Filmfestival preview: Ten Canoes

10canoes.jpg

Ten Canoes, Rolf de Heer, 2006

Deze keer weer een Australische (alarm!) film, maar over zwarte australiers en voor iedereen. Het verhaal speelt zich af bij de Aboriginals voordat ooit een europeaan in zicht was, en vertelt een sympathiek verhaal uit de Aboriginalfolklore. Het leven in het oerwoud is traag dus heeft men genoeg tijd voor bijdehandjes, tot aan ouderwetse bouwvakkershumor toe. Pas geleidelijk aan kom je met de film in het juiste tempo, en valt uiteindelijk de tragische dood aan het eind met zijn rituelen op zijn plaats. Behalve de voice over gesproken in de originele taal dus ook geen ergernis over dat lelijke Australische engels. Met deze film kun je niet mis gaan.

(Volgens de eerste IMDB recensie moeten we inmiddels spreken van ‘Native Australians’).

imdb.com/title/tt0466399/

P.S. Tijdens het Rotterdams Filmfestival recenseert ondergetekende (zeker niet als enige!) heel zone5300.nl vol:

www.zone5300.nl/special/iffr2007/

3 Comments

  1. Het is wel een aborigineel niemendalletje. Er beklijft niets. Alsof je naar een natuurfilm hebt zitten kijken. De gnoe gaat naar de waterplaats. De gnoe drinkt. Nu is de gnoe moe en gaat hij slapen. Maar morgen is er weer een dag.

  2. Als de regisseur te veel had gewild was de kans groot dat we naar een aboriginalversie van “Help, de dokter verzuipt!” zaten te kijken. Dan toch liever dit…

    (Enfin, vanaf vandaag verder, op die stripsite!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*