Quo Vadis

Interactieve installatie van Thomas voor ‘t Hekke en Bas van Oerle (a.k.a. Front 404) voor het verzorgingshuis Nieuw Rijsenburgh op Goeree-Overflakkee. Veel van de bewoners hebben tijdens hun leven aan en op het water gewoond en gewerkt.

“De interactieve boot zorgt voor een herkenbare ervaring voor de bewoners, waarbij ze in de stuurhut de kalme zee zien, het geluid van de motor, het kraken van het hout, de golven en de meeuwen horen. Met het stuurwiel kunnen ze de boot over zee sturen, ze kunnen de scheepsbel luiden en op de oude radio naar zeemansliederen van vroeger luisteren om het geheugen te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat bekende zintuiglijke ervaringen, zoals het luisteren naar muziek die men kent van vroeger het geheugen van patiënten kan stimuleren en de levenskwaliteit sterk kan verhogen. Patiënten worden actiever en alerter, en vertonen minder gedragsproblemen. Voor de minder actieve bewoners is er een comfortabele bank op de achtersteven van de boot, waar ze in het zonnetje naar de muziek kunnen luisteren en over de zee kunnen uitkijken.”

Front404.com/projects/quo-vadis/

About Niels Post 3650 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*