafie worden door Shi Jin-hua opgerekt met dit werk, precies zoals de curatoren dat, lees ik in de curator narratief, ook graag wilden presenteren en ook stimuleren en ontwikkelen.

Zijn performance waar hij met een schaaltje inkt langzaam heen en weer loopt over een lange lap witte stof laat het werk achter wat we te zien krijgen, samen met foto’s en video van het proces en de performance. Ik vind meer interessant werk en wil nog reizen naar Kaohsiung dus ga proberen of ik de kunstenaar kan bezoeken, wordt vervolgd…

Taoyuan Museum of Fine Arts (TMoFA)
W: tmofa.tycg.gov.tw/en

Taoyuan International Art Award (TIAA)
W: tmofa.tycg.gov.tw/en/exhibitions/past-exhibitions/43

Kunstenaars (15 finalisten): Felipe Castelblanco (USA), Lee Kai Chung (Hong Kong), Andrea Ferrero (Peru), Maira Ali Lacerda Flores (Brazil), Yan Jiao (China), Sara Naim (Syria), Delphine Pouillé (France), Belen Santamarina (Argentina) en uit Taiwan: YL Hsueh, Li Kuei-pi, Liu Yunyi, Liu Zi-ping, Lin Yu-sheng, Tseng Li-shuan, en Wang Yen-ran.

Henshan Calligraphy Art Center (HCAC) / Hengshan Calligraphy Biennial
tmofa.tycg.gov.tw/en/exhibitions/past-exhibitions/85

Kunstenaars: André Kneib, Chang Shun-hsian, Chang Tien-chien, Chen Danqing, Fu Xiaodong, Fu Ying Ying, Fung Ming Chip, Hans Hartung, He Huaishuo, Henry Michaux, Hsu Yu-jen, Huang I-ming, Inoue Yuichi, Kato Taikei, Kawao Tomoko, Lee Chun-yi, Lee Mao-cheng, Lee Yih-hong, Li Mingchang, Lin Chun-chen, Liu Kuo-sung, Liu Yi, Mami, Nangaku Koun, Pan Hsin-hua, Park Jinwoo, Pu Tze, Shi Jin-hua, Teng Jun-hao, Tu San-hsin, Wang Gongyi, Wang Yu-cyuan, Wesley Tongson, Wu Chi-tsung, Xiao Yi-fan, Xiao-yu, Xu Jing, Xu Jiong, Yamamoto Hisashi, Yang Ping, Yang Shih-chih, Yu Tung-sheng. Curatoren: Wu Chao Jen & Chen I Tso.

DANK:
Mijn verblijf in Taiwan is mede mogelijk gemaakt door The Department of Cultural Affairs, Taipei City Government, en het MoCA Taipei, met dank aan CP Yen voor het maken van de connectie met MoCa Taipei’s directeur Sappho Loh. Mijn accommodatie voor lang-verblijf is mogelijk gemaakt door Treasure Hill Artist Village en Trendbeheer. MoCA Taipei en Treasure Hill Artist Village/Taipei Artist in Residency vallen beide onder het bestuur van the Taipei Culture Foundation.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*