MAMMON, Galerija Umjetnina, Split, Kroatië

We live in Capitalism. Its power seems inescapable. So did the divine right of kings. Any human power can be resisted and changed by human beings. Resistance and change often begin in art. Ursula K. Le Guin (1929 – 2018)

Jorge Pineda (2016) Paredon: Portrait of a woman from a photo of Ana Mendieta, installatie, schilderij met lippenstift op muur (3.11 x 211cm)

Tijd voor wat zelfpromotie: afgelopen 28 juni opende mijn eerste heuse museumtentoonstelling, nog te zien tot en met 29 juli in het Museum voor Beeldende Kunsten (Galerija Umjetnina) in Split in Kroatië. Dus mocht je op vakantie gaan in de buurt of de veerboot daar nemen naar een van de eilanden? … loop voorbij en ga de tentoonstelling zien!

MAMMON laat werken zien van 7 kunstenaars uit het Caribisch gebied in dialoog met 7 kunstenaars uit het district Splitsko-Dalmatinska in Kroatië. Een op zich onverwachte combinatie maar de gebieden delen eenzelfde sociale en economische context en worden in de grip gehouden door het toerisme dat hun delicate gemeenschappen bedreigt.

Kunstenaars uit beide regio’s gebruiken de veelzijdige taal van de hedendaagse kunst, variërend van muurtekeningen tot fotografie, video, performance en publieke werken, om na te denken over hun respectieve realiteit, gevormd door de steeds groeiende druk van de liberale kapitalistische economie. Kunst als het laatste beschikbare rijk van vrij individueel denken en creativiteit blijkt een bindend platform te zijn voor mensen over de hele wereld.

Met extra fondsen en eigen bijdragen uit het Caribisch gebied zelf was het mogelijk dat twee kunstenaars uit het Caribisch gebied: Christopher Cozier en Maksaens Denis kwamen naar Kroatië. Het idee achter de tentoonstelling was ook om nieuwe deuren te openen voor kunstenaars in beide gebieden niet alleen om werk te presenteren maar ook om nieuwe connecties te maken. Christopher Cozier vloog voor een week in uit Berlijn (waar hij deelneemt aan de Berlijnse Biënnale) en werkte aan zijn lopende project *Home/Portal* (vanaf 2016) samen met de jonge kunstenaar Darko Skrobonja. Het project gaat de wereld over en Cozier werkt in iedere locatie met jonge multimedia kunstenaars die zo onderdeel worden van een langdurig grootschalig internationaal project.

Maksaens Denis vloog in vanuit Haïti en maakte speciaal voor de tentoonstelling een nieuw multimedia werk “Does Resisting make us men?” waarvoor hij de installatie ter plaatste maakte.

Los van het installeren van de werken was er tijd om kunstenaars te ontmoeten en gingen we naar de Kunstacademie waar we een rondleiding kregen van afdelingshoofd/kunstenaar Viktor Popovic.

President van de kunstenaars vakbond HULU, kunstenaar Vice Tomocovic en kunstenaar Petar Grimaldi (ook in de tentoonstelling) namen ons een dag mee in de adembenemende natuur rond Omis de geboortestad van Tomocovic, 2 uur van Split vandaan.

Darko Skorbonja aan het werk aan *Home/Portal* (foto: Cozier)

Out and about: Christopher Cozier, Petar Grimani, Vice Tomosovic, Maksaens Denis

dig

Omis

Opening speech door museum directeur Brank Franseschi met aanwezige kunstenaars: Puko, Franceschi, Mestrovic, Grimani, Situm, Cozier, Denis, Dees (curator), Deman & Bavchevicz (Skorobanja ontbreekt op deze foto).

Cruiseships (2016) van Ivica Jakšić Puko & video’s Toni Mestrovic

Only in Our Imagination (The Neighberhood Project) (2015) van Ewan Atkinson

Hideaway, detail (2005) van La Vaughn Belle

Kunst Academie Split studenten Nikolina Kuzmic & Anton Davidovic, voerden Jorge Pineda’s werk uit volgens zijn instructie handboek.

Calendar – Cista Provo (vanaf 2008) foto documentatie lopend billboard project van Boris Situm

Does resisting make us men? (2018) van Maksaens Denis

op de voorgrond African Healing (2012) van Tirzo Martha

White Balance_Koteks-Gripe (2017) van Gildo Bavchevicz, performance & video

Even though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil (2018) van Petar Grimani, installatie / muurschildering

Doh Mix meh Up (2015) van Sharelly Emanuelson, 3 kanalen video installatie

Saltwater (2015/2106) van Tanja Deman, fotografie

Toni Mestrovic, Black Sun & O-tok (2015), video

kunstenaar Viktor Popovic, chief curator Jasminka Babic & kunstenaar Duska Boban

De after after met kunstenaars Christopher Cozier, Toni Mestrovic & Gildo Bavchevicz

Rondleiding in de Kunst Academie in Split Christopher Cozier, studente Lidija, hoofd afdeling schilderen/kunstenaar Viktor Popovic en Maksaens Denis.

Connecting: Maksaens Denis, Sasha, Eric del Castillo, Christopher Cozier, Neli Ruzic, Toni Mestrovic

Kunstenaars: Ewan Atkinson, Gildo Bavchevicz, La Vaughn Belle, Christopher Cozier & Darko Škrobonja, Tanja Deman, MAksaens Denis, Sharelly Emanuelson, Petar Grimani, Tirzo Martha, Toni Mestrovic, Jorge Pineda, Ivica Jakšić Puko, and Boris Situm. Curatoren: Sasha Dees & Branko Franceschi.

De tentoonstelling komt met een catalogus te verkrijgen in de museum winkel
MAMMON ISBN 978-953-8167-16-4

MAMMON nog te zien t/m 29 juli 2018

galum.hr/en/exhibitions/exibition/1605/

Galerija Umjetnina / Museum of Fine Arts
Ulica kralja Tomislava 15
21000 Split, Kroatië
+385 21 350 110

Open 10 AM – 9 PM
(dicht op maandag en feestdagen)

Het museum heeft een leuk Cafe met een groot terras dat opent om 8 uur en na sluitingstijd gewoon open blijft, open 7 dagen per week. En als je lekker wil eten kan ik Villa Spiza (Ul. Petra Kružića 3, +385 91 152 1249) aanraden ook in de oude stad, 1 a 2 minuten van het museum (loop uit het museum en loop rechts neem 1e links de oude stad in en direct de 2e gangetje rechts net iets inlopen aan de linkerkant er zijn 2 tafeltjes buiten en een bank waar je op kan wachten als het druk is. Lokale gerechten als kalfslever en gevulde paprika of pesto pasta allemaal heerlijk vooral met een lekker huiswijntje erbij…

De tentoonstelling en catalogus zijn mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Cultuur in Kroatië en de gemeente Split. Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds. Het nieuwe video werk en aanwezigheid van Maksaens Denis in Kroatië door FOKAL.

Foto’s met dank aan het museum en de kunstenaars.

About Sasha Dees 349 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*