Kunst op IFFR 2024

Het is weer zover het Internationale Filmfestival Rotterdam (IFFR) is weer begonnen. Het medium film (cinema) is (net als de andere media en disciplines) meer en meer diffuus. Er is van alles te doen en te zien aan werken die niet onder het traditionele “ik ga naar een film kijken in de bioscoop” vallen. Binnen het festival bijvoorbeeld in programma’s als “Art Directions” en ‘Immersive Media”. Ik ging op verkenning!

Unfolding (ik in Hong-gah museum Taipei)

“Art Directions” begint al bij aankomst op centraal station. In een witte box in de hal (centrum kant) is het werk ‘Unfolding’ te zien. Jammer genoeg hier niet zoals ik het eerder vorig jaar in het Taiwan International Video Art Exhibition ) in Hong-gah museum in Taipei zag. In Hong-gah museum, trok je als bezoekers het gouden pakkie aan en ging je op de yogamat de digitale workshop volgen. Nou ja in mijn geval ‘een poging tot’, met mijn armen zwaaien ging prima maar het op 1 been staan met het andere vasthoudend boven mijn hoofd ging um niet worden … hahaha. Enfin, het was tof geweest als reizigers die op treinen moeten wachten (wat nogal eens gebeurt) gesponsord door de NS hier op een ludieke manier bezig konden zijn in de wachttijd (of kijken hoe anderen bezig zijn)!

Realmbreak

Op naar Worm / Worm Ubik, het immersive media programma. In Worm zelf zie ik Realmbreak Hotel van Floris van Laethan wat hij maakte in samenwerking met Innovation Lab Theater Utrecht. Je kunt deelnemen (dan ben je degene met de VR bril op – is al uitverkocht) of kijker zijn dan volg je wat de deelnemer doet en ziet op een scherm wat hij ziet en je ziet hem ook door de ruimte lopen en hoort hem hardop beslissingen nemen in gesprek met de “personen” in het programma. Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk op basis van de keuzes die de deelnemers maken.

8 miljard tikken

Bij Worm Ubik zijn er vier projecten te zien: 8 miljard ikken van Tibor de Jong kon me het meest bekoren. In Small Acts of Violence sneeuwde wat mij betreft de actuele thematiek onder door de vorm die gekozen is. Was de urgentie de thematiek of het maken van een Immersive werk? The Assembly van Charlotte Bruneau kreeg men niet werkend in de eerste dagen van het festival, wat ook gelijk laat zien hoe kwetsbaar dit soort werken met technologie, een file sturen om een film te vertonen komt tegenwoordig wel goed maar dit heeft toch meer voeten in aarde.

Duck

I’m Terribly Sorry

Het laatste werk I’m Terribly Sorry bij Worm is een werk uit het focus programma met werken van de Schotse kunstenaar Rachel MacLean. Het werk van MacLean is een kritiek op de hedendaagse samenleving. In I’m Terribly Sorry in Worm Ubik kan je je uitleven om mobiele telefoons weg te knallen. Ik moest (later in OX.Space) erg lachen om Duck, grappig, inhoudelijk, juiste lengte. Dangerously Cute het lange programma dat ik weer later zag in Kino was een lange zit. Voor de meneer naast me Dangerously Boring, hij viel halverwege in slaap en het laatste uur vanwege zijn harde gesnurk voor de kijkers om de snurker heen Dangerously Irritating.

Asunder

Om de hoek van Worm zag ik bij V2 Lab for the Unstable Media een nieuwe versie van Asunder. De makers koppelen een AI gedreven omgeving beheerder aan een klimaat model met als vraag wat de rol van AI, gebruik je het als snelle uitvoerder of kan het zelfstandig beslissingen maken zonder begeleiding, sturing of controle van mensen (en op basis waarvan en met welke gevolgen voor de mensheid). In dit geval beslissingen over hoe omgevingen aangepast moeten worden voor klimaat gevolgen In de nieuwe versie zijn er scenario’s voor Rotterdam en Amsterdam gemaakt, je ziet scenario’s waar gebieden ineens zand zijn, moeras, bebossing, enz., binnen context van wat er verder in de wereld gebeurt. Fascinerend. Het werk is ontwikkeld in Wenen. Het was eerder te zien bij V2 in de tentoonstelling {class} on consequences in algorithmic classification (curator Florian Weigl), je kan er meer over lezen in de gelijknamige catalogus (2023, publishing.v2.nl, ISBN 978-90-928935-9-5)

Border Birds

Bij HNI zag ik Border Birds van Bieke en Dries Depoorter (een productie van V2 die ook eerder te zien was in {class}. Om de absurditeit van grenzen te bespreken legden ze met behulp van open surveillance camera’s en AI vogels vast, die allemaal zonder paspoort of visa, de grenzen tussen Mexico en Amerika, Marokko en Spanje, Griekenland en Turkijke en Frankrijk en Engeland oversteken (een werk naar mijn hart).

Yuri Yefanov

In Art Directions verder nog een 3 kanaal post – oorlog video installatie van de Oekrainse Yuri Yefanov bij Joey Ramone.

Phumulani Ntuli

Een paar deuren verder zijn er animaties te zien vanuit een hedendaagse Zuid Afrikaanse lens door Phumulani Ntuli bij Frank Taal

Ali Eslami Homa’s Phantom

Digital Dread Q&A

In lijn met het IFFR programma kan je bij HNI (moet je wel kaartje kopen) naar Reboot Pioneering Digital Art waar ik o.a. een werk van Ali Eslami zag die ik later die dag ook in het programma Digital Dread met experimentele korte films zag waar de filmmakers coding, AI en andere technologie gebruiken.

Refik Anadol

En/of naar de buur Kunsthal waar werken van Refik Anadol te zien zijn die de gemoederen druk bezig houden… entertainment of kunst, commercie of innovatie, geëngageerd of decoratief?

Kadir Lohhuizen

Naast het Depot staat de witte zeecontainer Food for Thought met een video installatie van Kadir Lohuizen onderdeel van een grotere tentoonstelling bij het Scheepvaart Nationale Maritieme Museum in Amsterdam. Van Lohuizen legde de Nederlandse voedselindustrie vast, de hele voedselketen van zaad tot verbouwen, opslag, transport en data over deze industrie die je mond doet openvallen. De container gaat naar diverse plekken in Nederland tijdens IFFR dus in Rotterdam.

Cinemart deelnemers

Vandaag begint het Cinemart programma wat loopt t/m 31 januari, wellicht ben je geïnteresseerd in nieuwe ideeën, samenwerkingen, presentaties en wat zo meer en wil je wel (mede) investeren… voor het gemak hier dan de gezichten van de Cinemart makers die op zoek zijn naar jullie, spreek ze aan, stel je voor, ga in gesprek!

Aankondigingen op de website en in de festivalkrant kloppen niet allemaal, zo staan HNI en Kunstinstituut Melly niet in het festival programma, terwijl ze wel werk hebben. Boijmans staat er wel in maar ze zeggen me daar dat er niets speciaals is of voor IFFR je kunt gewoon zien wat iedereen kan zien en, niet anders dan in Kunsthal, en in HNI als je meer wil zien gewoon een kaartje kopen voor deze gaande tentoonstellingen.

Nog t/m 4 februari 2024
Locaties: Centraal Station, WORM, V2 Lab for the Unstable Media, Fank Taal, Joey Ramone, OX.Space, HNI, e.a. (zie festival krant die overal ligt)
www.iffr.nl

Eigen foto’s en persfoto’s met toestemming van IFFR (en fotografen) en kunstenaars.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*