Standplaats Los Angeles – 01

Op 16 december vertrek ik naar Los Angeles om foto’s te maken voor ARTISTINTHEWORLD. In de drie maanden die ik daar verblijf fotografeer ik kunstenaars en kunstprofessionals in hun werkruimte. Het is altijd een groot avontuur: hoe mijn reis zal verlopen weet ik nooit van te voren. Ik laat me leiden door mensen die ik onderweg ontmoet, zij introduceren me bij hun vrienden of bekenden. Het toeval speelt daarbij een belangrijke rol. Los Angeles lijkt me een bijzondere stad en in korte tijd wil ik haar kunstwereld op mijn manier zichtbaar maken. Voor Trendbeheer schrijf ik iedere twee weken een verslag van mijn verblijf.

Standplaats Los Angeles

Op dit moment woon ik in Kattendijke, het ideale vertrekpunt van mijn omzwervingen. Het is een mooi dorp aan de Oosterschelde waar de stilte slechts verstoord wordt door de regelmaat van het luiden van de kerkklokken. Verder gebeurt er gelukkig niet veel. De afgelopen maanden heb ik hier vooral gewerkt aan het op orde brengen van mijn enorme verzameling atelierfoto’s. Vooral voor mijn samenwerking met het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) in Den Haag. De afgelopen maanden heb ik alle 5000 foto’s gecontroleerd en geschikt gemaakt voor het archief. Uren heb ik achter de computer doorgebracht. Gelukkig was het een mooie zomer en kon ik tussendoor uitwaaien op de dijk naar Wemeldinge of bij Goese Sas.

Standplaats Los Angeles

Hoogste tijd om weer op reis te gaan. Op 16 december vertrek ik zoals gezegd voor drie maanden naar Los Angeles. De keuze voor een bepaalde bestemming maak ik willekeurig en spontaan. Als ik er een goed gevoel bij krijg, vertrek ik. Een mooi logeeradres is ook fijn. Dit keer heb ik een prima plek aangeboden gekregen in de buurt van downtown LA. Vier jaar geleden ontmoette ik Virginia Katz bij Kaus Australis in Rotterdam. Via haar heb ik inmiddels contact met een paar kunstenaars waarmee ik een afspraak ga maken.

Standplaats Los Angeles

Overal waar ik langere tijd werk probeer ik aan het einde van het verblijf een tentoonstelling te maken. Dat is me tot nu toe goed gelukt. Afgelopen jaar exposeerde ik in Saaci Gallery (Napels), Drawing Museum (Teheran), ArtLab (Beiroet), Polymer Studios (Taipei), Kosmetiksalon Babette (Berlijn) en Fuch Projects (New York). Het is een bijzondere manier om een reis af te sluiten: een Social Sculpture, een veroorzaker van wonderlijk contact, een turbo netwerker die in korte tijd door een stad dendert en onderling heel veel mensen met elkaar kan verbinden.

Standplaats Los Angeles

Het is altijd een uitdaging om een goede galerie of kunstruimte te vinden. Inmiddels heb ik er enige handigheid in en vraag ik meteen na aankomst rond. Voor de expositie in LA wil ik samenwerken met Monika Dahlberg. Eerder dit jaar deden we dat in Saaci Gallery in Napels, Kosmetiksalon Babette in Berlijn en bij Murals Inc. in Rotterdam. Deze exposities bestonden uit een muurschildering, de foto’s van de kunstenaars uit Napels en Berlijn die ik fotografeerde en een serie collages van Monika

Standplaats Los Angeles

Tien jaar geleden ben ik in Rotterdam begonnen met ARTISTINTHEWORLD, een oneindige reis door de kunstwereld. Op 8 mei 2008 maakte ik de eerste foto van Stefan Gross in het ateliergebouw van Kunst & Complex. Tien jaar later, op precies dezelfde dag, fotografeerde ik hem weer. In die tijd is er voor hem veel veranderd, in zijn drukke atelier werkte hij nu met twee assistenten aan zijn kleurrijke Bloomers, Strange Flowers, Flower Bombs en Flower Bonanza. Mooi was zijn verhaal over hoe je je carrière als kunstenaar overziet, aanpakt en succesvol maakt.

Tijdens mijn verblijf in het gastatelier van Kunst & Complex werd ik gevraagd om de website voor het gebouw te ontwerpen. Voor dit project besloot ik alle kunstenaars in hun atelier te fotograferen, met hun rug naar de camera. Dit was een mooi alibi om mezelf te kunnen uitnodigen en het leverde bovendien prachtige foto’s op. In korte tijd zag ik alle uithoeken van het gebouw.

Standplaats Los Angeles

Niet lang daarna werd ik gevraagd om ook in andere gebouwen ateliers te fotograferen. Zo kwam er langzaam iets op gang wat ik zelf niet in de hand had. Ik dwaalde op deze manier door allerlei kunstnetwerken. Eerst alleen in Rotterdam, maar al snel deze stad en Nederland uit. Ik realiseerde me de consequentie van dit werk, nam ontslag bij mijn voormalig werkgever en verkocht mijn huis. Inmiddels telt de serie bijna 5000 foto’s en is het mijn poging geworden om de kunstwereld te omvatten. Veel bijzondere bestemmingen heb ik intussen bezocht: New York, Sydney, Berlijn, Beijing, Teheran, Beirut, Ramallah, Keulen, Düsseldorf en Taipei.

Standplaats Los Angeles

De briefjes waarop ik mijn afspraken noteer, zijn als playlists een vast onderdeel van ARTISTINTHEWORLD geworden. Ik heb er inmiddels honderden gemaakt en ze geven een gedetailleerd overzicht van mijn reizen. Het tekenen is een dagelijks ritueel geworden dat mij de kans geeft om mijzelf tussen de afspraken door in café, bar, station of op een bankje in het park te isoleren en mijn hoofd leeg te maken. Binnen het kader van die agenda kan ik me alles permitteren, tekenen is daardoor een groot feest geworden. Toen ik voor mijn eerste expositie in New York  (Gowanus Loft, 2012) tijd over had voor de opening, stelde curator George Del Barrio voor om een tekening op de muur te schilderen. Ik heb snel verf en kwasten gekocht en ben aan de slag gegaan. Sindsdien maak ik overal te wereld muurschilderingen met daarin het verhaal van mijn reizen.

Standplaats Los Angeles

    Linkmap diner in Koetshuis, Rotterdam (2015) foto: Jaap van den Bergh.

Daarnaast maak ik een maandelijkse LinkMap correspondentie die ik naar abonnees verstuur. Deze brief bestaat uit een gesigneerde A2 tekening en een A5 boekje met daarin het verhaal van de afgelopen weken. Het is een mooie gelegenheid om naast alle saaie rekeningen ook een bijzondere brief met exotische postzegel in je brievenbus te krijgen. Als bonus nodig ik alle abonnees uit voor het jaarlijkse LinkMap diner.

Standplaats Los Angeles

Sinds mijn verblijf in Yingge,Taiwan maak ik ook borden van porselein.

(een bericht van André Smits, de komende maanden elke twee weken een nieuw verslag onder de noemer Standplaats Los Angeles)

About [Redactie] 9052 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

2 Comments

  1. Andre wat ontzettend leuk!!! super benieuwd naar je verhalen en sterker nog ik kom ook naar LA dus zien we elkaar daar vast en ik zal je als gebruikelijk wat hook ups doen met kunstenaars die ik daar ken! :) tot gauw!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*