Recht op Rust @ Coolsingel Rotterdam

Om negen uur schuift burgemeester Aboutaleb aan bij het ontbijt, na een nacht kamperen aan de Coolsingel door een bonte kliek Rotterdammers, daklozen, kunstenaars en De Pauluskerk. Om tien uur begint de raadsvergadering in het theater binnen, op de rol staat ondermeer daklozenproblematiek, Recht op Rust.

Eerder vergaderden dak- en thuislozen, De Pauluskerk, kunstenaars Marcha van den Hurk, Toine Dutch Bushman Klaassen en anderen bij het Centraal Station. Volgens mij ook toen zonder regen – maar het is heel wat kouder nu.

Een muzikale noot op het urine-orgel door muzikant componist Dirk Bruinsma. Al zou ik niet in zo een klein flesje pissen, eens de hoge nood voorbij, maar gaan voor de 1,5 liter statiegeld PET-fles, die evenwel minder vrolijk oogt en tingelt.

Gesprekken rond de stoof. Op het menu stond linzensoep, erwtensoep, pompoensoep.

Een werkelijk schitterend verhaaltje voor het slapen gaan van Ernest van der Kwast. Een vertelling over de aankoop van een plastieken vagina, waarin Hoho, Gogol, Oekraine, eenzaamheid en literaire musea een rol spelen.

Toine Dutch Bushman Klaassen met zijn geprepareerde bakfiets. Tukken onder lichtdoorlatend plastiek.

Voor zover woorden niet wegwaaien in de snoerende koude wind, voor de zekerheid een kort en krachtig Geacht Stadsbestuur op laken.

Dirk van Lieshout maakt juwelen.

Marcha van den Hurk vol op het orgel. Met het grootste respect voor haar intensieve hibride kunstpraktijk. Natuurlijk betrokken werkt Marcha al jaren met daklozen, met volledig engagement en in sociale wisselwerking en nergens larmoyant of bedilzuchtig; goede bedoelingen smoren al te vaak in drammerigheid en kijk mij eens – zeg maar regulier eigen aan een hedendaagse kunstpraktijk – en dat is bij haar nooit het geval.

Donderdagochtend negen uur komt burgemeester Aboutaleb buurten.

Update 10:00 ontbijttijd:

Burgemeester Aboutaleb neemt de petitie Recht op Rust in ontvangst.

“Willen jullie MEER of MINDER daklozen?” [Verzonnen, des Aboutaleb’s speech woei in alle guurte aan mij voorbij. Snaaks en erudiet verwijzen en tegelijkertijd aanhaken bij een stand van zaken in de landelijke politiek lijkt me kek maar het zal vast wat ambtenaarlijker zijn ingezet.]

Onguur. Op straat leven. Ik haast me naar de warmte van achter het beeldscherm.

“Een reportage over deze avond is donderdag 21 december te zien in ons dagelijks nieuwsmagazine 010nu. Een langere samenvatting is te zien op zondag 24 december op OPEN Rotterdam.”

openrotterdam.nl/slapen-voor-het-stadhuis-in-solidariteit-met-daklozen-iedereen-heeft-recht-op-rust

“Met de kerstgedachte in het achterhoofd organiseerde de Rotterdamse Pauluskerk woensdagavond het protest Recht op Rust voor het stadhuis om aandacht te vragen voor daklozen. “

www.rijnmond.nl/video/1754026/recht-op-rust

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. mooi initiatief en vooral “meer of minder daklozen?”, een geniale vondst…ha ha…leve de rest die daarna natuurlijk vet aan de kerst gulzigheid gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*