Leegstand zonder zorgen

“In Nederland staat zo’n vierenhalfmiljoen vierkante meter kantoorruimte en driehonderdertienduizend woningen leeg. Geschat wordt dat er op dit moment zo’n vijftigduizend mensen via antikraakbureaus tijdelijk leegstaande panden bewonen en bewaken.”

Documentaire van Abel Heijkamp over het huren bruiklenen van leegstaand onroerend goed via antikraakbureaus, de geldstromen die ermee gemoeid zijn en de uitwassen daarvan.

LeegstandZonderZorgen.nl

About Niels Post 3653 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

11 Comments

 1. Fijn dat er eindelijk eens aandacht is voor dit probleem. Ik heb een paar jaar antikraak gewoond. Vaak op mooie plekken. Maar dat legde het uiteindelijk af tegen de smerige spelletjes die zo’n buro [zal geen namen noemen] met je speelt. En Nee kan je eigenlijk nooit tegen ze zeggen in dat spel. Want dan sta je met al je spullen op straat.

 2. Tim! Er is een website online
  http://www.tijdelijk-beroofd.nl hier kunnen mensen
  (eventueel anoniem ) hun verhaal kwijt
  over ervaringen met antikraakbedrijven.
  Dit om te documenteren en duidelijkheid te scheppen omtrend de problemen van deze bedrijfstak.
  Mischien een plek om jouw verhaal te posten.

 3. Het is creepy. En wat een enge directeur. Ik woon zelf antikraak en ben een paar keer onterecht uitgescholden of bedreigd. Ze schieten continu in de verdediging. Mensen die rechtstreeks van woningcorporaties tijdelijke woonruimte krijgen hebben het veel beter dan mensen die ‘huren’ via een antikraak corporatie. Je staat totaal machteloos. Ik ben ze eigenlijk zat, maar de woning is mooi, centraal en spotgoedkoop…

 4. Dag LD,

  De woonbond wil rechtzaken gaan voeren over de bepalingen in de contracten van antikraakbureaus.
  Wellicht sta je helemaal niet zo rechteloos,als je dacht.Ik geloof dat ze zelfs een deel van de proceskosten voor hun rekening willen nemen.
  Voor meer info http://www.woonbond.nl
  Via welk bedrijf woon je eigenlijk?

 5. Goede en mooie documontaire.
  Wie weet draagt dit bij om eens een einde te maken aan de rattenstreken van antikraakbureaus.
  Ik woon zelf gelukkig weer kraak en ben blij nu te kunnen leven zonder een constante druk dat ik mijn huis uit wordt gegooid.We hebben namelijk zelf een bruikleenovereenkomst met de eigenaar zonder dat daar een bureau tussen zit die over de ruggen van bewoners geld incasseerd om daar zelf beter van te worden.Daarbij genieten wij wel van huisvrede.
  Eerder heb ik voor Interim vastgoedbeheer gewoond en ben daar eruit gezet omdat ik mijn kamer niet naar hun behoren had gestofzuigt terwijl ik in die periode op vakantie was.

 6. Als mensen in hun eigen stad, dorp, kunstcollectief, een vertoning + eventueel debat willen organiseren is dit mogelijk.
  De documentaire is ook op hoge kwaliteit na te bestellen op http://www.leegstandzonderzorgen.nl
  Veel kunstenaars of mensen met lage inkomens lopen tegen bovengenoemde problemathiek aan.
  Ik adviseer iedereen om naar buiten te komen met zijn/haar verhalen en deze te melden bij de woonbond of tijdelijk beroofd.

 7. Op 7 Oktober 10:15 word het wetsvoorstel ”kraken en leegstand” in de kamer behandeld.
  kamerlid Staf Depla (PVDA) en Paulus Jansen (SP)
  hebben kamervragen gesteld naar aanleiding van de docu. Morgen komt hierop antwoord.

  Vanavond 6 oktober tussen 20 en 22 uur spreekt de documentairemaker in BNNTODAY radio 1 over de film en het wetsvoortsel met oa. Brigitte van der Burg (VVD indienster wetsvoortsel).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*