About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

15 Comments

 1. Krek. Het is nu wachten op de eerste kunstenaar die opgevoerd wordt in een reklame voor Opel bedrijfswagens (“Mooi werk”).

 2. huhu, heb vroeger een tijdje in een bronsgieterij gewerkt. ik kan het niet meer aanzien, die vrolijke troep van poppetjes met jurkjes en muziekinstrumenten enzo. koop dan gewoon playmobil of lego. wat een rotzooi. tuurlijk, het mag allemaal, we leven immers in een vrij land, maar alstjeblieft, stop GODVERDOMME EENS MET HET KLEIEN VAN VROLIJKE PAARDJES!!!!

 3. Dat is een emotionele oproep heer wout. Wellicht heeft u een punt, waar het ‘vrolijk’, ‘mogen’ en ‘vrij land’ betreft, maar vele Nederlanders genieten dagelijks met intens plezier van het BEZIT van vrolijk GEKLEIDE paardjes, voor een opmerkelijk bescheiden bedrag aangeschaft.

  De kans dat de KLEIER of KLEIERIN van vrolijk troep van poppetjes STIJF GESUBSIDIEERD is is klein.

  (Ah, functioneel gebruik van CapsLock!)

  Er is een markt: vraag en aanbod. Wellicht roemt men dit niet KUNST. Zou ik ook niet zomaar doen. Dat zou spotten zijn.

  Er wordt wel eens gemopperd dat er geen kunstmarkt is, dat mensen niets kopen. Dat is misschien niet helemaal waar.

  Ik denk dat je als je de omzet van de vrolijke paardjes, de Fon Klements, de boodschappengrafiek, de in immobilien gevatte MKB-abstracta bij elkaar optelt, je de omzet van de ‘echte’ kunstmarkt ruimschoots overtreft.

  Niet iedereen heeft trek in een pointless oneliner op de schouw.

  Wat mij oprecht trof was de site. (Dank voor de foto en de link Zidouta!) Ik werd daar zo vrolijk van.

 4. Goed idee, JB! Je bent me voor dit keer. Vandaag waren wij bij de Hazelaar in Soest waarnaast een hele beeldentuin volgeplempt was met dit soort ‘werk’ (galerie van der Ploegh, geloof ik) en binnen bij de Hazelaar kon je er nog boeken met plaatjes over krijgen ook. O het was wonder!

 5. Goed idee, JB. Heb ik zelf ook wel eens neiging toe gehad, zo’n actie.
  Vandaag zagen wij naast de Hazelaar in Soest een tuin vol met gelijksoortig ‘werk’ en binnen bij de Hazelaar kon je er boeken met plaatjes over krijgen. Oh, het was een wonder…

 6. JB, Wil je zeggen dat de maker van de pointless oneliner stijfgesubsidieerd is? (Ik moet inenen denken aan de term ‘staatskunst’.)

 7. Nee JV: ik zeg dat niet iedereen een pointless oneliner op de schouw wil. Dit hier opgehoest als beeldend contrast met GEKLEIDE PAARDJES. Veel lezers hier weten wel wat een pointless oneliner is, nl radicaal andere ‘kunst’ dan die andere ‘kunst’.

  Iets anders is uw suggestie van een gedachte: gebruik van de term staatskunst waar het (stijf) gesubsidieerd werk betreft.

  De staat houdt zich formeel niet bezig met de vraag wat kunst is en wat niet. Daar huurt ze specialisten, mensen uit het veld voor in, middels diverse constructies, instituties en geldstromen.

  Ik gebruik zelf vaak graag de notie kunstenaar als ambtenaar voor diegenen die u wellicht als staatskunstenaar ziet. Maar die notie gebruik ik natuurlijk alleen voor eigen gebruik en zou ik hier nooit zomaar opschrijven.

 8. D’accord, de ‘p.o.’ erbij halen verwart ook mijn bedoeling met de term staatskunst, want die staat daar los van.

  De staat heeft de kunstbepaling aan specialisten in het veld uitbesteed. Daarmee krijgt iedere discussie over toebedeling van geldstromen meteen een incrowd-achtig, voor buitenstaanders niet snel te begrijpen karakter.

  De vraag wat kunst is en wat staatssteun verdient wordt door iedereen anders beantwoord; wat als de Partij van Liefhebbers van Kleien Paardjes (PLKP) de staatsmacht krijgt en daarmee kunstbegroting vast kan stellen? De wet laat toe dat de politiek in deze de specialisten aan de kant schuift en zelf normatief gaat optreden.

 9. Twee en halfjaar geleden registreerde ik staatskunst punt nl. Het geplande project is echter nooit gerealiseerd. Misschien ooit nog es in de toekomst… Mocht d’r echter iemand geinteresseerd zijn in de naam ik sta open voor suggesties.

 10. Inderdaad, http://www.staatskunst.nl levert een mooie 403 op. Daar kun je wat mee!

  Behoort eigenlijk niet iedereen die subsidie sponst van de staat aangeduid te worden met de term ‘ter beschikking van de regering gestelde staatskunstenaar’?

  (Het diffuse proces van anonieme gremia in quasi-automome organisaties die de poet verdelen verandert daar eigenlijk weinig aan.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*