- Grijze biertjes als sculptuur, Alexandre Lavet bij Dürst Britt & Mayhew.
Wellicht door kou en/of Sinterklaasinkopen was het wat rustiger dan andere keren, de 47e editie van de Haagse rondgang Hoogtij.
Zet alvast in uw agenda, 10 maart 2017 de volgende.
Lekker leeg met hier en daar een nonchalant geplaatste ingreep. Wel een tikje nadrukkelijk allemaal, 1 hoekje bij elkaar geveegde galerie stof of 1 handgetekende kassabon had volstaan.
T/m 14 januari a.s.
Durstbrittmayhew.com/exhibitions/
Bij West aan het Groenewegje alle nummer van Gagarin, the Artists in their Own Words, integraal tentoongesteld. Bladerfeest galore. Eén sokkel is nog leeg, daar verschijnt in de loop van de tentoonstelling het allerlaatste nummer en dan is het over en uit.
Sinds deze zomer maakt West ook tentoonstellingen in het voormalige gebouw van de Hoge Raad (Lange Voorhout 34). HELD, het collectief achter Gagarin, stelde er de tentoonstelling See How The Land Lays samen waarover in een separate post meer.
T/m 26 februari a.s.
Westdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/16_11_Artists_In_Their_Own_Words_I
Ook bij West, vier tekenboeken Joseph Beuys.
1646 houdt de deur gesloten en biedt een veelbelovende opbouwvideo met zicht op het in aanbouw zijnde televisiedecor van Conglomerate vanuit de etalage. Opent volgende week vrijdag 9 december en dan nog te zien t/m 15 januari a.s.
1646.nl/projects/oedipusmas-special
In een kleine ruimte van het voormalige Gemak hebben de Windmakers een pop-up shop ingericht.
Met onder andere dit leuke werkje van Lisa Laperre, afgelegde routes uit haar hardloop-app verworden tot een behangpatroon.
Bij Maurits van de Laar een vervolg op de grootse jubileumshow ter ere van het 25 jarig bestaan van de galerie zoals die vorige maand plaatsvond in het voormalige Gemak pand.
Met bijzonder veel fijn werk zoals bovenstaande Urs Pfannenmüller.
Tobias Lengkeek (buitengewoon betaalbaar ook, tip!)
- Werk voor in het seizoen, de kerstboom van Maarten Schepers.
Door richting Ruimtevaart waar men sinds de gedwongen verhuizing van twee jaar geleden alweer toe is aan het tweede of derde pand, ik raak de tel kwijt, Den Haag dreigt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Waarom kunstenaarspanden keer op keer laten verhuizen? Billytown moet aankomende april alweer verkassen en Locatie Z gaat van hot naar her. Ondertussen kan Nest niet door groeien richting Centrum en kampt 1646 met subsidieperikelen.
Sinds een kleine 10 jaar is Den Haag, zeker waar het kunstenaarsinitiatieven betreft, de interessantste stad van Nederland om hedendaagse kunst te zien. Natuurlijk wordt er vanuit gemeente, provincie en rijk veel financieel ondersteund maar de grootste investering komt van de direct betrokkenen zelf. De hoeveelheid goodwill en uren die zij keer op keer in al die tentoonstellingsruimtes stoppen is onbetaalbaar en goud voor de stad. Dat dient gekoesterd. Daarom zou het goed zijn als de gemeente ruimtes voor minimaal 5 jaar of langer ter beschikking stelt zodat er ook echt geïnvesteerd kan worden in een programmering in plaats van dat er onnodige energie verloren gaat in het keer op keer verhuizen. Op een keer is die koek op en houden initiatieven op te bestaan.
Maar goed, prachtig kijkje in de archieven van de filmclub van Ruimtevaart.
Niet te fotograferen is het hoogtepunt van deze Hoogtij, RAF #1, ofwel de eerste editie Ruimtevaart Art Fair. De kunstbeurs bestaande uit 1 stand en 1 deelnemer met 1 werk. Standbouw en sculptuur komen uit de hoed van een van de motoren achter Ruimtevaart, en een van de beste beeldhouwers van Nederland, Maarten Schepers. Naar het schijnt staat hij er nog wel even dus maak een afspraak.
Bij JCA de Kok een duo-show van Ineke Sleeuwenhoek en Suzanne Somer waarbij ze met elkanders beeldarchief aan de haal gaan om daarmee tot nieuwe werken te komen.
T/m 18 december a.s.
Jcadekok.com/portfolio/suzanne-somer-ineke-sleeuwenhoek/
Bij de Grafische Werkplaats een aantal uitkomsten van experimenten met handgeschept papier.
Aliki van der Kruijs met op rechts Machiel van Soest in het wit.
Uw correspondent sluit af bij Noordwal met een trio-show van Romana Siemons, Barbara de Morree en Amber Toorop. Vooral de presentaties van Toorop en De Morree lopen op een heel natuurlijke manier in elkaar over, zowel beeldend als inhoudelijk. Persoonlijke favoriet nummer 2 deze Hoogtij, nu zegt dat niet zo heel veel, ik zag slechts tien van de achttien presentaties.
Romana Siemons (links) en Barbara de Morree (rechts).
Ook bij Noordwal gisteravond, het gelegenheidscollectief Maldoracca. De samentrekking van Stichting Maldoror en Baracca presenteert een collectie kunstenaarsgrafiek in boekvorm.
Zet alvast in uw agenda, 10 maart 2017 de volgende.
Lange Poten 15? Moet zijn Lange Voorhout 34.
Dank Bertus, lezen doe ik blijkbaar met mijn ogen dicht, heb het aangepast.