Eindejaarslijst 2012 JJ: hapy 213

Hieronder een lijstje best-off vanuit de heup 2012:

jagjgdih

Onder de voorlopige werktitel ‘werken aan een wit vierkant’ rolde bovenstaand plaatje als eerste van velen(16.487) uit mijn camera (01-01-2012). Het jaar beloofde met een prima start.

gfbegijb

Jaren (sinds 1997 in ieder geval) spotte en bespeelde ik onderstaande wand aan de Nieuwe Binnenweg.

fdhfhfbe

Keer op keer op keer verschenen er nieuwe sporen van opstandig leven, waarna na enige maanden een verantwoordelijke de grijze kleur ter hand nam en een nieuwe monotone ondergrond het spel als heropend verklaarde.

ajfjchdf

Zoals gezegd jaren na jaren, Waarbij het onderzoek met momenten ook vanuit de boom zelve beleden werd.

hjfacica

Totdat zowaar de boom in 2012 gekapt moest worden en men decoratie zocht in een haag van groen.

Dat zal ze leren, die variatie zoekende/brengende spuitbusjeugd – zo’n klimop gaat jaren mee!

jjehcdhi

2012 deed het licht schijnen op diverse oude koeien uit eigen doos, waaronder dees: een werkje vervaardigd in/voor crisis-jaar 2008 , en als zodanig afgedrukt in de wederopgestane Mister Motley.

gehheihi

    (oeps.. )

Waar zou je als kunstenaar zijn zonder je bijbaantjes (inderdaad, dé grove schande van het afgelopen jaar is dat er nog steeds met geen woord gesproken werd over een fatsoenlijke betaling aan kunstenaars voor bijdrage aan tentoonstellingen – wie de schoen past…) En dus maar een kleine verwijzing naar mijn nieuwe genereuze werkgever: het kei strakke Garage Rotterdam

eeiebdgg

Poetisch tussenmomentje

ghachacc

Poetisch tussenmomentje

cegaeace

De hoge kunsten des Kunstbarretjes werd dit jaar met vlag en wimpel gewonnen door de Rialto bar, van de koning van voorheen Club Attent John Colenbrander

fbjjgifg

Crisis-proof groepsevent van het persoonlijk jaar: de 0-budget tentoostelling met artiesten van wereldklasse “EASY”, is (reeds ook wegbezuinigde Nieuwe Oogst)

jjebfcif

(75B doet werkje hangen: ook Karma Bud Bruinsma ontviel ons in 2012. RIP)

biahijfe

Naast de uiteindelijke inbedding in de collectie van museum Boijmans van B van de Verborgen Stadscollectie, nog een wederopstanding uit eigen keuken: ‘Cityjewels’ uit de kelders van hetzelfde museum zag na jaren weer het daglicht.

icjahefh

jghhgbcd

Voor de gelegenheid keurig opgepoetst uitgestalt in de meer dan ruime Serra-zaal

cbgegafc

Dikke vette solo van het jaar werd wederom weggesleept door ons aller zondagskind Marc ten Bijl uit Groningen.
Met de vingers in de neus (alle gemak?) hanteerde hij den spuitbus alsof het hem eigen was.

hafhibhb

Afgetopt met nadronk in de BenzineBar – met de hele familie op rij.

jdfibiai

Daarnaast was het natuurlijk ook zaak een serieuze toets te zetten bij al de ingeluide oorlogsverklaringen aan de kunst van H.Zijlstra en de VVDkliek.

cjchjfcg

Wat behalve tot dikke vette verkopen (waarvoor dank Upstream Gallery), tevens tot uitermate grappige tv-momenten leidde (waarvoor dank Jasper K)

ecbbfjje

Tenslotte bracht het jaar ook het eindelijk langverwachtte startschot (en bijbehorende ondergang van opdrachtgever) van de grootse verbouwing van kunstenaarsinitiatief BAD.

caiaiedd

Na jaren van touwtrekkerij, muggeziften en mierneuken, om maar te zwijgen van het verduren van beuk en sloopwerk (door zo nu en dan dikke lagen asbest heen), zal het begin van 2013 een opgepoetst ateliergebouw ruimte gaan bieden aan bijna 2 dozijn verse atelier en bijbehorende gastateliers.
Voor de eeuwigheid en voor een schappelijk prijsje eindelijk ramen en een kachel die het doet!- en dat allemaal in de stad die haar best doet het eigen atelierbestand te decimeren.. een schouderklopje voor onszelf ;)

goede voornemens voor het komend jaar: meer tentoonstellingen van anderen bekijken want met dit soort solo-eindejaarslijstjes kun je natuurlijk met goed fatsoen niet je gezicht laten zien op het einde-jaarsfeest aller tijden bij Duende: Ceci n’est pas Du Ende (inderdaad bij weer een ander kunstenaarspand wat de storm van crisis en stedelijke saneringsdrang in 2012 niet overleeft…)

gjfjedeg

En een blokje rennen – ‘leave traces’ – goed voor lijf en leden..

Afsluitend en over de schouder kijkend een prima jaartje naar mijn smaak.
Een Goed Uiteinde (uitdrukking van het jaar, elke keer weer) gewenst aan u allen, en hel en verdoemenis aan alle kunsthaters in de lage landen!

Groet uit Parijs,
Jeroen Jongeleen

hhahbaid

nb. en dan bij het ter perse gaan van dit schrijven nog even the perfect quadrangle (27-12-2012) EINDELIJK gevonden! het kan geen toeval zijn. Dat belooft een hoop goeds voor 2013…

About Jeroen Jongeleen 131 Articles
Uw gelegenheidscorrespondent in den vreemde

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*