Enjoy Voorlinden

Commercieel familiemuseum Voorlinden slaat brug met avantgardistische meta-humor (je verwacht het niet) of slaat plank mis door sell-out spinnenvrouwtje Louise Bourgeois aan Coca Cola?

Het compromiteren van authenticiteit, integriteit en artistieke eigenheid, zeg maar een oeuvre van een dode kunstenaar reduceren tot uithangbord voor frisdrank is op zijn minst apart te noemen. Ja maar, het was heur favoriete drankje. Op Jack Daniels na. Het WTF?!-moment in mijn hoofd is er niet minder om. Respect daarvoor.

Ik kan het spinnenvrouwtje slecht rijmen met bruin suikerwater van vroeger. De advertenties zijn tot leven gewekt in bewegend beeld. Glunderend slurpt Louise met een rietje uit een blikje original. Ook het blikje is tot leven gewekt: Enjoy Louise.

Het is zo absurd dat het wel kunst gelijkt. Metavaardige mindfuck, over bruggetjes springen. Niks geen ‘komt allen spinnen kijken’ danwel tegen gangbare smaak en ideeën in woede, angst en eenzaamheid tot uitdrukking gebracht in aangrijpend beeld met een wazig iets plus oneliner. Gewoon Coke-rood Enjoy, als een waas voor de ogen.

Ik vermoed dat dit een eenmalige uitspatting is, ingegeven gewoon omdat het kan. Verwacht zijn Antony Gormley, Giuseppe Penone en Alex Katz, het bestaande bekrachtigend, programmatisch bleek, saai en voorspelbaar. De verrassing moet hem in de marketing gaan zitten. Ik verheug me erop.

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*