Big data, big art: Joris Kuipers @ Facebook Amsterdam

Vijf jaar geleden toog Facebook met een handjevol medewerkers naar de Amsterdamse binnenstad. Inmiddels is de Nederlandse vestiging in omvang gegroeid en wil men bij de stofzuiger van big data ook weleens een artistiek verzetje. Reden voor de corporate curator om in de kaartenbak met interessante kunstenaars te duiken. Kort daarop ging de telefoon bij de Rotterdamse Joris Kuipers.

(een bericht van Jochem Rotteveel)

Joris Kuipers,Facebook, Big data, big art

Kuipers staat vooral bekend om grote, kleurrijke, organische installaties op papier of foam die via plafond en wand de ruimte intrekken. Het proces is intensief. Eén werk neemt al snel weken in beslag. Eerst brengt Kuipers verf aan op papier, scheurt hier vormen uit en bevestigt de losse onderdelen daarna weer in een groter geheel. En niet lukraak op de muur, maar zorgvuldig van tevoren uitgedacht, in zijn atelier gewikt en gewogen, geduwd en geschoven, ontstaat er een kleurrijke kosmos. Vanzelfsprekend, alsof de ruimte nooit anders was.

Joris Kuipers,Facebook, Big data, big art

Joris Kuipers,Facebook, Big data, big art

Tijdens het installeren van de zorgvuldig uitgekiende installatie in het kantoor aan het Amsterdamse IJ liep Kuipers natuurlijk alsnog tegen allerlei praktische bezwaren aan. Maar met hetzelfde gemak waarmee je 200 mensen ontvriendt, overkwam Kuipers deze hordes en hop: daar hing het. Wel annexeerde de Rotterdammer nog een muurtje extra, want ook achter de schuifdeuren heeft men recht op een stukje Kuipers.

Joris Kuipers,Facebook, Big data, big art

De vestiging van Facebook bevindt zich boven Fifteen, het restaurant van Jamie Oliver. Het Engelse appelwangetje staat bekend om zijn verleidelijke vreten en regelmatig ontsnapten er geuren uit de keuken de kantoortuinen in. Wellicht was dat ook nog van invloed op de spijsvertering en dus het werk van Kuipers:

Joris Kuipers,Facebook, Big data, big art

En zo kwam het dat medewerkers en gasten van Facebook al iPadsend onder en tussen de kleurrijke wandinstallatie van Kuipers hun informatie en inspiratie opdoen. Het werk van Kuipers maakt onderdeel uit van het heuse Artist in Residence programma van Facebook. Dus blijf vooral je artistieke wel en wee op dit sociale medium plaatsen en wie weet kijkt de curator mee.

Joris Kuipers,Facebook, Big data, big art

About [Redactie] 9063 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*