De Zomerexpo voorronde

De Zomerexpo voorronde

Er is veel animo op de vroege zaterdagochtend. Ongeveer 3000 kunstwerken zijn aangemeld en vlak nadat de deuren van de Kromhouthal zijn geopend staat er al een flinke rij. De spanning is voelbaar.

Zaterdag 31 maart 9:30 – 10:30. Een kijkje achter de schermen bij de eerste voorronde van de zomerexpo in Amsterdam, met als thema Liefde. De lente is voorzichtig begonnen en dat betekent dat het weer tijd is voor de voorrondes van de Zomerexpo. Dit jaar wordt weer gezocht naar het onbekende pareltje, de Jamai van de vaderlandse amateurkunst. Na de eerste voorronde in Rijksmuseum Twenthe was afgelopen weekeinde Amsterdam aan de beurt. Uw correspondent was benieuwd naar de gang van zaken en ging voorbereid op pad voor een kijkje achter de schermen.

Zomerexpo.nl

(een bericht van Jurjen Semeijn)

De Zomerexpo voorronde

Gelukkig staat uw correspondent met een site-specific gelegenheidsinstallatie bijna vooraan. De titel van het werk, ‘taking the Oooh out of LOVE’, is voor de beoordeling niet van belang. De jury krijgt de titel, of andere informatie, niet onder ogen. Het gaat om ‘direkte zeggingskracht en toepassing van het thema liefde’. Kansloos natuurlijk om door te gaan naar de volgende ronde.

De Zomerexpo voorronde

Bij inschrijving wordt het werk voorzien van een nummer en krijgt de deelnemer een armbandje met corresponderende nummers. Je zou anders zomaar met het werk van een collega naar huis kunnen gaan. Wat overigens niet gemeld is van tevoren is dat het werk, indien in eerste instantie gekozen, achter blijft voor herbezinning. Je kan het vervolgens om 19:00 diezelfde avond weer ophalen. Een leuke verrassing voor bijvoorbeeld de mensen uit Sint Michielsgestel, Brabant en elders die ook al andere plannen hadden voor de avond.

De Zomerexpo voorronde

Bijna anoniem gekozen/afgewezen.

De Zomerexpo voorronde

Na de inschrijving door naar de uitpaktafels waar de, voornamelijk schilderijen, uitgepakt kunnen worden.

De Zomerexpo voorronde

De uitpaktafel waar de liefde voor het eigen gemaakte werk vooral zichtbaar is. Met veel zorg en aandacht wordt het werk ontdaan van het, voornamelijk, bubbeltjesplastic, maar ook karton en plastic tassen. Onder het motto: Als je het zelf al niet belangrijk vindt, hoe kan de jury het dan goed vinden?

De Zomerexpo voorronde

Daarna in de volgende rij. Zoals u ziet is de ‘Oooh’ al naar voren geschoven en klaar om aan de veelkoppige jury getoond te worden. De spanning stijgt!

De Zomerexpo voorronde

Ondertussen wordt de jury geïnstrueerd over de gang van zaken en de criteria. Goed onthouden: ‘direkte zeggingskracht en toepassing van het thema’. De identiteit van de jury, toch niet de minsten, wordt angstvallig geheim gehouden middels een groot zwart doek. Vermoedelijk in verband met mogelijke artistieke fatwa’s.

De Zomerexpo voorronde

“Ik heb geen idee hoe het gemaakt is. Ik heb het ook niet zelf gemaakt, maar ik heb het wel zelf gestolen.” De vriendelijke meneer die het werk vervoert lacht om de uitleg over de ‘Oooh’.

De Zomerexpo voorronde

De ‘Oooh’ is aan de beurt, als eerste. Alle andere werken worden vandaag gerelateerd aan dit werk. De jury zet zich schrap!

De Zomerexpo voorronde

Het werk is 20 seconden getoond. Toch al gauw langer dan een gemiddelde bezoeker in een willekeurig museum besteed aan een meesterwerk. Wat zou het zijn geworden?

De Zomerexpo voorronde

Unaniem, niet door. Inderdaad kansloos, maar wel op tijd terug naar huis en ‘s avond iets anders. De laaste voorronde is in Utrecht voordat de definitieve selectie getoond zal worden in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ik wens de overige deelnemers veel succes.

Zomerexpo.nl

About [Redactie] 9064 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

9 Comments

 1. Briljant! In al zijn geledingen. Mooie reis van een opmerkelijk werk. Toppertje. Die willern wij wel eens ergens exposeren, die oooooh!

 2. ER verandert niets, die jury is voorspelbaar en die minachting voor de kunst ( 10 sec. 20 sec. 5 sec.) ook. Vorig jaar was de site vreselijk (enkele uitzonderingen daar gelaten) en de tentoonstelling ben ik eerlijk gezegd nog niet eens meer gaan kijken. Wel leuk dat het “participating journalism”school maakt!

 3. Ik was er ook. Ik wist wel dat je mogelijk nog terug moest komen als je werk door de eerste ronde was, dat het achter moest blijven voor de tweede ronde (stond in de reglementen). Daarom was ik er ook pas om half drie.
  Mooi dat mijn werk in de eerste ronde unaniem gekozen werd. En ook door de tweede ronde is gekomen, dus het hangt straks in Den Haag.
  Ook al ben ik al 20 jaar professional en lijkt het niet te mogen (het zomerexpo-concept) in de ‘echte’ kunstwereld, toch ben ik daar blij mee.

 4. Bravo voor AM:
  Ook al ben ik al 20 jaar professional en lijkt het niet te mogen (het zomerexpo-concept) in de ‘echte’ kunstwereld, toch ben ik daar blij mee.

  Mooi verslag!

 5. Toch geweldig dat er op een andere manier geselecteerd wordt dan doorgaans het geval is.
  Op deze manier heeft iedereen gelijke kansen.
  Er was een mogelijkheid dat wij moesten wachten tot 19.00 uur, dit was bekend, maar dat het daadwerkelijk gebeurde een eerste verrassing, tweede was dat mijn schilderij doorgaat naar Den Haag.
  Hoi, hoi !

 6. @JB
  Dank, eigenlijk is het nu al getrendbeheerpresenteertd.

  @Kees
  Performance interventie installatie > Participating journalism

  @AM
  Unaniem of Anoniem gekozen? Maar gefeliciteerd!

  @anouk
  Dank!

  @Wim van Gessel
  Gelijke kansen binnen het piepkleine gestelde kadertje natuurlijk, maar absoluut ook gefeliciteerd!

 7. @ pop, of moet ik JS schrijven, luek artikel, precies zoals het was.
  En een antwoord op bovenstaande vraag: beiden, anoniem én unaniem gekozen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*