Anouk Kruithof, 75B, Sylvie Fleury @ Kunsthal Rotterdam

Desig en vormveeg van Rotterdams trots de klootviolen Rens Muis en Peter Vos van 75B in Hal 3, de slapste zever van Sylvie Fleury in de balzaal en vrijdag opende instant klassieker Universal Tongue van Anouk Kruithof tijdens MoMo in Kunsthal Rotterdam.

Workaholic of gewoon altijd hard werkende toffe topkunstenaar? De grote dansverzameling van Anouk Kruithof is nu geland in Kunsthal Rotterdam. Blends perfectly in met een opening tijdens MoMo – Baby’s Berserk treurig gebrekkig met mooie onderliggende electronica, Luna Morgenstern goed en fris en beter dan op plaat en Amenti Elemental Exchange een relevatie: dans zoveel beter dan gechoreografeerd op een podium; wat een energie, fijn knallende improvisaties.

1000 dansen alfabetisch gerubriceerd en vrij gehangen in de ruimte.

Universal Tongue – Anouk Kruithof 40 euro in boekvorm en ook online ontsloten universaltongue.com

75B zie ik het liefst op zijn anarchistisch eigenlijk buiten de vormveging maar bijvoorbeeld als collega’s op Art Rotterdam of anderszins expositie.

Post egel die kende ik nog niet.

En ik wist niet dat ze Susan Bijl deden.

Ik wist niet dat ze Kaapse deden.

Meest iconisch: RO.

En dan Sylvie Fleury – nondeju wie heeft bedacht dat je dit in huis moet halen? Gaapverwekkend saaie verzameling niksigheidjes zonder enig esprit, brille, vermogen tot verbazen of relativeren en zelfs als snuisterijtjes voor de rijken valt het door de mand. Verreweg het nietszeggends wat ik zag dit jaar.

Maar WAAROM kunsthal, WAAROM? Vertel mij welke inschattingsfout ten grondslag ligt aan dit echec?

Wel leuk dat de hele hal open is, nul geen muurtjes.

Het lijkt niet eens. Raket naar de maan is in rood en wit, dat weet iedereen.

Zie ik die paddenstoelen, denk ik aan Carsten Holler. Ook niet fijn.

Die griezelgrot als entree: dan vond ik de Efteling toch beter.

Ow wacht, het kwartje valt: koningsdag nadert, de spulletjes zijn voor de rommelmarkt en de opbrengst is voor Willem Alexander. Nou weet ik niet of die dat echt nodig heeft. Ik zou zelf een ander goed doel hebben bedacht. Maar ik zou ook nooit Silvie Fleury op de planken hijsen.

Sylvie Fleury overslaan tot 8 september
kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/sylvie-fleury-yes-to-all

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*